Türkiye'de dengeli olarak tarım ve hayvancılığı bir arada götürebilen tek ilçe Karapınar'dır diyen Yaka, "Son yıllarda ilçemiz sanayi ve turizm alanlarında da atak yaptı" ifadesini kullandı. Mehmet Yaka, "Yaklaşık olarak 6 bin hektar alanda 4 bin megawatt gücünde enerji üretilmesi hesaplanıyor. Akkuyu Nükleer Santrali'nde bile sadece 2.700 megawatt gücünde üretim yapılabiliyor. Büyüklüğünü buradan hesap edin. Yani sadece Karapınar'ı değil bölgeyi uçuracak bir yatırım" dedi. Obruklara da değinen Başkan Yaka, "Karapınar jeopark alanı oluyor" müjdesini verdi.
-Karapınar'ı sizin ağzınızdan tanıyabilir miyiz?
Karapınar geçiş güzergâhında olan ve son yıllarda hızla gelişen bir ilçe. Biz Karapınar olarak büyük bir ilçeyiz ve bunu her fırsatta ve platformda ifade ediyoruz. Nüfusumuz 50 bine yaklaştı ve bu rakam bizim için bir baremdir. Bu rakamı aştığımız zaman da yatırım ve diğer konularda Büyükşehir statüsünde işlem göreceğiz. Yine 2.670 kilometrekare yüzölçüme sahip bir kent olarak da Konya'nın 3. büyük ilçesiyiz. Cihanbeyli ve Karatay'dan sonra Konya'nın en büyük 3. ilçesiyiz. Yine tarım arazisi olarak çok büyük bir ilçeyiz bunu da belirtmek lazım. Karapınar bir Osmanlı şehridir. Konya'nın bazı ilçelerinde hayvancılık öndedir. Bazı ilçelerde de tarım öndedir. Lakin Karapınar'da tarım ve hayvancılık gibi birbiriyle entegre olan sektörü bir arada yürütüp geliştirebilen tek ilçe Karapınar'dır. Tarımdan elde edilen birçok ürün hayvancılık alanında, hayvancılıktan elde edilen birçok ürün de tarım alanında kullanılabilir. Çok geniş bir alanda sulu tarımın yapıldığı ve yine modern hayvancılığın yapıldığı tek ilçe Karapınar'dır. 380 bin küçükbaş rakamıyla Türkiye'de lider ilçeyiz.
-Karapınar'da son yıllarda gelişen başka sektörler de var mı?
Tarım ve hayvancılıktaki ilklerimizden sonra Karapınar'da enerji ile Türkiye'de yine bir ilki başarmış olacağız. İlçemiz Türkiye'nin enerji üssü olmak için emin adımlarla ilerliyor. Karapınar'da son yıllarda adından sıkça söz ettiren enerji konusunu iki başlıkta değerlendirebiliriz. Birincisi, kömür rezervi ki, bu konudaki araştırmalar devam ediyor. Ama bir noktayı ifade etmem lazım; 83 milyar ton kömür Ayrancı-Karapınar Havzası'nda mevcut. Termik santrali ile ilgili çalışmalar da Enerji Bakanlığı tarafından yapılıyor. İkincisi ise, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilan edilen, Özel Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi de Türkiye'de ilklerden. Endüstri bölgeleri Türkiye'de sınırlıdır. Bunlar, Konya-Karapınar (enerji) Adana-Ceyhan(petrol), Sakarya (otomobil), Zonguldak (taşkömürü) şeklinde olup son yıllarda da aynı şekilde de Niğde-Bor'da(enerji) çalışmalar yapılmaktadır. Yalnız, Endüstri Bölgesi çalışmaları en hızlı ve en önde Karapınar'da devam etmektedir.
-Sayın Başkan, Enerji üssünde hedef nedir?
Yaklaşık olarak 6 bin hektar alanda 4 bin megawatt gücünde enerji üretilmesi hesaplanıyor. Daha iyi anlaşılsın diye söylüyorum, Akkuyu Nükleer Santrali'nde 2.700 megawatt gücünde enerji üretiliyor. Karapınar'daki üretimin büyüklüğünü buradan hesaplayabilirsiniz. Bu üretim sadece Karapınar'ı değil bölgeyi uçuracak.
-Bu yatırımla birlikte sadece Karapınar enerjiye bağımlı bir ilçe mi olacak?
Elbette ki enerjinin önümüzdeki yıllarda Karapınar ve bölge için ciddi bir katkısı olacak ama yine Karapınar'ın tarım ve hayvancılıktan da kopmayacağını bilmenizi isterim. Misal, ilçemizde hayvancılık önemli dedik ve günlük 360 ton süt üretimi yapılıyor. Ereğli, Aksaray ve Konya'ya çeşitli fabrikalar gönderiliyor.
-Günlük 360 tonluk süt üretimini Karapınar'da değerlendirecek misiniz?
Şu anda soğuk şoklama sistemi ile Ereğli, Aksaray ve Konya'ya gönderiliyor ama sanayileşmenin hızla geliştiği ilçemizde gerek belediyemizin katkıları gerekse özel sektör girişimleriyle bu üretim potansiyelini ilçemizde değerlendirmeyi düşünüyoruz. Belediye olarak direkt bu alana girmek istemiyoruz ama bu konuda yatırımcıya her türlü kolaylığı sağlayacağız.
-Son yıllarda Karapınar'da ön plana çıkan başka başlık var mı?
İlçemiz için son yıllarda yükselen bir başlık turizm alanında öne çıkıyor. Obrukları, yeraltı ve yeryüzü şekilleriyle ayrı bir güzellik olarak Türkiye'nin ender ilçelerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Malum, yeraltı sularının çekilmesiyle birlikte ilçemizde meydana gelen obrukların turizme kazandırılması çalışmalarını başlattık. Ve UNESCO Milli Komitesi buna 'olur' verdi. Karapınar'da yeryüzü şekillerinin 'jeopark' ilan edilmesi ve tescillenmesi çalışmaları da yaklaşık 2 ay önce başlatıldı. MTA'da ortak toplantılar yapıldı. Herhangi bir internet kullanıcısı ki; dünyanın neresinden aratırsa aratsın, arama motoruna 'jeopark' yazdığı zaman ilk olarak Karapınar çıkacak ve tanıtım listesinde ilçemizden bahsedilecek. Geçtiğimiz günlerde Türkiye'de yaklaşık 80'e yakın jeoloji mühendisine 'Hangi alanın jeopark alanı olmasını istersiniz?' sorusu sorularak bir anket çalışması yapıldı. Kapadokya Bölgesi'nin de şıklar arasında yer aldığı bu anket çalışmasında Karapınar ilk sırada yer aldı.
-Obruklar Karapınar ve yatırımcı için bir kayıp mı?
Karapınar için bir kayıp olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Ben obrukları bir doğal afet olarak görüyorum. Zaten riskli bölgeler haritası yayınlandı. İlçemizin her bölgesi bir obruk alanı değildir. Dikkat edilmesi gereken etkenleri de biz gözetiyoruz. Bir de KOP'un eylem planıyla birlikte daha geniş bir taramayla riskli bölgeler için de farklı çalışmaların yapılacağını da hatırlatalım.
-Riskli bölgeler içerisinde olan yerleşim birimleri var mı?
Evet, birkaç köy riskli alan olarak gösteriliyor ama bunlarla ilgili çalışmalar da başladı zaten. Bu yerleşim birimleri için de taşınma ya da yapı stilini değiştirme gibi çalışmalar yürütülüyor.
-2 yılda Karapınar'da neleri başardınız?
Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, belediye başkanlığım öncesinde AK Parti İlçe Başkanı olarak bir ilk, bana nasip oldu. Karapınar metropol bir ilçe olma yolunda ilk adımı benim dönemimde attı ve kurucu metropol ilçe başkanlığı unvanı da yine bize kısmet oldu. Yani şu anda Karapınar olarak bir Karatay, Meram gibi metropol ilçe statüsüne ulaştık. Biz yine belediyeciliği değerlendirirken 3 ana başlık belirledik. 1-Fiziksel belediyecilik 2-Kültür ve Sosyal İşler Belediyeciliği 3-Ekonomik alanda katkı sağlayacak bütün argümanları faaliyete geçirme adına belediyecilik... Belirlediğimiz bu 3 başlığın minvalinde çalışabilmek adına çalışmalarımızı da hızlandırdık. Misal, başkan olduktan hemen sonra Sosyal İşler Müdürlüğü diye bir birim kurudum. Yine 2 adet İmam Hatip Lisesi için protokol imzaladık. Ekonomik gelişimine katkı sağlamak adına da OSB'de yatırımlarımız oldu. Yüzde 60'ın üzerinde belediyemize ait olan OSB'de 20-25 civarında dükkân yaptık. Konya Şeker bulgur fabrikası kurarak büyük bir yatırım yaptı.
-Konya Şeker'in yaptığı bulgur fabrikası hangi aşamada?
Konya Şeker tarafından yapılan bu yatırımda 36 bin tonluk bir depo, 17 bin metrekare alanda bulgur fabrikası ile ilçe ekonomisine büyük bir katkı sağlayacak. 3-5 ay içerisinde faaliyete geçecek. Bizim görüşmelerimiz sonucunda Konya Şeker sadece bununla kalmayacak başka tesisler ile de Karapınar'a yeni yatırımları kazandıracak.
-Sizin için sosyal belediyecilik ne demektir?
En başından saydığım ve fiziki belediyecilik alanında kazandırılan yol, su, kaldırım vesaire başlıkları bir şekilde yaparsınız. Hatta kaynak yoksa kaynak bile yapabilirsiniz. Toplumun insani, vicdani, kültürel anlamdaki ihtiyacını gidermek sosyal belediyecilik yapmaktır. Onun için bunlara dair ihtiyaçları gideriyoruz. Bizzat ayni yardımlarımız oluyor. Kültür alanında ise Büyükşehir Belediyesi ile ortak çalışmalarımız oluyor. Önümüzdeki günlerde de kültürel belediyecilik adına sürprizlerimiz olacak.
-Karapınar'a neden doğalgaz getirilemedi?
MEDAŞ abonelerinin yüzde 60'lık kısmının bağlantı ücreti olan 335 lirayı ödemediği için mağduriyet yaşadık ama bizim en büyük hedefimiz Karapınar'a doğalgazı kavuşturabilmektir. Bunun için yeniden çalışmaları başlattık.
-Karapınar'ın fiziki belediyecilik adına en büyük sorunu nedir?
10 yıllık meclis üyeliğim döneminde de Karapınar'ın iki tane büyük problemi vardı. İmar ve yol... 42 tane mahalleye hizmet ediyoruz. 2670 kilometre kare alanda vatandaşımız aktif olarak tarım ve hayvancılık yapıyor. Sadece şehirle iş bitmiyor. Köyler, beldeler ve bizim yayla diye tabir ettiğimiz bölgeler hizmet alanımıza giriyor ve yaylalarda bile tarım ve hayvancılık adına modern tesisler var. Yani yılın 6 ayı değil 12 ayı bu bölgeler çalışıyor. Bu şu demektir, en ücra yaylının bile yolunu yapacaksınız, yaz kış demeden yolunu açacaksınız. Başkanlığım döneminde 3 kilometre sıcak asfalt ve yine büyükşehir tarafından yapılan 10 kilometre sıcak asfalt, 30 kilometre sathi kaplama, 130 kilometre stabilize yol yaptık. Parke döşeme ile birlikte 2015 yılında 165 kilometre yolu ilçemizin hizmetine sunduk.
İkinci başlık ise imar dedik ve bunu da bizzat belediyemiz ile büyükşehir belediyemizin yaptığı imar ve revizyon çalışmaları olarak gruplandırabiliriz. Özellikle şunu hatırlatayım ki; Karapınar tarihine eşdeğer yaylalarımız var. Bu yayların imar çalışmalarını tamamlayarak vatandaşımızı tapu sahibi yapmak istiyoruz. Merkezde de büyükşehir belediyemiz tarafından yapılan revizyon var.
Röportaj-M.Ali Elmacı