VİYANA (AA) - BM verilerine göre dünya genelinde kanser nedeniyle yılda 7,6 milyon kişi hayatını kaybediyor.
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansına bağlı "Kanser Tedavisi için Eylem Programı" verilerine göre kanser, her yıl 7,6 milyon can alıyor. Kanserden ölenlerin sayısının, HIV/AIDS, verem ve sıtmadan ölenlerin sayısından fazla olduğu belirtiliyor.
Tedavide çığır açılmaması halinde 2030'da dünya genelinde her yıl 13 milyon insanın kanser nedeniyle hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.
Kanserden ölümlerin çoğu orta ve az gelişmiş ülkelerde gerçekleşiyor. Orta ve az gelişmiş ülkelerde kanser hastalarının yaklaşık yüzde 70'i geç teşhis ediliyor. Söz konusu ülkelerde her yıl 5 milyondan fazla insan kansere yakalanıyor.
Erken teşhis konulması halinde kanser hastalığının üçte birinden fazlasının önlenebilir ve üçte birinin de tedavi edilebilir olduğu belirtiliyor.
Kanser vakaları artmasına rağmen çok sayıda hastanın erken tanı ve teşhis hizmetlerine, tedavi ve radyoterapi içeren hizmetlere erişimleri yok.
Gelişmiş bazı ülkelerde bile kanser tedavisine erişiminin yetersizlikleri kaydedilirken, az gelişmiş ülkelerde 10 kişiden 9'unun radyoterapiye erişimi bulunmuyor.
Afrika'daki bir milyon kanser hastasının yüzde 80'inin radyoterapiye erişimi bulunmuyor. Bazı ülkelerde milyonlarca insana hizmet vermeye çalışan sadece bir kanser tedavi merkezi mevcutken bazı ülkelerde ise tedavi merkezlerinin büyük kısmı yetersiz.
Dünya genelinde her yıl tanı amacıyla yaklaşık 40 milyon nükleer tıbbi inceleme yapılıyor.
AA