Kara Harp Okulu darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla 156'sı Kara Harp Okulu kursiyeri, 8'i rütbeli 164 sanığın yargılandığı davada sanıklar ve avukatları, savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yapıyor

ANKARA (AA) - Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin 156'sı kursiyer, 8'i rütbeli 164 kişinin yargılanmasına devam ediliyor.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları, cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.

Tutuklu sanık sözleşmeli subay adayı Faruk Sarı, olay gecesi alarm verilmesi üzerine diğer kursiyerler gibi tüfeğini alarak içtima alanına gittiğini belirtti.

Okula yönelik bir terör saldırısı olacağı gerekçesiyle kursiyerlerin helikopterlerle tahliye edileceği bilgisinin verildiğini aktaran Sarı, daha sonra güvenli bölge diye Genelkurmay Başkanlığı karargahına götürüldüklerini kaydetti.

Çatışmaların yaşanması üzerine bir grup kursiyerle mescide sığındıklarını, sabah saatlerine kadar burada kaldıklarını savunan Sarı, gece boyunca kanunsuz bir emri yerine getirmediğini iddia etti.

Cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasını kabul etmeyen Sarı, FETÖ ile bağlantısının bulunmadığını öne sürerek beraatini istedi.

Tutuklu sanık sözleşmeli subay adayı Gökhan Yıldız ise sanık eski üsteğmen Ahmet Önder Biberoğlu'nun alarm verdiğini, herkesin kamuflajını giyip içtima alanına gelmesi için emir verdiğini anlattı.

Toplanma alanına geldiğinde rastgele oluşturulan grupların helikopterlere bindirildiğini gördüğünü bildiren Yıldız, neler olduğunu sorduğunda kendisinin de binmesi için zorlandığını ileri sürdü.

Götürüldükleri yerin Genelkurmay Başkanlığı karargahı olduğunu sonradan fark ettiğini savunan Yıldız, burada gördükleri karşısında şaşkınlık yaşadığını dile getirdi.

Karargahın her tarafından çatışma seslerinin geldiğini aktaran Yıldız, bunun üzerine arkadaşlarıyla bir binanın bodrum katına sığındıklarını, sabah saatlerine kadar konumlarını koruduklarını anlattı.

O gece yaşanılanlardan kendilerine emir veren komutanların sorumlu olduğunu belirten Yıldız, suçsuz olduğunu savunarak beraatini talep etti.

- "Komutanlar tarafından kandırıldık"

Tutuklu sanık Fatih Uluçam ise komutanları tarafından kandırıldıklarını savundu.

Darbe girişiminin yaşandığı akşam Kara Harp Okulunda büyük bir kargaşanın hakim olduğunu anlatan Uluçam, tanımadığı bir yarbayın, kursiyerleri helikopterlerle güvenli bölgeye götüreceklerini söylediğini aktardı.

Güvenli bölge diye Genelkurmay Başkanlığına getirildiklerini savunan Uluçam, kısa bir süre sonra kanunsuz bir işin içine çekilmek istendiklerini fark ettiklerini belirtti.

Bir zaman sonra sanık eski üsteğmen Hasan Ali Seyrek'in de kendilerine "kandırıldıklarını" söylediğini aktaran Uluçam, karargahtan çıkmaya çalıştıkları sırada sanık eski üsteğmen Salim Başaran'ın kendilerine engel olduğunu öne sürdü.

Sabah saatlerine doğru ikinci denemelerinde karargahtan kaçmayı başardıklarını anlatan Uluçam da beraatini talep etti.

Tutuklu sanıklar Fatih Gül ve Emre Ümitalan'ın da savunmasını alan mahkeme, duruşmaya ara verdi.

AA

Gündem Haberleri

Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız
3 renkli taban makinesi AYSAF'ın ilgi odağı oldu
Boğaz’daki kaçak villanın son hali havadan görüntülendi