İzmir'deki "usülsüz dinleme" davası

"Usulsüz dinleme yaptıkları" iddiasıyla 26 emniyet mensubunun yargılandığı davada, sanık eski Batman Emniyet Müdürü Okan'ın savunması alındı

İZMİR (AA) - İzmir'de, "gerçeğe aykırı belgeler düzenleyerek başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararlarıyla usulsüz dinleme yaptıkları" iddia edilen 26 emniyet personeli hakkındaki davada, sanık eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın savunması alındı.
İzmir 9. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz 10 sanık ve avukatları katıldı.
Sanıkların kimlik tespitinin ardından, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan'ın bir önceki celsede yarım kalan savunması alındı.
Okan, devlet kademesinde görev yaptığı sürelerde yasa dışı eylemlerde bulunmadığını ileri sürdü.
"Önleme ve dinleme" ile ilgili kanun çıktıktan sonra bazı sıkıntıların yaşandığını savunan Okan, 2004'ten sonra cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla teknik dinlemenin kolay olmadığının anlaşıldığını iddia etti.
İddianamede yöneltilen suçlamaları kabul etmediğini ifade eden Okan, görev süresi boyunca yasaya aykırı bir şey yapmadığını ileri sürdü.
Mahkeme Başkanı Hamdi Çiftçi, savunması alınmayan sanıkların bir sonraki duruşmada hazır edilmeleri, hazır edilmemeleri halinde ise haklarında yakalama kararı çıkarılacağına karar vererek, duruşmayı erteledi.
- Olay
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca "yasa dışı dinleme" iddialarına ilişkin başlatılan soruşturma kapsamında 26 emniyet personeli hakkında gözaltı talimatı verilmiş, 27 Ocak 2015'te İzmir merkezli 13 ilde eş zamanlı operasyon düzenlenmişti. Operasyonda 24 kişi gözaltına alınmış, eski Batman Emniyet Müdürü Hasan Ali Okan ile eski Elazığ Emniyet Müdür Yardımcısı Ramazan Karakayalı hakkında da yakalama kararı çıkartılmıştı.
Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen 24 kişiden 10'u savcılıkta, 12'si mahkeme tarafından serbest bırakılırken, emniyet müdürü Memduh Tosun ile eski istihbarat şube müdür yardımcısı Taner Aydın tutuklanmıştı. Tosun ile Aydın, avukatların üst mahkemeye yaptıkları itiraz sonrası serbest bırakılmış, Okan ile Karakayalı hakkındaki yakalama kararı da kaldırılmıştı.
Cumhuriyet Savcısı Okan Bato'nun hazırladığı iddianamede, müfettişlerce İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde yapılan denetimlerde, 2009 ile 2013 yıllarında gerçeğe aykırı belgeler düzenlenerek başka isim ve IMEI numaraları üzerinden alınan mahkeme kararları ile çoğunluğu Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu, üniversite rektörleri, akademisyen, eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı, üst düzey emniyet mensupları ve gazetecilerin de aralarında bulunduğu 92 kişinin dinlendiği yer almıştı.
İddianamede sanıkların, "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, yönetmek, kurulan örgüte üye olmak", "suç örgütü faaliyetleri kapsamında kamu görevlilerinin resmi belgede sahteciliği", "iftira", "suç uydurmak", "özel hayatın gizliliğini ihlal", "kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek" suçlarını işledikleri belirtiliyor.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti