İzmir'de FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin dava

FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in bir numaralı şüpheli olduğu 270 sanıklı davanın görülmesine devam edildi- Eski Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Gökşen, savunma yaptı

İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan 270 sanığın yargılandığı davada, eski Maltepe Askeri Lisesi Komutanı Ufuk Gökşen'in savunması alındı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kaydedilen duruşmada tutuklu sanık Gökşen, FETÖ'nün darbe girişimi sırasında ne yaptığını anlattı.

- "Kimse yoktu dediği komutanlığa ikinci kez gitti"

FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminden birkaç saat önce, kapatılan Maltepe Askeri Lisesi Komutanlığı görevine atandığından okulun eski komutanı tutuklu sanık Kadir Canpolat'tan görevi devraldığını, İzmir'e yeni tayin olması nedeniyle Canpolat’ın kendisine şehri tanıttığı sırada cep telefonundan darbe girişimine ilişkin haberleri okuduğunu ileri süren Gökşen, bunun üzerine Ege Ordusu Komutanlığına gittiklerini, orada kimseyi görmeyince okula döndüklerini burada öğrencilerin askerleri okulun dışına çıkartmadıklarını gördüğünü anlattı.

Darbecilerden gelen direktifleri bir astsubayın Canpolat'a gösterdiğini öne süren Gökşen, daha önce sivil araçla gittikleri ancak kimseyi görmedikleri Ege Ordusu Komutanlığına, bu kez resmi araçla ve "sağlıklı bilgi almak için tekrar gittiklerini" iddia etti.

- "Yüzde 40 işitme kaybım var helikopter sesini duymadım"

Plakasını "tedbir amaçlı" kapattıkları resmi aracın bagajında kalaşnikof silahların olduğunu sonradan gördüğünü ileri süren Gökşen, "Karargaha resmi prosedürle girdikten sonra harekat istihbarat biriminin olduğu binaya gittik. Kesinlikle komutanlık binasına gitmedik. Girişte karşılaştığımız, çok tedirgin olduğunu gözlemlediğim Ege Ordusu Komutanlığı İstihbarat Başkanı olumsuz bir durumun olmadığını söyledikten sonra oradan ayrıldık. Binaya girişte herhangi bir helikopter sesi duymadım. Zaten raporum da var. Kulaklarımın birinde yüzde 30, diğerinde yüzde 40 işitme kaybı var." dedi.

Gökşen, daha sonra tekrar eski Maltepe Askeri Lisesine döndüğünü, darbenin başarıya ulaşmamasının kendisi gibiler sayesinde olduğunu öne sürerek, "Kimseye talimat vermedim. Sonuç olarak verdiğim talimatlar darbeye yaramayan talimatlardır. Üzerime atılı suçlamaları gördükten sonra 'Keşke Ege Ordusu Komutanlığına gitmeseydim' dedim." ifadelerini kullandı.

- Kalaşnikoflar ile karargaha gitti "Tabancam dahi yoktu" dedi

Sanık Gökşen, iddianamede kendisine yönelik "Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in derdest edilmesinde görevlendirildiği" suçlamasına ilişkin ise "O gece tabancam dahi yok. En az 10 koruması olan bir orgenerali nasıl bu şekilde derdest edebilirim?" savunmasını yaptı. Gökşen, bindikleri aracın bagajındaki kalaşnikofları ise sonradan gördüğünü iddia etti.

Mahkeme Başkanı'nın, "Ankara'da yürütülen bir soruşturmada, itirafçı olmak isteyen bir hakimin, senin hakkında FETÖ/PDY bağlantısı olabilir şeklindeki iddiasına ne diyorsun?" sorusunu, sanık Gökşen, "Bu iddiayı kesinlikle reddediyorum. Tamamen yalan. Neden böyle bir beyan verdiğini bilmiyorum, belki de kendisini kurtarmak için böyle bir beyan verdi." diye cevapladı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

- İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

AA

Gündem Haberleri

Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı