"Kanserden ölümlerin yüzde 30'undan sigara sorumlu"

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Uluç:-"Kanserden ölümlerin yüzde 30'undan, akciğer kanseri hastalığının yaklaşık yüzde 90'ından sigara sorumludur"- HÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilir:- "Tütün kullan

ANKARA (AA) - YEŞİM SERT KARAASLAN - Tütün ve dumanına maruz kalmanın başta akciğer olmak üzere 12 tür kanserin gelişmesine yol açtığı ve bu hastalıktan ölümlerin yüzde 30'unun doğrudan sigarayla ilişkili bulunduğu bildirildi.

Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Başak Oyan Uluç, 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısıyla AA muhabirine yaptığı açıklamada, tütün kullanımının dünya genelinde her yıl 6,5 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu söyledi.

Bilimsel çalışmaların, başta akciğer olmak üzere birçok kanserin kökeninde yaygın tütün kullanımının bulunduğunu ortaya koyduğunu anlatan Uluç, "Kanserden ölümlerin yüzde 30'undan, akciğer kanseri hastalığının yaklaşık yüzde 90'ından doğrudan sigara sorumludur." dedi.

Tütün kullanımı azaldıkça akciğer kanserinin görülme sıklığının da düştüğünü vurgulayan Uluç, şöyle konuştu:

"Türkiye'de son yıllarda başarıyla uygulanan dumansız hava sahası gibi önlemler sayesinde sigara kullananların sayısında azalma sağlandı. Bu azalma, özellikle erkeklerdeki akciğer kanseri görülme sıklığına da yansımaya başladı. Sigara yasağının olumlu etkileri gelecek 10 yılda akciğer kanseri ve buna bağlı ölümlerde kaydedilen azalmayla görülecek."

- "Sigara, yumurtalık kanseri riskini 3 kat artırıyor"

Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazmi Bilir de tütün ve kullanımı ile dumanına maruz kalmanın, yaşamın her döneminde sağlığı tehdit ettiğini belirtti.

Vücutta en az 12 değişik kanserin gelişiminde sigara kullanımının etkili olduğuna işaret eden Bilir, "Bu kanserlerin bazıları sigara dumanının doğrudan temas ettiği ağız, yutak, gırtlak, akciğer gibi organlarda olurken, bazıları da sigara dumanının doğrudan temas etmediği mesane, meme, rahim gibi diğer organ kanserleridir." dedi.

Sigara dumanındaki kanser yapan kimyasal maddelerin, kan yoluyla ulaştığı organlarda tümör gelişmesinde rol oynadığını dile getiren Bilir, "Akciğer kanseri olgularının yüzde 85-90 kadarı tütün kullanımına bağlıdır. Bir başka ifadeyle, tütün kullanımı olmasa, bugünkü sayının onda biri kadar akciğer kanseri görülecekti." ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Bilir, şunları kaydetti:

"Sigara kullanımı yemek borusu, mide, yutak, gırtlak kanserleri üzerinde etkilidir. Kalın bağırsak kanserlerinin nedenleri üzerinde yapılan çalışma sonuçlarına göre, bu kanserlerin yüzde 12 kadarı sigara kullanımına atfedilmektedir. Çok sayıda çalışmanın sonuçlarına göre, pankreas kanserinin de sigara kullanımıyla ilişkili olduğu ortaya konulmuştur. Tütün kullanımıyla ilişkisi yakın zamanda ortaya konulan kanser türlerinden biri, yumurtalık kanseridir. Sigara kullanımı bu kanserin riskini 3 kat artırmaktadır. Bugüne kadar yapılan çalışmalarda çelişkili sonuçlar elde edilmekle birlikte, sigara kullanan kadınlarda meme kanseri riskinin arttığı yönünde bulgular da vardır."

- "Akciğer kanserinde yüz binde 10 azalma"

Sağlık Bakanlığınca, Tütün Kontrol Programı sonrasında kapalı alanlar başta olmak üzere birçok yerde sigara kullanımına yasak getirilmesinin ardından, akciğer kanserinin görülme sıklığının azaldığı açıklanmıştı.

Son 5 yıllık veriler incelendiğinde, erkeklerde akciğer kanseri ve tütüne bağlı kanserlerde yaklaşık yüz binde 10 azalma tespit edildiği belirtilmişti.

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?