KARAMAN (AA) - Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşılabilmesi ve dünyanın ilk büyük ekonomisi arasına girilebilmesi için çok hızlı çalışan, dinamik yapıda yürütmeye ihtiyaç olduğunu, daha hızlı işleyen mekanizma gerektiğini bildirdi.
Elvan, Karaman Valiliğini ziyaretinde yaptığı konuşmada önemli bir süreçten geçen Türkiye'de 14-15 yıllık dönemde çok büyük yatırımlar gerçekleştiğini söyledi.
"Çılgın proje" denilebilecek projelerin hayata geçirildiğini aktaran Elvan, hayal dahi edilemeyecek devasa projelerin yürürlüğe konulduğunu vurguladı.
Elvan, Türkiye'nin hem ekonomik hem de siyasi istikrar açısından önemli bir süreç geçirdiğine işaret ederek, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin 2023 hedefleri var. Bu hedeflere mutlaka bizim ulaşmamız gerekiyor. Bugüne kadar AK Parti hükümetleri, ağızlarından ne çıkmışsa, ne söylemişse, bunun arkasında durmuştur. Bunun gereğini yapmıştır. Tabii ki 2002'den bu yana her geçen gün artan milletimizin desteğiyle bunlar söz konusu olmuştur. Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz ve dünyanın ilk büyük ekonomisi arasına girebilmemiz için çok hızlı çalışan, dinamik bir yapıda olan yürütmeye ihtiyacımız var. Bizim için daha hızlı işleyen mekanizma gerekiyor. Daha çabuk kararlar alabilen, herhangi bir aksama söz konusu olduğunda aksamayı anında giderebilecek yapıya ihtiyacımız var. 16 Nisan'da gerçekleştireceğimiz referandum, yürütme için önemli bir mihenk taşı olacak.
Bir anlamda çok daha dinamik, hızlı hareket edebilen, hızlı karar alabilen, bu kararların takibini gerçekleştirebilen, koymuş olduğu hedefi zamanında tamamlanan bir yapıyı ortaya koyacağız."
Yasamaya bakıldığında muhalefetin her gün 5-6 saat yasaların çıkmasını engelleyici birtakım konuşmalarla, verilen önergelerle Meclis'i kilitlemeye çalıştığını anlatan Elvan, Meclis'in daha güçlü, yasamanın daha dinamik yapıda olmasını istediklerini söyledi.
- "Yargının tarafsızlığını biz ilave ettik"
Elvan, yeni getirilecek sistemle yasamanın çok daha güçlü hale getirileceğini dile getirdi.
"Yasa tasarısını milletvekilleri sunacak. Milletvekillerimiz çok daha etkin ve aktif, yasamanın gerçek anlamda merkezinde olacak." diyen Elvan, sözlerini şöyle tamamladı:
"Cumhurbaşkanını, bakanları denetleme yetkisi olacak. Yargıya baktığımız da düşünün yargı kimin adına karar veriyor? Türk milleti adına değil mi? Türk milleti adına karar veren yargı organlarını, bürokratların kendi içinden atamaları uygun mudur? Millet adına karar veren kişilerin bizatihi milletin seçmiş olduğu bir yargı yapısıyla hareket etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Ne dediler? Yalan üzerine inşa edilen kampanyalar. 'Efendim, yargı ile ilgili kararları bir kişi verecek.' Bu kadar olmaz, pes doğrusu. Bugün Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun üyelerini bürokratlar atıyor. Peki, kim atayacak? Tek adam mı atayacak? Hayır ama yalan söylüyorlar. 13 üyenin 7'sini TBMM atayacak.
Peki, burada ne aranacak? Nitelikli çoğunluk aranacak. Üçte iki çoğunluk aranıyor. Eğer yargı millet adına karar veriyorsa milletin temsilcisi milletvekilleri de üst yargı konusunda atama yetkisine sahip olmalı. Birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bu yapı söz konusu. Yargının bağımsızlığına, bu yapılan anayasa değişikliğiyle yargının tarafsızlığını biz ilave ettik."
AA