İzmir'deki telefon dolandırıcılığı operasyonu

Telefonla aradıkları kişileri dolandırdıkları iddia edilen şebekenin liderinin üzerine kayıtlı birçok gayrimenkul ve otomobille "lüks bir hayat" yaşadığı öğrenildi- "Çağrı merkezi" olarak kullanıldığı iddia edilen 8 katlı işhanının herhangi bir polis oper

İZMİR (AA) - İzmir'de telefonla aradıkları kişileri, "sigorta borçları nedeniyle icra geleceği" korkusuyla dolandırdıkları iddia edilen şebekenin liderinin, üzerine kayıtlı birçok gayrimenkul ve otomobille "lüks bir hayat" yaşadığı öğrenildi.

İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato tarafından yürütülen soruşturmada, telefonla ulaştıkları kişileri "sigorta borcu nedeniyle icra yoluyla tahsilat yapacaklarını" söyleyerek dolandırıcılık yapan çıkar amaçlı suç örgütünün lideri olduğu belirtilen U.Y'nin (32) elde ettiği haksız kazançla lüks bir hayat yaşadığı ayrıntısına ulaşıldı.

İzmir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekiplerinin yaptığı araştırmada, babası M.Y. (52) ile birlikte Alsancak Şehit Fethi Bey Caddesi üzerindeki 8 katlı işhanını kiraladığı ve burayı "çağrı merkezi" görünümünde işlettiği iddia edilen U.Y'nin üzerine kayıtlı 3 lüks otomobil, turistik bölgelerde 3 villa ve 4 apartman dairesi tespit edildi.

Zanlının elde ettiği haksız kazançlarla ailesiyle birlikte lüks bir hayat yaşadığı öğrenildi.

Yasal görünümle "çağrı merkezi" şeklinde kurulduğu görülen şirket aracılığıyla "nitelikli dolandırıcılık" yaptıkları iddia edilen zanlıların, elde ettikleri haksız kazançla kısa yoldan zengin oldukları değerlendirildi.

- Aylık 100 bin lira gideri var

Şebekenin elebaşı olduğu ileri sürülen U.Y'nin daha önce sigorta şirketi bulunduğu, oluşturduğu portföy üzerinden çalıştırdığı elemanları aracılığıyla bu kişilere ulaştığı ve çok sayıda kişiyi dolandırdığı iddia edildi.

İnternet üzerinden "Eleman aranıyor" ilanları vererek dolgun maaşla personel temin eden U.Y'nin, kurduğu işyerinin aylık 100 bin lira civarında giderinin olduğu belirlendi.

Polis ekiplerinin yaptığı incelemede, şebekenin hedefe aldığı kişiyi nasıl dolandırdığına dair de önemli bilgiler ele geçirildi. İş merkezindeki ana bilgisayara ağdaki diğer 120 bilgisayarın da bağlı olduğunu saptayan ekipler, çalışanların önündeki ekrana telefonla aranacak kişinin bilgilerinin bir merkezden aktarıldığını, bu ekranda hedefteki kişinin özelliğine ve tepkilerine göre de okunacak metinler bulunduğu belirlendi.

Çalışanların performanslarını da değerlendiren şebekenin, günlük olarak performansı en yüksek personeli ek prim vererek ödüllendirdiği ileri sürüldü.

Çalışanların, sözde ilk yılı ücretsiz sigorta bedelinin ikinci yılına ait tahakkuk bedelini hedefteki kişiden talep ettikleri, ödenmemesi durumunda "icra yoluyla tahsilat yapılacağını" söyleyerek dolandırıcılığı gerçekleştirdikleri öne sürüldü.

İstenen miktarın herkesin ödeyebileceği kolaylıktaki 200 ila 300 lira arasında değişen oranlarda talep edilmesinin de dolandırılan kişi sayısını artırdığı kaydedildi.

- Kamera sistemi ve bekçili tedbir

"Çağrı merkezi" olarak kullanıldığı iddia edilen 8 katlı işhanının herhangi bir polis operasyonuna karşı giriş ve çıkışına yerleştirilen güvenlik kamerasıyla korunduğu, kapısında ise bir kişinin bekçilik yaptığı belirtildi.

Polisin bir süre teknik ve fiziki takip yaptığı şebekeye "şok" baskınla gözaltına aldığı 43'ü kadın 56 şüphelinin emniyetteki sorguları devam ediyor.

Bu arada polisin düzenlediği operasyon sırasında internet üzerinden gördüğü iş ilanı nedeniyle iş görüşmesine gelen bir kişinin de suç unsuru oluşmadığı için salıverildiği öğrenildi.

Binadaki kamera kayıtlarına ve 120 bilgisayara da el koyan polisin incelemesinin sürdüğü, şu ana kadar posta çekleri ve hesap hareketlerinden 250 kişinin mağdur olduğunun tespit edildiği belirtildi.

İzmir'in yanı sıra Türkiye'nin değişik illerinden çok sayıda kişinin şebekenin ağına düştüğü, dolandırıldığının farkında olmayan kişilere emniyetten bilgi amaçlı atılan kısa mesajlarda "en yakın jandarma karakolu ve polis merkezine giderek şikayetçi olunmasının" istendiği ifade edildi.

Zanlıların "Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "örgüte üye olmak", "nitelikli dolandırıcılık" ve "kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" gibi suçlamalarla adliyeye sevk edilecekleri bildirildi.

- Operasyon

İzmir Emniyet Müdürlüğüne gelen ihbar üzerine İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında Şehit Fethi Bey Caddesi'ndeki 8 katlı işhanına dün düzenlenen operasyonda hukuk dışı yollardan kişisel verilerini elde ettikleri vatandaşlara telefonla ulaşarak "sigorta yaptıklarını" söyleyen şüphelilerin, "sigorta bedelinin ilk yılına ait ücretin şirket tarafından karşılandığını, bu yılın tahakkuk bedelini ödemeleri gerektiğini aksi halde icra yoluyla tahsilat yapacaklarını" bildirerek dolandırıcılık suçunu işledikleri ileri sürülen 56 kişi gözaltına alınmıştı.


AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti