BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'da amatör futbol maçlarında orta ve yardımcı hakem olarak görev yapan Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi 6 kadın, klasman hakemi olarak görev yapmayı hedefliyor.
Kadın hakemler öğretmen Nazlı Buket Atalay ile AİBÜ öğrencileri Kadriye Ceren Pekyapalak, Serengül Onat, Simge Baştürk, Yağmur Vural ve Cansu Şık kentteki amatör lig maçlarında düdük çalıyor. Kadın hakemler bazen beraber bazen de erkek hakemlerle maçlarda görev alıyor.
Şubat ayında düzenlenen kursu başarıyla tamamlayan 10 kadın hakem adayı da müsabakalarda görev almak için bekliyor.
- "Başarılı hakemleri örnek alıyorum"
AİBÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi hakem Cansu Şık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hakemliğe üniversitedeki bir hocasının önerisi üzerine başladığını belirtti.
Yaklaşık 3 yıldır hakemlik yaptığını aktaran Şık, "Hedefim, iyi bir beden eğitimi öğretmeni olmak ve klasman hakemliğine yükselmek. Başarılı hakemleri örnek alıyorum. Ben başarılı gördüğüm tüm hakemlerin maçlarını takip ediyor ve onlardan ayrı ayrı bilgiler alıyorum. Hakimliğe bu şekilde devam ediyorum." şeklinde konuştu.
Genç hakem Şık, yönettiği maçlarda küçük de olsa kavgaların yaşandığını anlatarak, 13 Yaş Altı Türkiye Şampiyonası final maçında çıkan kavgada ciddi manada tecrübe kazandığını söyledi.
Bazı maçlarda taraftarın kararlarına tabii ki tepki de gösterdiğine değinen Şık, "Bir maçta taraftarlar kararlarıma kızınca 'Sen git evde bulaşık yıka' şeklinde tezahürat yaptılar. Yönettiğim maçlarda kötü tezahürat yok denecek kadar az." yorumunu yaptı.
- "Kadın hakemlerin maçlarında taraftarlar saygılı"
AİBÜ Spor Yöneticiliği Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi Yağmur Vural ise hakemliğe geçen yıl başladığına işaret etti.
Yönettiğim maçlarda şimdiye kadar hiç kavga yaşanmadığını dile getiren Vural, şunları kaydetti:
"Kadın hakemlerin yönettiği maçlar gayet sakin geçiyor. Karşılaşmalarda taraftarlar daha saygılı. Yönettiğimiz maçların küçük yaş gruplarında olması da bunda etkili."
- "Hatalı karardan dönmek çok zor"
Aynı bölümde eğitim gören hakem Serengül Onat da 3 yıldır hakemlik yaptığını belirterek, işini çok sevdiğini söyledi.
Oynanan maçlar esnasında verilen hatalı kararlardan dönmenin çok zor olduğunu aktaran Onat, "Hatalı kararı her hakem veriyor. Hatalı karardan geri dönerken o benim için zor bir karar oluyor. Burada hedefim ne kadar ileriye gidebilirsem gitmek istiyorum. İnsanlık hali, sağlık durumlarını da gözardı etmemek lazım."
Onat, FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır'ı kendisine örnek aldığını vurguladı.
Türkiye Futbol Federasyonu Bolu İl Temsilcisi ve Bolu Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Cemalettin Metin, İl Hakem Kurulunun çalışmaları kapsamında her yıl 5 ya da 6 kadın hakemin maçlara çıktığını söyledi.
Metin, kadın hakemlerin genelde yaş grubu müsabakalarını yönettiğini kaydetti.
AA