KAHRAMANMARAŞ (AA) - Kahramanmaraş Kalesi'ne 97 yıl önce asılan Fransız bayrağının indirilerek yerine Türk bayrağının göndere çekilmesi etkinliklerle kutlandı.
Atatürk Meydanı'nda düzenlenen törende, Büyükşehir Belediyesinin mehteran ekibi gösteri sundu. Daha sonra bir konuşma yapan Vali Vahdettin Özkan, Kahramanmaraş'ın milli mücadeleyi başlatan il olduğunu söyledi.
Kahramanmaraş halkının istiklal olmadan yaşamanın mümkün olmayacağını düşünerek büyük bir özgürlük mücadelesi verdiğini vurgulayan Özkan, şunları kaydetti:
"Milli mücadelede Anadolu'nun dört bir yanından emperyalistlerin tasallutuna maruz kalınca ilk olarak Kahramanmaraş halkı istiklal olmadan yaşamanın mümkün olmayacağını biliyordu. Milletimizin varlığına, ülkemizin bölünmez bütünlüğüne yönelmiş bilimum terör örgütleri karşısında dimdik ayakta durarak fikren, ruhen ve fiilen mukabele kabiliyetini kavi tutmak Kahramanmaraş'ın en önemli özelliklerinden birisidir. Günümüzde de dinimizi ve değerlerimizi istismar ederek toplumun içerisine sinmiş ve 15 Temmuz'da aslında gerçek yüzünü gösteren FETÖ terör örgütüne karşı da bu mukabelenin en üst noktada olduğunu görmenin milli birliğimizin harcı olduğunu belirtmek istiyorum."
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç ise "O gün Ulu Cami'de Rıdvan Hoca, 'Artık hür değiliz, bize cuma namazı kılmak farz değil çünkü bayrağımız dalgalanmıyor' demesi üzerine, kahraman ecdadımız gözünü kırpmadan, canını ortaya koyarak ay yıldızlı al bayrağımızı Allah'ın izniyle kale burçlarında yeniden dalgalandırmıştır." diye konuştu.
Konuşmaların ardından törene katılanlar, Büyükşehir Belediyesinin mehteran ekibi eşliğinde, ellerinde Türk bayraklarıyla kaleye yürüdü. Katılımcılar burada ay yıldız bulunan kırmızı renkteki balonları gökyüzüne bıraktı.
Törene, Dulkadiroğlu Belediye Başkanı Necati Okay, Onikişubat Belediye Başkanı Hanefi Mahçiçek ile daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.
- Bayrak olayı
28 Kasım 1919 tarihinde cuma günü, Maraş Kalesi'ndeki Türk bayrağı indirilerek yerine Fransız bayrağı asıldı. Avukat Mehmet Ali Bey, bu duruma tepki amacıyla "Alemi İslama Hitap" beyannamesini yazdı ve şehrin muhtelif yerlerinde dağıttı.
Ulu Cami'de cuma namazı büyük bir kalabalık toplandı. Ezan okunduktan sonra, halk dışarıda, "Bayraksız namaz kılınmaz" diye bağırdı. O esnada imam, "Hürriyet olmayan bir yerde namaz kılınmaz" diyerek beyannamenin doğru olduğunu ifade etti.
Bunun üzerine topluca kaleye hücum eden halk, indirilen bayrağı kale burçlarına dikti ve cuma namazını orada kıldı.
AA