“KADİM BAŞKENT” TE BİR “CUMHURİYET VALİSİ” MUAMMER EROL

Seyit Küçükbezirci

21 Nisan Perşembe 2016.. Heyecanlıyız; gönlümüz sevinçten ıpıl ıpıl.. Konya Valisi Muammer Erol Bey’in ziyaretini bekliyoruz; Konya Kültür ve Turizm Derneği ile Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları hânesine..

Valimiz Muammer Erol Bey’den derneklerimiz adına görüşme talep etmiştik.. “-Siz bana gelmeyin; ben, sizin derneklerinizi mekanında ziyaret edeceğim” diye haber salmıştı; asistanım Berna Kayacık’la..

Hayretler içindeydik.. Görüşme talep eden kuruluşu, kendisi ziyaret edecekti. Bu derneklerimizin tarihinde bir “ilk” ti..

21 Nisan Perşembe saat tam 8; dakikası dakikasına Vali Erol mekânımıza “ kadem bastı”… Ben, tarihi Konya Kültür ve Turizm Derneği adına; hukukçu, Başkanlık Danışmanımız Fatma Şeref Polat, Konya Fikir, Sanat, Kültür ve Turizm adına; “Lütfettiniz, hoşgeldiniz” dedik. Görüşmenin asistanlığını Berna kayacık yapıyor..

Biraz, iki yıl kadar önce, 11 Mart 2014’e dönmek istiyorum… Valimiz Erol’a ilk ziyaretimi o salı günü yapmıştım. Konya Valiliği’ndeyim:

11 Mart Salı; saat tam dokuz. “-Buyurun, Vali Bey sizi bekliyor” diyorlar; Özel Kalem’de … Bir gün önce görüşme arzu etmiştim; “ Konya’nın iki milyon, bölü, bir hisseli asli sahibi olaraktan.” “Arz-ı halim” Konya’nın kültür, turizm tanıtımı bâbındaydı… Lütfettiler, kabul ettiler… Kapıda karşıladı, buyur etti.

O gün, yâni 11 Mart 2014 günü, görüşmemizde, “Kadim Başkent, Osmanlı İmparatorluğu’nun ve Türkiye Cumhuriyeti’nin “Köken Şehri Konya” üstüne; kültür, sanat, tanıtım konularında pek çok konudan satırbaşları açtık. Konyalı hemşerimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; “ Türk kültürünün esaslı kaynaklarından biri” diyerek değerlendirdiği Konya’nın 1097 yılında, Anadolu’yu “vatan yapan” Düzbel Zaferi’nin Muzaffer Sultanı 2. Kılınç Arslan’ın hükmüyle” Payitaht” yapıldığını, 2014’e göre, “Payitaht oluşunun 917. yılı” nın, halkımızla birlikte, büyük törenlerle kutlanması gerektiğini, kutlamanın da yıllar boyu sürekli olması lüzumunu arz etmiştim.. Valimiz Muammer Erol’da aynı fikirdeydi.

Valimiz Muammer Erol; Konya Valiliği’nin ilk aylarında; 14 Ocak, 21 Ocak, 28 Ocak 2014 tarihlerinde çok geniş kapsamlı, resmi kurumların, üniversitelerin, sivil toplum kuruluşlarının tam kadro temsil edildiği üç toplantı yapmıştı.

6 Mart 2014’te de “Kültür, Turizm, Tanıtım Sektörleri” toplantılarının değerlendirilmesi yapıldı, hazırlanan rapor sunuldu. Bence, bu geniş kapsamlı, dev soluklu toplantı, kendi türünde Konya’nın “ilk” toplantısıydı.. Ben de, derneğim adına katılmıştım; toplantının sonunda Vali Muammer Erol, dört toplantıda yapılanları değerlendirme konusunda  kendisinin “Valilik Prensibi”ni şöyle ortaya koymuştu: “- Şehir olarak hepimiz birlikte düşünelim, karar verelim, yola çıkalım.. Teklif edin, tenkid edin, yardımcı olun. Ama işe girişildiğinde de faydasız sözler etmeyin.”

Yazıya girerken verdiğim, ilk ziyaretim, 11Mart Salı günü 2014’te, Valimiz Muammer Erol’un “Teklif edin, Tenkid edin, yardımcı olun” açık çekine binaen, geçen, 21 Nisan Perşembe görüşmesinde de bu “açık çek” in icâbınca, görüşmelerimizi, temenni ve tekliflerimizi “temsilci”ler Seyit Küçükbezirci ve Fatma Şeref Polat olarak “Sayın Vali”ye sunduk. Dikkatle dinledi, görüşlerini söyledi, bir “açık çay”ımız ile, Berna’nın sunduğu bir “acı kahvemiz”i içerek veda etti… Güven verici, hoşgörülü, kararlı, mütevaziydi; üstüne aldığı “Büyük Vebal”in bilinciydeydi.

11 Mart 2014 ziyaretimde bana, ayrılırken kartını uzattı; “-Önceden randevu almanıza gerek yok. Ne zaman isterseniz gelin; burada olduğumuz sürece görüşürüz” demişti. Randevu isteği ile Valilik’e giden asistanımız Berna Kayacık’ı da randevusuz kabul etmişti. Ogün verdiği kartvizit hala cebimde.

21 Perşembe günü, Nalçacı Caddesi’ndeki “Derneklerimizin Hanesi”ne, tevazunun en zarifi ile onur veren; bizi “ Şerefyap” eden Valimiz Muammer Erol’a, “ziyaretinin hatırası olarak” iki tablo sunduk .. Ben, Konya Kültür ve Turizm Derneği adına Koyunoğlu Müzesi’nde muhafaza edilen, Selçuklu Sultanı 3. Alaaddin Keykubad’ın, Osmanlı İmparatorluğu’nu kuracak “Kayı Boyu Beğ”i Osman’a gönderdiği “Uç Beyliği Beratı”nın giriş bölümünü; Fatma Şeref Polat’ta Konya Fikir, Sanat, Kültür Adamları Derneği’nin arması, Aksaray’da Alay Han’ın taç kapısı üstünde yer alan, “Selçuklu Toprakları”nda bir benzeri olmayan “Çift gövdeli, tek başlı Aslanlar”ın tablosunu takdim ettik. “Çift gövdeli, tek başlı Arslanlar”, Sultan 2. Kılınç Arslan’ın “Şahsi arması”..

Valiliği sırasında; bir elinde devleti, bir elinde halkını tutarak icraat yaptığının şahidi olduğumuz Vali Muammer Erol’un sakinliği ile, hoş görüsü ile “Gönül Adamlığı” ile Konya’nın “Huzur Şehri” olmasında önemli katkıları olduğuna inanıyorum.

 

Yorum Yap
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.