EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yüksel Aksoy, "Çocukluktan itibaren diyet programları uygulayacağız. Ülkemizdeki çocukların sağılığı açısından geleceklerini düşünerek bu programları hayata geçireceğiz. Kalbimizi düşünüyorsak fast food tarzı beslenmeden uzak duracağız" dedi.
Aksoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya istatistiklere göre kalp-damar hastalıklarının son yıllarda daha fazla artış gösterdiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'nün 2030'a kadar insanların hangi hastalıktan daha fazla öleceğini belirlemek amacıyla çalışmalar yaptığını belirten Aksoy, "Bu öngörülerde, kalp-damar hastalıkları ölümlerde 2030'a kadar birinci sırada yer alacak. Yaptığım çalışmalara göre 21. yüzyılda akciğer hastalıklarının birinci ölüm nedeni olacağını düşünüyordum ancak 2030'a kadar ki perspektife baktığımız zaman çeşitli nedenlerden dolayı birinci sırada kalp-damar hastalıkları yer alıyor" diye konuştu.
Toplumun kalp-damar hastalıklarına daha bilinçli yaklaşması gerektiğini vurgulayan Aksoy, şunları kaydetti:
"Kalp ve damar sisteminin sağlığı için çeşitli aktiviteler yapılabilir. Bir şeyi az yiyerek ya da bir şey yiyerek hastalık önlenemez ya da tamamen bitirilemez. Bunlar yardımcı konulardır. Kalp-damar hastalıklarına karşı tedbir önceden alınmalıdır. Kalp-damar hastalıkları ölümcül hastalıklar arasında yer almaktadır. Öncelikle sinsi başlama sürecinin fark edilmesi gereklidir. Bu hastalıkların daha 10-12 yaşlarda başladığı görülüyor. İyi yaşamak istiyorsak, kaliteli yaşamak istiyorsak ve kaliteli bir yaşam sürmek istiyorsak, hastalanmamak istiyorsak veya kalp-damar hastalıklarından aniden ölmemek istiyorsak yaşam tarzı değişikliklerini bütün yaşamamız boyunca uygulamalıyız. İlaç kullanımı ve by-pass gibi önlemler kalp-damar hastalıklarında bir noktaya kadar etkilidir. Bu tedavi yöntemlerini bir aşı gibi düşünün, daha sonra nüksetme durumu olabiliyor. Kalp-damar sağlığı açısından yaşam tarzı değişikliği onlu, yirmili yıllarda bize olumlu şekilde yansıyacak."
- Kalbini seven yeme içmesine dikkat etmeli
Doğal yiyeceklerin dışında tüketilen birçok gıdanın kalp-damar sağlığını olumsuz etkilediğini dile getiren Aksoy, "Çocukluktan itibaren diyet programları uygulayacağız. Ülkemizdeki çocukların sağılığı açısından geleceklerini düşünerek bu programları hayata geçireceğiz. Kalbimizi düşünüyorsak fast food tarzı beslenmeden uzak duracağız. Daha temel gıdalar olarak sebze ve meyve ağırlıklı yiyecekler tüketilmelidir" değerlendirmesinde bulundu.
Çağın en büyük sorunlarından birisinin de hareketsiz yaşam olduğuna işaret eden Aksoy, "Hareketsiz yaşam tamamen iptal edilmelidir. Bu önlemleri belli bir yaştan sonra yapmayacağız. Bu bir yaşam şekli olarak karşımıza çıkmalıdır. Buna onlu yaşlarda başlayacağız. Daha çok aktivite yapacak şekilde organizasyonlar yapmamız lazım. Özellikle kalp - damar sistemi hastalıklarında belli bir durum olduktan sonra tabi ki fayda sağlayacak tedavi yöntemleri var. Bunlar uygulanıyor ancak kişinin aldığı fayda azalıyor" diyerek sözlerini tamamladı.