İSTANBUL (AA) - Alman güneş ve rüzgar enerji şirketi Juwi, 2016'ta Konya ve Nevşehir'de 18 lisanssız güneş enerji santralini hizmete sokacak.
Juwi Türkiye Genel Müdürü Korhan Göğüş, Türkiye'nin, güneş enerji santrali için gerekli olan her şeye sahip olduğunu söyleyerek yenilenebilir enerji yatırımları için şanslı bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.
İstanbul Fuar Merkezinde düzenlenen basın sohbet toplantısında konuşan Göğüş, "Koyuncu Grubu bünyesindeki enerji şirketiyle yapılan anlaşmaya göre, juwi anahtar teslim 18,6 Megavat güçte lisanssız güneş enerji santralleri inşa edecek." dedi.
Konya'da 8, Nevşehir'de 10 tane inşa edilecek güneş santrali için Koyuncu Grubu'nun 23,5 milyon dolar yatırım yapacağını söyleyen Göğüş, "Güneş enerji santrallerinden yılda 31 milyon Kilovatsaat enerji elde edilecek." diye konuştu.
Türkiye'de güneş enerjisinin kalbinin Konya, Karaman, Kayseri ve Aksaray'da attığını vurgulayan Göğüş şunları kaydetti:
"Türkiye'yi kalın bir çizgiyle ortadan ikiye ayırdığımızda güneyde kalan kısımlar güneş santrali yatırımları için çok elverişli bölgeler. Bu, bir yandan da şebekeye bağlanabilme kapasitesi ile ilgili ve kapasite arttıkça verimlilik de artıyor. Türkiye yatırım için uygun potansiyele sahip. Yenilenebilir enerjide devlet teşvikinin artmasıyla yatırımlar da artacaktır. Güneş enerjisinden ürettiğiniz her kilovatsaat için tarife garantisi 13.3 dolar/cent. Rüzgarda bu rakam 7.3 dolar/cent oluyor. Bu rakamların artırılması yenilebilir enerji yatırımlarının Türkiye'de artmasına yarayacak."
Türkiye'de sadece güneş enerjisi santrali kurmaya odaklandıklarını söyleyen Göğüş, ilk projelerine Akfen Holding'le birlikte imza attıklarını söyleyerek Denizli Acıpayam'da Akfen için 7.4 Megavat lisanssız güneş enerji santralinin kurulumunu 4 ayda tamamladıklarını belirtti.
Koyuncu Şirketler Grubu CEO'su İbrahim Koyuncu,"18 projenin yarısı Konya'da yarısı Nevşehir'de olacak. Yaz aylarında santrallerin inşaatına başlayacağız. 2016 sonuna kadar tüm tesislerin devreye alınmasını hedefliyoruz. 18 tesiste yılda toplam 31 milyon kilovatsaatlik üretimi bekliyoruz. Tesisler için hedeflediğimiz yatırım bedeli yaklaşık 23.5 milyon dolar olacak." diye konuştu.
Koyuncu, projeyi 2017 sonuna kadar 75 toplam rüzgar ve güneş enerjiye ulaşmak istediklerini,75 MW'ın 20'sinin rüzgar enerjisi olacağını söyledi.
AA