ANTALYA (AA) - Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Duran Canatan, geçen yıl Türkiye'de ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin bu yıl kalp damar hastalıklarını geçerek birinci sıraya çıkacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Antalya'da Lösemili Çocuklar Vakfının (LÖSEV) Avrupa Birliği (AB) projesi kapsamında, Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi Konferans Salonu'nda, "Sağlığınız servetinizdir" konulu seminer düzenlendi.
Prof. Dr. Canatan, seminerde yaptığı konuşmada, kanserin bazı etkilerle değişime uğramış hücrelerin vücudun çeşitli noktalarında kontrolsüz olarak çoğalıp büyümeleriyle ortaya çıktığını söyledi.
Kanserin 100'den fazla tipi olduğunu ve vücudun her bölümünü etkilediğini belirten Canatan, "Kanserin belirtilerini bilmek, hastalığın erken teşhisi açısından önemlidir ancak bu belirtilerin birine veya daha fazlasına sahip olmak, kişinin kanser olduğu anlamına gelmez. Kanser bazen hiç belirti vermeden de sinsice başlayabilir." diye konuştu.
Açıklanamayan kilo kaybı, halsizlik, ateş, ağrı, öksürük ve horlama, memede veya vücutta hissedilen kitlelerin kanser belirtileri arasında olduğunu ifade eden Prof. Dr. Canatan, bu belirtilerden herhangi biri veya birkaçı varsa ve iki haftadan fazla devam ederse hemen bir doktora başvurulması gerektiğini dile getirdi.
- "Kanserden hayatını kaybedenlerin sayısı 13 milyona çıkacak"
Dünyada en önemli sağlık sorunlarının sırasıyla kalp-damar hastalıkları ve kanser olduğunu vurgulayan Canatan, şöyle devam etti:
"2015'te hem Türkiye'de hem de dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer alan kanserin bu yıl birinci sıraya çıkacağı tahmin edilmektedir. 2012'de dünya genelinde 14 milyon 100 bin yeni kanser vakası varken bu rakamın 2030'da 22 milyona çıkması bekleniyor. Aynı şekilde 2012'de dünya genelinde kanserden hayatını kaybeden 8 milyon 200 bin rakamı, 2030'da 13 milyona çıkacak."
Canatan, Türkiye'de en sık görülen kanser türlerinin kadınlarda meme, tiroid, bağırsak; erkeklerde akciğer, prostat, mesane; çocuklarda ise lösemi, lenfoma, beyin tümörleri olduğuna işaret ederek kanserin sebebinin henüz kesin olarak bilinmemekle birlikte davranışsal, biyolojik, çevresel ve genetik risk faktörleri olduğunu kaydetti.
AA