Kalitesiz kozmetiklerdeki bergamot vücutta leke sebebi

Bülent Ecevit Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Koca: - "Bergamot içeren kalitesiz kozmetik ürünler, güneşle etkileşimleri sonucu vücutta kalıcı lekelere yol açabildiğinden bunlardan uzak durmak gerekli" - "Avru

ZONGULDAK (AA) - GÖKHAN YILMAZ - Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rafet Koca, insanların içeriklerini bilmediklerini kozmetik ürünleri kullanmamaları gerektiğini belirterek, "Bergamot içeren kalitesiz kozmetik ürünler güneşle etkileşimleri sonucu vücutta kalıcı lekelere yol açabildiğinden bunlardan uzak durulmalıdır" dedi.

Koca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vücuttaki kahverengi lekelerin doğuştan ve sonradan kazanıldığını söyledi.

Çocukluk çağından itibaren vücuttaki leke sayısının artabileceğini ifade eden Koca, "Lekeler özellikle güneşin temasından sonra oluşan kahverengi izlerdir. Bunların sayısı artabilir ve koyulaşabilir. Vücut lekelerine yol açan önemli faktör ise kullanılan kalitesiz kozmetik ürünlerin güneşle etkileşimidir" diye konuştu.

-"Merdiven altı kozmetik ürünlerden uzak durun"

Koca, merdiven altı kozmetik ürünlerinden uzak durulmasının önemine değinerek, şöyle konuştu:

"Bergamot içeren kalitesiz kozmetik ürünler güneşle etkileşimleri sonucu vücutta kalıcı lekelere yol açabildiğinden bunlardan uzak durmak gereklidir. Bu lekelerin tedavisi zor olabiliyor. Avrupa ve Amerika'da parfümlerde kullanılması sınırlandırılan bergamot içeriği, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde hala fazlaca kullanılıyor. Bu maddeyi içeren ürünlerin derinizde güneşle teması egzamaya da yol açıyor. Bu egzama iyileşirken ürün sürüldüğü yerde, özellikle de boyunda kahverengi lekeler kalmasına neden oluyor. Eğer bu kalitesiz ürünleri kullanmaya devam edersiniz, bu lekelerin koyuluğu da artacaktır."

Bergamotun içindeki bergapten maddesinin deride reaksiyon oluşturan, güneşle etkileşime giren madde olduğunu aktaran Koca, bu maddenin birçok meyve ve bitkide bulunduğunu, kolonya ile parfüm gibi kozmetik malzemelerde de kullanılabildiğini aktardı. Koca, "Bunun en güzel örneği halen kullanılan bergamot esanslı kolonyalardır. Bu kolonyayı yüzünüze sürdünüz ve kurumasına imkan vermeden güneşe çıktığınızda bir egzama tablosu ve sonra iyileşirken kahverengi lekeler kalmaktadır. Maalesef merdiven altı üretilen kozmetiklerde, kokulu sabunlarda, kremlerin ve parfümlerin içinde bu esans bulunmaktadır" ifadesini kullandı.

- "Çaydaki bergamot ile karıştırılmasın"

Koca, tüketicilerin kullandıkları kozmetik ürünlerin içeriğine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, "Ucuz ürünlerde bergamot maddesi ne yazık ki fazladır. Bu, sakın çaydaki bergamotla karıştırılmasın. İkisi çok farklı. İçtiğiniz an bir sıkıntı yaratmıyor. Derinizi değdirip güneşle etkileşime girdiği için lekeye sebep oluyor" diye konuştu.

Ciltte lekelerden korunmak için deriye sıkılan parfümlerin kurumadan dışarı çıkılmaması ya da parfümün kıyafete sıkılmasının daha güvenli bir yöntem olduğuna işaret eden Koca, "Tedavi sürecinde leke maskesi, mezoterapi, lazer tedavileri ve renk açıcı keremler kullanılıyor ve çok zaman alan bir süreci kapsıyor" sözlerine yer verdi.

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri