İzmir'de Organ Bağışı Sempozyumu

Sempozyumda Türkiye'de 28 bin 500 hastanın organ nakli için sırada olduğu, bunların 22 bin 360'ının böbrek nakli beklediği bildirildi- İKÇÜ Atatürk EAH yöneticisi Altaş:- "Organ nakillerindeki yetersizlik Türkiye'deki en önemli sağlık sorunlarından biridi

İZMİR (AA) - İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Enver Altaş, Sağlık Bakanlığının en son verilerine göre, Türkiye'de 28 bin 500 hastanın organ nakli beklediğini bildirdi.

Altaş, doku ve organ bağışıyla organ nakli konusunda farkındalık oluşturmak, donör sayısını arttırmak ve hekimleri bilgilendirmek amacıyla düzenlenen "Organ Bağışı Sempozyumu"nda yaptığı konuşmada, organ nakli konusundaki yetersizliğin önemli sağlık sorunlarından biri olduğuna işaret etti.

Organ naklinde uygun yöntemin kadavradan yapılan nakli olduğuna dikkati çeken Altaş, Avrupa ülkelerinde yüzde 75 oranında kadavradan organ nakli yapılırken bu oranın Türkiye'de yüzde 20 olduğunu söyledi.

Türkiye'de yeterli sayda organ ve doku nakli merkezi ile bu konuda deneyimli bilim insanları bulunmasına rağmen organ nakil sayılarının yetersiz olduğunu ifade eden Altaş, "Türkiye'de 28 bin 500 hastanın organ nakli için sırada. Bunun en önemli nedeni halkımızın organ bağışı bilincinin gelişmemiş olmasıdır. Organ nakillerindeki yetersizlik Türkiye'deki en önemli sağlık sorunlarından biridir." diye konuştu.

Altaş, İKÇÜ'de, böbrek, kalp ile kornea naklinin yapıldığı bilgisini vererek, hastaların tedavisi ve hayat standart kalitelerini yükseltmeyi hedeflediklerini sözlerine ekledi.

- En fazla böbrek bekleniyor

Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Doç.Dr. Serdar Bayrak, Sağlık Bakanlığının verilerini paylaşarak en fazla organ naklini bekleyenlerin böbrek hastaları olduğunu belirtti.

Bayrak, "Türkiye'de 22 bin 360 böbrek bekleyen insan var. Bu insanlar böbrek bulamazlarsa hayatlarını kaybedecekler. 2 bin 254 karaciğer bekleyen hasta var." dedi.

Kadavradan organ nakli olan böbrek hastası Hakkı Demir de sempozyumda, yaşadığı sıkıntıları dile getirerek, "Haftada 3 gün diyalize giriyordum. Aktif çalışamıyordum. Şu an işime döndüm. Gayet mutlu ve huzurluyum. Sevincimi anlatamam." sözleriyle yaşadığı deneyimi paylaştı.

Sempozyumda, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bozyaka Eğitim Araştırma Hastaneleri arasında "kadavra ve organ naklinde ortak paylaşım" protokolü imzalandı.


AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?