İZMİR (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye'nin her kesiminden insanların ayrımcılığa tabi tutulduğu, ötekileştirildiği, dışlandığı zamanların olduğunu belirterek, "Bu ülkenin insani zenginliklerinin farkında olmayanlar çok yanlış yaptı. AK Parti her türlü ayrımcılığa, her türlü ırkçılığa karşı dimdik durdu ve bugünlere geldi. Romanlar 80 milyon vatandaşın her biri gibi bu ülkenin, Türkiye'nin birinci sınıf vatandaşıdır." dedi.
AK Parti İzmir İl Başkanlığı tarafından bir otelde düzenlenen "Romanlarla Buluşma Etkinliği"ne katılan Başbakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, bugün Türkiye'nin her köşesinden ve ikliminden Romanları bir araya getirdiklerini, hep birlikte büyük bir aile olduklarını söyledi.
- "İlle de Roman olsun"
Çocukluğunda İstanbul'daki Kulaksız Mahallesi'nde Romanlar ile birlikte büyüdüğünü, farklılıkları her zaman zenginlik olarak gördüklerini, Yunus Emre'nin dediği gibi "yaradılanı Yaradan'dan ötürü sevdiklerini" anlatan Yıldırım, "Bizim siyaset anlayışımızda ülkemizin bütün renklerine karşı sevgi var. Kardeşlik var. Her can, yaratanın bir mucizesidir. Kim cana kıyar, kim gönül kırar, iki cihanda da yeri yoktur. Sizler bu büyük ülkenin, Türkiye'nin zenginliğisiniz, vicdanısınız, kalbisiniz, neşesisiniz, gülen yüzüsünüz. Sizin hepimize sevdirdiğiniz bir şarkınız var. İlle de Roman olun, ister çamurdan olsun, o da Allah'ın kuludur, her kim olursa olsun. İlle de roman olsun." dedi.
16 Nisan'ın önemli bir tarih olduğunu belirterek salondakilere "Evet mi?" diye soran Yıldırım, aldığı "Evet" cevabı sonrasında "İşte bu kadar, Romanlar işi bitirmiş. Helal olsun. Gacılara, gocalara helal olsun. O şarkıya bir ilave yapalım, ille de Roman olsun ille de 'evet' olsun. Sandık 'evet'le dolsun. Roman kardeşlerim, günlük güneşlik bir geleceğe 'evet' diyor muyuz, birliğimiz kardeşliğimiz için 'evet' diyor muyuz ? Sandıkları 'evet'le dolduruyor muyuz? Sağolun varolun. Gönüllerimiz daima şen olsun." diye konuştu.
AK Parti'nin her tür ayrımcılığın karşısında olduğuna dikkati çeken Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Türkiye'nin her kesiminden insanın ayrımcılığa tabi tutulduğu, ötekileştirildiği, dışlandığı zamanlar oldu. Bu ülkenin insani zenginliklerinin farkında olmayanlar çok yanlış yaptı. AK Parti her türlü ayrımcılığa, her türlü ırkçılığa karşı dimdik durdu ve bugünlere geldi. Romanlar 80 milyon vatandaşın her biri gibi bu ülkenin, Türkiye'nin birinci sınıf vatandaşıdır. Elbette farklılığımız olacak. Her birimizin göz rengi farklı, saç rengi farklı, ten rengi farklı olabilir ama unutmayalım, gözlerimizden düşen yaşların rengi hep aynıdır. Üzüntüde beraberiz sevinçte de beraberiz, gelecekte de beraberiz, zor günlerde de güzel günlerde de beraberiz."
Konuşmasında AK Parti hükümetleri döneminde yapılan çalışmaları anlatan Yıldırım, bütün ayrımcı hükümlerin ortadan kaldırıldığını, İskan Kanunu'nda değişiklik yaptıklarını, 2006'da Polis talimatnamesindeki ayrımcı ifadelerin kaldırıldığını, 2009'da ilk kez yine Roman Çalıştayı'nı topladıklarını belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2010 yılında Roman Açılımı Projesi'ni ilan ettiğini, 2012'de Roman vatandaşlara yönelik çalışmaların takibini Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına verdiklerini hatırlatan Yıldırım, Roman dil ve kültürünün araştırılması için Trakya Üniversitesi bünyesinde Roman Dili ve Kültürü Araştırmaları Enstitüsünü açtıklarını, Roman Dayanışma Merkezleri kurduklarını, öğrencilere destek verdiklerini, toplu konutlar inşa ettiklerini anlattı.
- "16 Nisan'da Türkiye'nin demokrasi otobanını hizmete alacağız"
Başbakan Yıldırım, konuşması sırasında bazı katılımcıların ayağa kalkarak taleplerini iletmesi üzerine, "İşte Roman bu, gizlisi saklısı yok, her şeyi mertçe söyler. Allah sizden razı olsun. Siz bu ülkenin teminatısınız, ay yıldızlı bayrağın teminatısınız. Tabii ki eksiklikler vardır ama önemli olan konulara karşı duyarlı olmaktır. Romanları yok saymakla meseleyi çözemezsiniz. Önemli olan sorunlarına sahip çıkmaktır. Roman kardeşlerimiz hükümetlerimiz döneminde işte böyle topluma çıkıp dertlerini anlatma şansı buldular. Türkiye Cumhuriyeti başbakanı karşısında sorununu anlatabiliyor Romanlar, bunlar güzel şeyler." diye konuştu.
Romanların siyasete, bürokraside karşılaştığı zorlukları, uğraşmak zorunda kaldığı ön yargıları, eğitim, iş alanında yaşadıkları sorunları bildiklerini ifade eden Başbakan Yıldırım, "Yoksulluğu, eğitimsizliği, kötü barınma şartlarını, sosyal, ekonomik sorunları birlikte aşacak güce sahibiz elhamdülillah. Bu alanda birçok şey yapıldı ama yapılacak daha çok işimiz var. İnşallah birlikte çalışacağız. Önce demokrasimizin önündeki engelleri kaldıracağız. 16 Nisan'da Türkiye'nin demokrasi otobanını hizmete alacağız. 80 milyonun bir, beraber, kardeşçe yaşadığı Türkiye'yi hep beraber inşa edeceğiz. Burada söz veriyoruz, bakanlarımız da burada, sizlerin sorunlarınızın takipçisi olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Başbakan Yıldırım, baharın ne demek olduğunu en iyi Romanların bildiğini ifade ederek, Romanların bahar neşesinden anladığını belirtti.
Toprağın canlandığını, suların ısındığını, havaya cemrenin düştüğünü en yakından tanıyanların Romanlar olduğunu kaydeden Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
"16 Nisan Türkiye için bir başka bahar olacak. Şimdi artık söz sizde. Birlikte yeni bir tarih yazmaya hazır mıyız? 16 Nisan'da sandıkları 'evet'le dolduracak mıyız? Daha özgür, daha güçlü, daha aydınlık bir Türkiye için var mısınız? Daha çok aş, iş için hazır mısınız? Daha çok kalkınma, daha büyük ekonomi, daha büyük zenginlik için hazır mısınız? Bu memlekette kadınlarımız çok çekti. Kadınlarımızın mutluluğu, huzuru için değişime var mısınız? Ülkenin yarınları, geleceği gençlerimiz için çocuklarımız için 'evet' demeye var mısınız? Güle oynaya sandığa gitmeye var mısınız? Mühürü 'evet'e basmaya hazır mısınız? Obanız ocağınız şen olsun. Neşeniz, şenliğiniz bol olsun."
(Sürecek)
AA