Kalp ve damar hastaları için "keçi ve deve eti" önerisi

Kafkas Üniversitesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Özışık:- "Keçi eti Kurban Bayramı'nda özellikle kalp ve damar sağlığı açısından tüketilmesi önerilen, sağlık açısından da faydalı bir ürün. Çok lezzetli, B vitamini içeriği yüksek ve metabo

ANKARA (AA) - DUYGU YENER - Kalp ve damar hastalarının keçi ve deve etini tercih etmelerinin sağlık açısından daha faydalı olduğu belirtildi.

Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kanat Özışık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, et ve sakatat tüketiminin çok arttığı Kurban Bayramı'nda, kalp ve damar hastalarının aşırı tüketimden kaçınması ve etin yağsız kısımlarını tercih etmesi gerektiğini ifade etti.

Koyun etinin dana etine göre daha yağlı ve kolesterol oranı yüksek olduğunu ifade eden Özışık, şu değerlendirmede bulundu:

"Keçi eti, Kurban Bayramı'nda özellikle kalp ve damar sağlığı açısından tüketilmesi önerilen, sağlık açısından da faydalı bir ürün. Çok lezzetli, B vitamini içeriği yüksek ve metabolizmayı hızlandıran etkisi var. Son zamanlarda yapılan çalışmaların sonuçları özellikle kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde keçi eti bulunması halinde çok daha hızlı kilo verileceği yönünde. Diğer etlere göre daha düşük doymuş yağ oranı ve kolesterole sahip keçi etinin demir ve potasyum değerleri de yüksek."

- "Deve eti düşük yağ içerir, besin değeri yüksektir"

Prof. Dr. Özışık, kalp ve damar hastaları için bir diğer alternatifin de tüketimi az ancak sağlık açısından son derece faydalı deve eti olduğunu belirtti. Özışık, deve etinin düşük yağ içeriği ve yüksek besin değeri içerdiğini, yapılan çalışmalarda deve etinin kilo almayı engellediğini ve kalp sağlığını koruduğunu gösterdiğini ifade etti.

Kurban Bayramı'nda her gün düzenli kahvaltı yapılması gerektiğine dikkati çeken Özışık, gün içinde öğün atlanmaması, öğle saatlerinde yağsız ve bir porsiyondan fazla et yenmemesi gerektiğini söyledi.

Metabolizmanın en yavaş olduğu gece saatlerinde yemek yenilmemesi gerektiğini aktaran Özışık, "Önemli olan kararında yiyecek tüketmek ve aşırıya kaçmamaktır. Nefsimize hakim olmalıyız. Kolesterolden çok zengin olan sakatatlar ancak tadımlık olarak tüketilebilir. Karnımızı tıka basa doldurmaktan kaçınmalı ve mutlaka et yemeklerinin yanında sebze ve salata gibi bitkisel gıdaları da ihmal etmemeliyiz. Ani ve abartılı yenilen her türlü besinin kalp için ek yük oluşturacağını unutmamalıyız." dedi.

Özışık, bayramda yapılacak kavurmanın, içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmesi, etlerin mümkünse kavurma yerine ızgara veya haşlama şeklinde tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Kalp yetmezliği ve yüksek tansiyon rahatsızlığı bulunanların tuz tüketimini artırmaması gerektiğine de işaret eden Özışık, "Yemeklere tuz ilave edilmemeli ve sofralardan tuz kaldırılmalıdır. Özellikle şeker hastaları tatlı tüketiminde daha özenli olmalıdırlar. Kurban Bayramı ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketiminin uykusuzluk ve kalp ritm bozuklukları neden olabileceğini unutmamalıyız. Kalp, tansiyon ve şeker hastalarının, her dönem olduğu gibi bayram süresinde de ilaçlarını aksatmamaları, fiziksel egzersizlerine devam etmeleri gerekmektedir." sözlerine yer verdi.


AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?