Kara Harp Okulu darbe girişimi davası

FETÖ'nün darbe girişimine katıldıkları iddiasıyla 156'sı Kara Harp Okulu kursiyeri, 8'i rütbeli 164 sanığın yargılandığı davada sanıklar ve avukatları, savcının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı

- Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminde Kara Harp Okulunda yaşanan eylemlere ilişkin 156'sı kursiyer, 8'i rütbeli 164 kişinin yargılanmasına devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada, sanıklar ve avukatları, cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasına karşı savunma yaptı.

Tutuklu sanık subay adayı İsmail Tunç, Kara Harp Okulunda bulunduğu sırada alarm verilmesi üzerine içtima alanına çıktığını söyledi.

Okula yönelik terör saldırısı olabileceği gerekçesiyle kursiyerlerin güvenilir bölgeye sevk edileceği bilgisi aldıklarını belirten Tunç, daha sonra helikopterle Genelkurmay Başkanlığı karargahına götürüldüklerini kaydetti.

Karargahta çatışma sesleri gelmesi üzerine diğer arkadaşlarıyla bir duvarın dibine kendilerini attıklarını dile getiren Tunç, sabah saatlerine kadar kimseye zarar vermeden bu şekilde beklemeye devam ettiklerini öne sürdü.

Genelkurmay 2. Başkanının koruması olduğunu öğrendiği kişinin yardımıyla karargahtan çıktıklarını ifade eden Tunç, polislere sığındıklarını savundu.

FETÖ üyesi olmadığını, darbe girişiminde yer almadığını iddia eden Tunç, beraat talebinde bulundu.

- "Darbeciler bizi engelledi"

Tutuklu sanık İlyas Kurt da Genelkurmay Başkanlığı karargahına hangi amaçla götürüldüklerini bilmediğini ileri sürerek, buna ilişkin kendilerine bilgi verilmediğini ifade etti.

Özel Kuvvetler Komutanlığı mensubu bir askerin, üzerlerinde mühimmat bulunmadığı için kendilerine kızdığını savunan Kurt, kursiyerlerden Oktay Şahin kendilerine "kandırıldıklarını" söylemesi üzerine olayın gerçek yüzünü öğrendiklerini anlattı.

Kendilerine dağıtılan mühimmatları ağaçlık bir bölgede sakladıklarını belirten Kurt, birkaç kez kaçmaya çalıştıklarını ancak darbeci askerler tarafından engellendiklerini iddia etti.

Darbe girişiminde yer almadığını, kanunsuz bir emri yerine getirmediğini ve mağdur olduğunu öne süren Kurt, beraatini istedi.

- "Polise sığındık"

Tutuklu sanık İsmail Çetiner ise komutanlarının emriyle güvenilir bölge diye helikopterlerle Genelkurmay Başkanlığı karargahı götürüldüklerini bildirdi.

Çatışmaların yaşanması üzerine arkadaşlarıyla kaçmaya çalıştığını ancak ilk başta başarılı olmadıklarını öne süren Çetiner, sabah saatlerinde polislerin yardımıyla TÜİK binasına geçtiklerini anlattı.

FETÖ üyesi olmadığı ve örgütün haberleşme programını kullanmadığını savunan Çetiner, bu durumun iddianamede de doğrulandığını söyledi. Sanık Çetiner, suçsuz olduğunu savunarak beraatini talep etti.

Tutuklu sanık İsa Tüfenk de cumhuriyet savcısının esasa ilişkin mütalaasını kabul etmediğini belirterek savunmasına başladı.

Genelkurmay Başkanlığı karargahına geldiklerinde etrafta çok sayıda tank gördüğünü, ilk başta bu duruma anlam veremediğini ifade eden Tüfenk, hava aydınlandıktan sonra kaçıp polise sığındıklarını sözlerine ekledi.

Benzer savunma yapan tutuklu sanıklar İsmail Yalın, Korkmaz Kazan, Kudret Türkaslan ve İsmail Erkan da beraat talebinde bulundu.

Duruşmaya, yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

 

Gündem Haberleri

Okulun duvarını çocuklar boyadı
Doğanşehir’de 4.9 Büyüklüğünde Deprem: Çevre İller de Sarsıntıyı Hissetti
İBB Meclisi’ne damga vuran konuşma: Gök kubbeyi başınıza yıkarız
3 renkli taban makinesi AYSAF'ın ilgi odağı oldu
Boğaz’daki kaçak villanın son hali havadan görüntülendi