İZMİR (AA) - İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında örgüt adına faaliyet gösteren şüpheliler hakkında hazırlanan iddianame, İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından 11'i tutuklu 22 sanık hakkında hazırlanan 16 sayfalık iddianamede, sanıklar hakkında "Silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 5 ila 10 yıl arasında hapis cezası isteniyor.
İddianamede, sanık Abdurrahman A'nın örgütün "Çeşme imamı", Esin K. ve Rabia E'nin örgütün kadın konukevinden sorumlu olduğu, diğer sanıkların ise örgüt propagandasının yapıldığı sohbetlere katıldığı, örgüte maddi yardımda ve gıda yardımında bulunduğu, yurt dışındaki örgüte ait okulları ziyaret ederek destek oldukları, ikametgahında ve iş yerinde yapılan aramalarda örgüte ait dokümanların bulunduğu bilgisine yer verildi.
Sanık Musab D'nin soruşturmayı yürüten cumhuriyet savcısına verdiği ifadesinin de yer aldığı iddianamede, kapatılan Özel Menba Erkek Öğrenci Yurduna giderek görüştüğü Abdurrahman A'nın kendisini gençlik merkezinde görevlendirdiğini, yine kapatılan Yeşeren Ümitler Derneği Gençlik Merkezi'nin yaklaşık 2 yıl sorumlusu olarak çalıştığını, diğer sanıklarla birlikte himmet adı altında topladıkları yüklü miktardaki para için makbuz kesilmediği kaydedilirken sanık Rabia E'nin ifadesinde, sonradan su kanalına düşürdüğünü iddia ettiği cep telefonuna 2014'te, örgütün kriptolu haberleşme programı "Bylock"un kurulduğunu kabul ettiğine vurgu yapıldı.
İddianamede yer alan sanık Mehmet T'nin emniyette verdiği ifadesinde, kapatılan İzmir Genç İş Adamları Derneği'nde 4 yıl başkanlık yaptığı, 2013'te dershanelerin kapatılması sürecinde ülkede yaşanan gerginliğin ardından dernek üyeliğinden istifa ettiğini beyan ederek turizm amaçlı pansiyon yapmak için satın aldığı arazide daha sonra yurt inşaatı başladığını, görüştüğü bir kişinin burada fakir öğrencilerin barınacağını, bu nedenle yurt için kira almamasını kendisinden istediğini, bunun üzerine yurdu tam olarak bitirmeden çevre düzenlemesi gibi kalan işleri bu şahısların yapması şartıyla yurdu örgüte 500 lira bedelle verdiğini ancak nisan ayında yurdun boşaltılması için noterden ihtar çektirdiğini ifade etti.
İddianamede, Mehmet T'nin 2 yıl kapatılan Şifa Üniversitesi Hastanesinin eczane biriminde çalışmasına, 2010 ila 2015 yılları arasında hastanenin mütevelli heyetinde yer almasına rağmen, verdiği ifadesinde bu üniversitenin FETÖ/PDY ile bağlantısını bilmediğini ifade ettiği kaydedildi.
Çeşme İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, FETÖ/PDY'ye yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, kapatılan Yarımada Yeşeren Ümitler Derneği ile Özel Menba Hacı Vafir Ertan Erkek Öğrenci Yurduna düzenledikleri operasyonda 12 kişiyi gözaltına almıştı.
AA