Karatay Paris Olmayabilir!

yazar-2
“Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli’nin önceki gün düzenlediği basın toplantısı ile Cuma günü üye kayıtlarına başlanacağını açıkladığı 600 konutluk Akabe Siteleri Konut Yapı Kooperatifine vatandaşlar yine yoğun ilgi gösterdi. Belediye öncülüğünde kurulan kooperatiflerin 5. halkası olan Akabe Siteleri konut yapı kooperatifine üye olmak isteyen vatandaşlar bir gün öncesinden akşam saatlerinde kayıt bürosu önünde kalabalık gruplar oluşturdu. Gece geç saatlerde sırada bulunan vatandaşları dinleyen Başkan Hançerli, 1500 kişinin müracaatta bulunduğu ve 600 kişinin asil, 900 kişinin de yedek listeye kaydedildiği işlemler sonucunda karşılaştıkları yoğun talep karşısında, özellikle dar gelirli ailelere yönelik yeni toplu konut projeleri gerçekleştirme yoluna gidileceğini söyleyerek vatandaşların yüreğine su serpti.”

Karatay Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nün Cuma günü gazetemize faksladığı haberin girişini sizlerle paylaştım. Karatay’ın ilçe genelinde başlattığı toplu konut hamlesi, diğer belediyelere de örnek olması açısından takdir edilmeli. Özkafa’nın Karatay Belediye Başkanlığı döneminde Karşehir, Karkent’le başlattığı toplu konut çalışmalarının Mehmet Şen döneminde Karbel ve Karfet’le devam etmesi, Karatay’ın çehresini kısa sürede değiştirdi. Göreve geldiğinde Karatay’da çarşı-pazar dolaşan Mehmet Hançerli, Karataylılar’a ‘Karatay’ın Paris olacağı’ sözünü vermişti, hatırlarsanız. Sadece Hançerli’nin bugüne kadar temelini attığı konutların TOKİ’nin Konya’da başlattığı konut sayısından daha çok olduğunu kabul edersek, ilçenin Paris olmasa da Türkiye sınırları içinde çarşıları, konutları ve alışveriş merkezleriyle bir metropol ilçesine benzemesi mümkün görünüyor.

Üye kayıtları 2 Eylül Cuma günü başlayan Akabe Siteleri Konut Yapı Kooperatifi’ne sadece 2 milyar peşinat ve 200 milyon taksit ödeyerek konut sahibi olmak isteyen dar gelirli aile reisleri, haberde belirtildiği üzere akşamdan belediye önünde kuyruğa girmiş ve 600 dairelik kooperatife üye olabilmek için bir gün öncesinden tam 1500 kişi müracaat etmek için sıraya geçmiş. Belediyenin gönderdiği gece çekilmiş fotoğraflara bakarsak sırada bekleyip de listeye adını yazdıramayan yüzlerce insan artık başka baharı bekleyecek. Bazılarına, belediye önündeki o geceden kalan, evlerinden termosla getirdikleri çayları kuyruktakilerle paylaşmanın hatırası kaldı bazılarına da serin havanın da etkisiyle sarıldıkları battaniyenin içinde gördükleri rüya. Allah’tan, başkan gece yarısı izdihamı haber almış ki, vatandaşı bilgilendirmek için koşmuş gelmiş. Sorumluluk gereği böyle bir davranışın haberde kullanılmaması gerektiği bir tarafa yine de tebrik etmek lazım Hançerli’yi.

Amacım belediyeyi küçük düşürmek ya da rahatsız etmek değil. Sadece kamuoyu tarafından dillendirilen birkaç soru var onu paylaşmak. Birincisi, kooperatife kayıtlar başlamadan önce, belediye içinde gerek personelden, gerekse belediyeye yakınlığıyla bilinen çevrelerden bir “gizli ve öncelikli liste” oluşturuldu mu? Kooperatife üye olmayı başaramayanların söyledikleri, kayıtların başladığı saatte, listenin dolmuş olması ve kuyruktakilerin “bitti” diye gönderilmesi. Ne diyorsunuz?

İkincisi, Türkiye’de milyonlarca kişiyi ev sahibi yapmayı amaçlamış ve bu noktada büyük mesafe almış TOKİ’nin yaptığı gibi “adalet” kriterini öne çıkaran ve şüpheleri ortadan kaldıracak bir kur’a sistemini neden düşünmüyorsunuz? Daha önce de Akkonut’ta yaşanan sıkıntılara ve benzer iddialara karşı kamuoyunu neden rahatlatmadınız? Bu yazıyı bir uyarı niteliğinde kabul ederseniz, konut hamlelerinde yaptıklarınızı "nasıl yaptığınız"la birlikte paylaşırsanız, önümüzdeki yıllar sizin için daha kolay geçer.

Gazetemiz yazarlarından Dr. Ufuk Karadavut ve Mustafa Durdu önceki kooperatiflerde bizzat yaşadıkları sıkıntıları köşelerinde dile getirmiş ancak belediye yetkilileri her zaman olduğu gibi, görmezden/duymazdan gelmişlerdi. Yazımı değerli yazarımız Ufuk Karadavut’un 11 Şubat tarihli yazısının son paragrafında yer alan cümlelerle noktalıyorum.

“184 kişilik bir kooperatifte bu kadar insanın bir günde başvuru yapıp kontenjanı doldurmasını akademisyen kökenli biri olarak sosyolojik gerçeklere aykırı buluyorum. Bu konuya belediyenin açıklık getirmesi gerekli. Eğer gerçek ise Türkiye ve dünya tarihinde olamayan böyle bir olay için Guennies Rekorlar Kitabı’na başvurmalarını öneririm.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.