Kan davalı köyün yarım asırlık düğün hasreti sona erdi

Siirt'te 57 yıl önce yaşanan kan davası sonucu boşaltılan, yaklaşık 20 yıl önce ailelerin yeniden dönmeye başladığı Çağbaşı köyünde 57 yıl aradan sonra düğün yapıldı.

Siirt merkeze bağlı Çağbaşı köyünde 57 yıllık düğün hasreti muhtarın oğlunu evlendirmesiyle sona erdi.

Çağbaşı köyünde 1960 yılında başlayan ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan kan davası, köyün boşaltılmasına neden oldu. Köylüler, acı ve gözyaşıyla terk ettikleri köylerinden Siirt merkez ile İstanbul, İzmir ve Mersin'e taşındı.

Kan davasının sona ermesi ve devlet yetkililerinin desteğiyle yeniden kurulan köye, 20 yıl sonra köylüler yeniden dönüş yapmaya başladı. 55 yıl aradan sonra 2015 yılında gerçekleştirilen ara seçimle muhtarlık seçimi yapıldı.

57 yıl sonra birlikte halay çektiler

Köy statüsüne kavuşmanın heyecanını yaşayan köylüler, bu yıl da muhtar Hakkı Küçlü'nün oğlu Hüseyin Küçlü ile Rahime Çakır'ın davul zurna eşliğinde gerçekleştirilen düğün töreninde bir araya geldi.

AK Parti İl Başkanı Fuat Özgür Çalapkulu, eski İl Başkanı Ali İlbaş ve çevre köylerin muhtarlarının da katıldığı düğün ile köylüler, 57 yıl aradan sonra el ele, kol kola halay çekip eğlendi.

Köy muhtarı ve damadın babası Hakkı Küçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 57 yıl önce kan davasınedeniyle huzuru bozulan köyden herkesin göç ettiğini söyledi.

Köyde 57 yıl boyunca hiçbir düğünün yapılmadığını dile getiren Küçlü, aradan geçen onca yıldan sonra düğün yapmanın sevincini yaşadıklarını belirtti.

"Oğlumun düğününü köyde yaptık. Allah razı olsun, herkes bu düğünde bir araya geldi. Köylülerin düğün yapması halinde elimizden gelen desteği vereceğiz." ifadesini kullanan Küçlü, cami yaptıkları köyün yol ve su gibi sorunlarının da giderildiğini kaydetti.

"Dağlar bile davul zurna sesine hasret kalmıştı"

Damat Hüseyin Küçlü de 57 yıl aradan sonra köyde ilk düğünü yapmanın kendileri için ayrı bir anlam ifade ettiğini dile getirdi.

Daha doğmadan önce başlayan kan davasının olumsuz sonuçlarını ortadan kaldırmak istediklerini dile getiren Küçlü, şöyle devam etti:

"Kan davasının tarafları barıştı fakat köyde hiçbir düğün yapılmamıştı. Bu ilk düğünü yapmak ve köylülerin birlik ve beraberliğini pekiştirmek istedik. Köylülerimizle beraber Siirt'ten değerli misafirler, çevre köyün muhtarları ve çok sayıda davetli düğünümüze geldi. Bunun için mutluyuz. Uzun bir zamandır köyde düğün olmadığı için o dağlar ve tarlalar bile davul zurna sesine, düğüne hasret kalmıştı. Bunun için de böyle bir tercihte bulunduk." 

Gelin Rahime Çakır da 57 yıl aradan sonra düğün töreni ile köye gelin giden ilk kişi olmanın sevincini yaşadığını dile getirdi.

Yaşam Haberleri

Ekipler, yollarda mahsur kalanları kurtarıyor
Karaman'da Yoğun Kar Yağışı: Kent Beyaza Büründü
Uludağ’da kar kalınlığı 50 santimetreye ulaştı
Aksaray’da polisin karayolunda konteyner mücadelesi
Kripto Para Piyasasında Alım Satım ve Yatırım Arasındaki Fark