İSTANBUL (AA) - Doğuştan kalp hastası çocukları, gençleri, ailelerini uzman doktorlar ve psikologlar ile bir araya getiren Kalp Kardeşleri Platformu'nun düzenlediği, "Kalpten Kalbe" paylaşım toplantılarının ikincisi gerçekleştirildi.
Çocuk Kalp Vakfı'nın öncülüğünde düzenlenen etkinlikte, doğuştan kalp hastası çocuklar, gençler ve aileleri, Çocuk Kalp Vakfı Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu, çocuk kardiyolojisi uzmanları, psikiyatrist ve psikologlarla bir araya geldi. Etkinliğe katılan hastalar ve aileleri, hastalık sürecinde yaşadıkları psikolojik, sosyal zorluk ve sıkıntıları birebir paylaşma imkanı buldu.
Toplantıda konuşan Sarıoğlu, her yıl yaklaşık 12 bin bebeğin doğuştan kalp hastalığıyla dünyaya geldiğini söyledi.
Bu hastalıkla doğan bebeklerin, tedavi ve kalp ameliyatlarıyla yüzde 90'dan fazla başarı şansı ile sağlıklarına kavuştuklarını ifade eden Sarıoğlu, ancak bu dönem boyunca çocuk ve ailenin travmatik bir süreç yaşadığını bildirdi.
Geçen yıl başlattıkları "Kalpten Kalbe" paylaşım toplantılarıyla hasta ve ailelerini birebir dinleyerek, bu travmatik etkileri en aza indirmeye destek olmayı hedeflediklerini belirten Sarıoğlu, ailelerin hastalık konusunda bilinçlenmesine katkı sağlamak ve yalnız olmadıklarını hissettirmek istediklerini anlattı.
Sarıoğlu, "Şimdiye kadar yaklaşık 150 kişiye ulaşan 'Kalpten Kalbe' paylaşım toplantıları, belirli aralıklarla sürdürülecektir" diye konuştu.
Doğuştan kalp hastalığı görülme sıklığının Türkiye'de yaklaşık yüzde 1 olduğunu belirten Sarıoğlu, şöyle konuştu:
"Ülkemizde bu hastalık ile dünyaya gelen bebeklerin bir çoğunun ameliyat olması gerekebiliyor. Bu çocuklar ve aileleri psiko sosyal destek ve yardıma gereksinim duymaktadırlar. Bu konuda kalp cerrahları, çocuk kardiyolojisi uzmanları, psikiyatr ve psikologların katılımı ile geliştirilecek olan psiko-sosyal destek programlarına büyük ihtiyaç duyulmaktadır."