"Kanser hastalarında üreme sağlığı korunabilir"

Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Uncu:- "Herhangi bir şekilde genç yaşta kemoterapi alacak hastalarda, üreme ile ilgili bir şeylerin yapılabileceğini bilmek ve bir hekimle konuşmak gerekiyor"

BURSA (AA) - Üreme Sağlığı ve İnfertilite Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gürkan Uncu, "Herhangi bir şekilde genç yaşta kemoterapi alacak hastalarda, üreme ile ilgili bir şeylerin yapılabileceğini bilmek ve bir hekimle konuşmak gerekiyor" dedi.

Uncu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle erken yaşlardaki bazı kanser hastalarının gördükleri tedaviler neticesinde yumurtalık kapasitelerinin azaldığını söyledi.

Bu tür hastaların hayatta kalmak adına bazı önemli faktörleri atlayabildiğini vurgulayan Uncu, artık yüzde 100 tedavi edilebilen kanser vakaları, kan ve lenf kanserlerinin bazı türlerinin bulunduğunu belirtti.

Uncu, "Herhangi bir şekilde genç yaşta kemoterapi alacak hastalarda, üreme ile ilgili bir şeylerin yapılabileceğini bilmek ve bir hekimle konuşmak gerekiyor. 18 yaşında bir kız kan kanseri oldu, tedavi görecek, tabii ki iyileşecek ama iyileştikten sonra üremesinin kemoterapiden zarar görmesini engellemek gerekiyor. Teknik olarak bunun yapılabildiğini bilelim" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Gürkan Uncu, 20'li yaşlarda kız ve erkeklerin yaşamlarını tehdit eden bir sağlık sorunuyla karşılaştıklarında önce hayatta kalmak adına tedavilerin akla geldiğini ancak üreme sağlığının pek düşünülmediğini dile getirdi.

Kanser hastalarının iyileştikten sonra çocuk sahibi olmakta zorlandığına işaret eden Uncu, şunları kaydetti:

"İyileştikten sonra evliliklerine, normal hayatlarına devam ediyorlar ama o iyileşme sürecinde aldıkları ilaçlar üreme kapasitelerini bozmuş olabiliyor. Ondan sonra 'ne yapsaydık' deniliyor. Mesela kadınlarda, bütün dünyada çok sık görülen meme kanseri hastaları artık tamamen iyileşebiliyor. Bu ve bazı kanser tiplerinde tedavi olarak kemoterapi veriyorlar. Kemoterapi direkt olarak yumurtalık hücrelerini öldüren ilaçlardır. Mesela bu tip durumlarda, doktorları tedaviye başlamadan hastanın bize gönderilmesini istiyoruz ve bunların yumurtalarını, embriyolarını alabiliyoruz.

Sadece toplumun değil, kanser hastalıklarını tedavi eden doktorların da bu konuya dikkat etmesi gerekiyor. Kadın doğum camiası olarak istediğimiz sadece toplumun bu konuda bilgi sahibi olması değil, kendi camiamızda da bu hastalıkları tedavi eden, çocuk hematolojisi, çocuk onkolojisi ve medikal onkoloji ile genel cerrahi alanlarında çalışan arkadaşlarımızın da bu konuya daha ağırlıklı eğilmeleri gerekiyor. Çünkü hastalar kendi sağlıklarını ilgilendiren bir konuyla uğraşırken üreme sağlıkları akıllarına gelmeyebiliyor."

AA

Sağlık Haberleri

Beslenme Uzmanından Dubai Çikolatası Uyarısı
Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri