İzmir'de FETÖ'ye ağır darbe

İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik Terör, Mali Suçlar ve Organize Suçlarla Mücadele şubelerinin düzenlediği 19 operasyonda 309 kişi gözaltına alındı, 100 kişi de tutuklandı- Örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu ifade edilen ve aynı zamanda

İZMİR (AA) - MUSTAFA YILDIRIM - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanmasına (FETÖ/PDY) yönelik 19 operasyonda, 309 kişi gözaltına alınırken, 100 kişi de tutuklandı.

Fetullahçı Terör Örgütü yapılanmasının, "cemaat" adıyla temellerinin atıldığı kent olan İzmir'de, örgüte yönelik 25 Aralık 2013 tarihinden itibaren önemli operasyonlar gerçekleştirildi.

Örgüte mali destek sağlanması, askeri casuslukta kumpas, yasa dışı dinleme, adliye yapılanması gibi önemli operasyonların gerçekleştirildiği İzmir'de merkez valileri Ahmet Pek, eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, mülkiye müfettişleri Ferda İleri ve Ahmet Kaya, örgütün okullar ve dershaneler sorumlusu olduğu ileri sürülen Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen ile çok sayıda emniyet mensubu da tutuklandı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato'nun yürüttüğü soruşturmalar kapsamında, Terörle Mücadele, Mali Suçlarla Mücadele ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri 19 operasyon gerçekleştirdi. Operasyonlarda 309 kişi gözaltına alınırken, 100 kişi tutuklanarak cezaevine konuldu. Gözaltına alınan 79 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Operasyonlar kapsamında aranan örgüt lideri Fetullah Gülen ile Ege Bölgesi imamı olarak tanımlanan Bekir Baz'ın da aralarında bulunduğu 25 kişinin yurt dışında olduğu tespit edildi. Operasyon kapsamında halen 91 kişinin arandığı öğrenildi.

- Vaiz olarak gelmişti

Örgüte yönelik operasyonlar sürecinde hazırlanan fezleke ve iddianamelerde, 1966 yılında vaiz olarak görevlendirildiği İzmir'de çevre oluşturan Gülen'in vatandaşların dini duygularını istismar ederek "eğitim gönüllüleri" grubu oluşturduğu, bu kişileri "hizmet hareketi" adıyla kendi düşünceleri doğrultusunda yönlendirdiği, eğitim kurumları aracılığıyla yanlarına çektikleri öğrencileri de devletin farklı kurumlarına yerleştirerek devleti ele geçirme planı yaptığı iddialarına yer verildi.

Öncelikle eğitimci yetiştirmeye ağırlık veren örgütün, daha sonra devlet bürokrasisi, emniyet, yargı ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nde de paralel bir devlet yapılanmasını hedeflediği ileri sürüldü.

Türkiye'de 17-25 Aralık süreci ve MİT tırlarına düzenlenen operasyon sonrasında faaliyetleri ve hedefleri deşifre olan FETÖ/PDY'ye yönelik güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyonlar sonrasında hazırlanan birçok iddianamede örgütün iç yüzü de ortaya konuldu.

Bunlardan birisi de beraatle sonuçlanan "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" davasında sanık durumuna düşen aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişiye "kumpas" kurulduğu iddiaları sonrasında düzenlenen operasyondu.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, 2015'te FETÖ/PDY yapılanmasına yönelik soruşturmada, örgütün yönlendirmesi ve talimatları doğrultusunda, "İzmir Askeri Casusluk Davası" olarak bilinen davaya ilişkin soruşturma sürecinde, taraflı ve kasıtlı usulsüzlükler yapıldığı, zanlıların kamuoyunda itibarsızlaştırılarak devlet bürokrasisi ve TSK'dan tasfiyesini amaçladıkları yönündeki iddialar üzerine geçen yılın sonunda 2 ayrı operasyonda, eski İzmir Emniyet Müdürü Ali Bilkay, KOM Şube Müdürü Mehmet Ali Şevik, mülkiye müfettişleri Ferda İleri ve Ahmet Kaya'nın da aralarında yer aldığı 25 kişi tutuklandı.

Söz konusu davaya yönelik kumpas soruşturması kapsamında ise İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun hazırladığı ve Fetullah Gülen'in bir numaralı sanık olarak yer aldığı 68 sanıklı iddianamede 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.

- Usülsüzlük, merkez valisini tutuklattı

İzmir'de Polis Sandığına (POLSAN) ait tesisi, FETÖ/PDY'ye bağlı bir derneğe usülsüz şekilde kiraladıkları iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında ise iki ayrı operasyon düzenlendi.

"POLSAN bünyesindeki binanın, FETÖ/PDY'nin stratejisi ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğine dair ciddi bulgulara ulaşılan İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi Derneğine (İZDİM), örgüte haksız kazanç sağlanarak amacıyla usulsüz kiralandığı" iddiaları üzerine 31 Mart'ta başlatılan operasyonda, eski POLSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili emekli emniyet müdürü Oğuz Karakuş'un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı.

Operasyonun ikinci dalgasında ise dönemin Polis Bakım ve Yardım Sandığı Yönetim Kurulu'nda bulunan merkez valisi Ahmet Pek ve 5 eski emniyet müdürü gözaltına alınarak tutuklandı.

İzmir'de görev yaptıkları dönemde, "gerçeğe aykırı belgeler düzenleyerek başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararlarıyla usulsüz dinleme yaptıkları" iddia edilen aralarında eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı'nın da bulunduğu 32 emniyet mensubu gözaltına alındı.

- Karşıyaka yapılanmasına operasyon

İzmir'de FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonda örgüt tarafından "Karşıyaka Eyaleti" olarak adlandırılan bölgeye ait muhasebe takip programı da ele geçirildi.

"Gizli tanık" olarak ifade veren eski bir örgüt mensubunun, polise anlattıkları doğrultusunda Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlediği operasyonda örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu iddiasıyla Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen ve bir subayın da olduğu 35 kişi gözaltına alındı.

Gülen'in de aralarında bulunduğu 15 kişi ise çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.

Ele geçirilen kayıtlarda, Karşıyaka eyaleti olarak adlandırılan bölgeden bir yıl içinde "kurban, burs ve himmet" adı altında yaklaşık 330 milyon lira gelir sağlandığı, bu kaynağın yüzde 15'lik bölümünün örgütün elebaşı Fetullah Gülen'e gönderildiği ve kayıtlara "Pensilvanya" diye işlendiği bilgisine ulaşıldı.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti