İzmir’in hedef pazarı Polonya

"TİM Akademi'nin "10 İl 10 ülke" programı kapsamında Polonya ile eşleşen Egeli ihracatçılar, Polonyalı iş adamlarını İzmir'de ağırladı- TİM Başkanvekili Çıkrıkçıoğlu: - "Polonya, İzmir’in en çok ihraç ettiği ürünlere ciddi anlamda talep gösteriyor"- EİB B

İZMİR (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından başlatılan TİM Akademi "10 İl 10 ülke" programı çerçevesinde Polonya ile eşleşen Egeli ihracatçılar, Leh iş adamlarını İzmir’de ağırladı.

Kentteki bir otelde düzenlenen "Hedef Pazar Polonya” isimli toplantıda konuşan Polonya’nın Ankara Büyükelçisi Maciej Lang, Polonya’nın Orta Avrupa ve Doğu Avrupa’ya açılmak isteyen yatırımcılar için çok önemli bir konumda olduğunu, yabancı sermayeyi cezbeden avantajlar sunduklarını belirtti.

Lang, ülkesinin kriz dönemlerinde yatırım yapılacak güvenli bir liman olduğuna işaret ederek, Türk iş adamlarını Polonya’ya yatırım yapmaya çağırdı. Lang, ülkesinde gıda, inşaat, tarım, bilişim ve inovasyon alanlarının yatırım için öne çıkan alanlar olduğunu dile getirdi.

İzmir’i dünyaya açılan bir liman olarak tanımlayan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da Türkiye’nin en fazla ihracat yapan üçüncü ili olan İzmir’in ihracatta büyük potansiyel barındırdığını ifade etti.

TİM'in "10 il 10 ülke programı" kapsamında İzmir ile Polonya’nın eşleşmesi süreci hakkında da bilgi veren Çıkrıkçıoğlu, “İzmir’in ihracatındaki ürün gruplarını ve Polonya’nın ithalat yapısını inceledik. İzmir’in ihracatının önemli bir kısmını makineler, otomotiv, plastikler ve kağıt-karton ürünleri oluşturuyor. Polonya’nın dünyadan ithalatında ise bu ürünler yaklaşık yüzde 33 paya sahip. Bu da demek oluyor ki, Polonya, İzmir’in en çok ihraç ettiği ürünlere ciddi anlamda talep gösteriyor. AB ülkeleri arasında en yüksek büyüme oranlarından birine sahip olan Polonya önümüzdeki dönemde sizlere büyük fırsatlar sunuyor. İzmirli ihracatçılarımızın bu fırsatı iyi değerlendirmeleri gerekiyor." diye konuştu.

- "Polonya'ya ihracatı arttırmayı hedefliyoruz"

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ise son 25 yılda ekonomisi sürekli büyüyen Polonya'nın AB ülkelerine olan ihracatında yaşanan artışın ülkenin büyümesine büyük oranda katkıda bulunduğunu söyledi.

Polonya'nın 38 milyonluk nüfusu ile her geçen gün güçlenen istikrarlı ekonomiye sahip olduğunu anlatan Ünlütürk, “Polonya, istikrarlı ekonomisi ile dünya genelinde yaşanan krizlerden daha az etkilenmesi nedeniyle Avrupa’nın parlayan yıldızlarından biri. Bu nedenle de özellikle Avrupa’nın diğer ülkelerinden ciddi yatırımlar aldığını dikkatle izliyoruz. Polonya‘ya birliğimizden 2016 yılında gerçekleşen ihracat 153 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Bu rakamları yeterli bulmuyoruz. Bu karşılıklı görüşmelerle söz konusu rakamı artırmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ege İhracatçı Birlikleri’nin 2016 yılında 11 milyar dolar ihracat yaptığı bilgisini paylaşan Ünlütürk, birlik olarak alternatif pazarlara katma değerli ürünler ihraç etmenin temel hedefleri arasında yer aldığını, Polonya pazarını bu nedenle çok önemsediklerini aktardı.

Ünlütürk, Polonya’nın coğrafi konumu ve lojistik alanında avantaj sağladığını vurgulayarak, "AB üyesi olduğundan Almanya ve Baltık ülkelerine yönelik ihracatta lojistik üs olarak kullanılabilecek noktada. Rusya ve Kazakistan’la birlikte arasında gümrük birliği olan Belarus’a ve ayrıca son dönemde AB’den yoğun mali destek alan Ukrayna’ya komşu olması nedeniyle önemli bir transfer noktası olabilecek. Bu özellikleriyle Polonya’yı önümüzdeki yıllarda yıldızı parlayacak bir pazar olarak görüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

- 2016 yılında Polonya’ya ihracat yüzde 15 arttı

Türkiye, 2016 yılında Polonya’ya 2 milyar 671 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Türkiye’nin Polonya’ya ihracatı 2015 yılında ise 2 milyar 333 milyon dolar seviyesindeydi. Türkiye’nin ihracatının gerilediği 2016 yılında Polonya’ya ihracatı yüzde 15 artış gösterdi. İhracatta, 654 milyon dolar ile otomotiv sektörü ilk sırada yer alırken, hazır giyim sektörü 575 milyon dolar ile ikinci, 276 milyon dolarlık ihracatla tekstil sektörü üçüncü oldu.

AA

Ekonomi Haberleri

Yatırımı Konya'ya Yapıp Çin'e Kafa Tutar mı?
Adana Baklavası, Türkiye'nin Lezzeti Olma Yolunda
Enerjide Devrim: MEDAŞ’tan Girişimcilere 1 Milyon TL Destek!
İŞKUR, 50 bine yakın vatandaşı işverenle buluşturdu
Memurlar için Vergi Düzenlemesi Talebi: Vergi Dilimi Yüzde 15'te Sabitlenmeli