İzmir'deki "askeri casuslukta kumpas" davası

"Askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, haklarında dava açılan sanıkların yargılanmasına devam edildi

İZMİR (AA) - İzmir'deki "askeri casusluk soruşturması"ndaki usulsüzlükler ile bazı bilgilerin sızdırılmasına ilişkin, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içerisindeki mensupları hakında açılan davada, 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile kayıt alınan duruşmaya, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ile taraf avukatları katıldı.

Tutuklu sanık Erkan Yener Şimşek, iddianamede yer alan, "Erkan Yener Şimşek'in sahte olarak TSK formatına uygun olarak oluşturduğu ve flash bellek içerisindeki dijital sahte yazıyı, sorumluluğu altında suç faaliyeti yürüten örgüt mensubuna vererek görev yaptığı birlik içerisindeki bilgisayara yüklemesini sağlayarak resmi yazı niteliği kazanmasını sağladığı tespit edilmiştir. Şimşek'in de aralarında bulunduğu 7 örgüt mensubunun FETÖ/PDY'nin hiyerarşik yapısının önemli aktörlerinden ve sorumluluğunda bulunan örgüt mensuplarından temin ettiği bilgi ve belgeleri örgüt elebaşı Fetullah Gülen'e iletilmek üzere bir üst sorumlularına veren/verdiği değerlendirilen örgüt yöneticileri olduğu anlaşılmıştır." şeklindeki suçlamalara ilişkin savunma yaptı.

Gözaltına alınmadan önce eczacı olarak çalıştığını belirten Şimşek, örgütte "hususi" sorumlusu olduğuna ilişkin iddiayı reddederek, "Silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla tutuklanmasının ardından özel ve ticari hayatının mahvolduğunu söyledi.

Bu davadaki sanık ve müştekileri tanımadığını, hiçbir örgütsel bağının olmadığını ileri süren Şimşek, hakkındaki suçlamaları reddetti.

FETÖ'nün hiçbir etkinliğine katılmadığını savunan Şimşek, örgüt içerisinde "Yusuf" kod adını kullandığına ilişkin iddianın da gerçek dışı olduğunu, yargılamanın ardından suçsuzluğunun ortaya çıkacağını ifade etti.

Şimşek, tutuklu olması nedeniyle kendisi ve ailesinin mağdur olduğunu dile getirerek tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, öğleden önceki oturumda savunma yapan tutuklu sanık Ahmet Ruhi Toraman ile Şimşek'in tahliye talebini reddederek duruşmayı erteledi.

- İddianameden

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya'nın hazırladığı 697 sayfalık iddianamede, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen, gazeteci Tarık Toros, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın yaveri emekli Albay Gürsel Yüce, eski Tümgeneral Hamza Koçyiğit, eski Roma Büyükelçiliği Askeri Ataşesi Kurmay Albay Mehmet Demirağ, FETÖ/PDY'nin üst düzey yöneticileri Mehmet Ali Büyükçelebi, Mehmet Ali Şengül, Mehmet Hanefi Sözen, Naci Tosun ve İsmail Büyükçelebi'nin bulunduğu 48'i tutuklu 23'ü firari 102 sanık hakkında Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) ilgili maddeleri kapsamında "silahlı terör örgütü kuruculuğu, yöneticiliği, üyeliği" suçlamalarına yer verildi.

İddianamede, aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 357 kişi hakkında "askeri gizli bilgi ve belge bulundurma" suçlamasıyla açılan davada yargılanmalarının ardından beraat eden sanıkların bir kısmı ile emekli askeri Hakim Albay Ahmet Zeki Üçok ve emekli Jandarma Kurmay Albay Mustafa Önsel'in de bulunduğu 98 müşteki yer aldı.

AA

Gündem Haberleri

Konya 112’ye 2024’te gelen çağrıların yüzde 19'u asılsız çıktı
TikTok Deneyi Sonucu Hayatını Kaybeden Çocuğun Ardından Ailelere Uyarılar
Türkiye’nin ilk evcil hayvan AVM’si: Yok yok
Balıkçı Barınağı İçin Kritik Toplantı
Balıkçı Kenan'ın torunu motor kazasında hayatını kaybetti