Yıllar önce atalarımız ülkemizden binlerce km ötede bulunan Güney Kore’nin özgürlük mücadelesinde yer almışlar. Şehit vermişler, gazi olmuşlar. Ülkemizin dört bir yanında kore şehidi ve gazisi bulmak mümkün.
O zaman Ereğli’yi Türkiye’de Kore’nin ayağı yapan nedir? Geçen yıl memleket sayfalarında tam sayfa olarak yayınladığımız bir röportajımız vardı. Ereğlili bir genç okumak için Kore’yi seçer, Ereğli’ye geldiğinde şehit kâmil Atalay İ.Ö.O’na gider ve Şehit kâmil’in gerçekten Kore’de şehit olup olmadığını öğrenir. Bu bilgileri okul müdürü Ali Karamanoğlu’undan aldıktan sonra Kore’ye döner, buradaki yetkililere durumu anlatır. Kwangjin Belediyesinin tecrübeli başkanı ile Ereğli belediyesi arasında kardeşlik anlaşmasına varan süreci başlatır. Evet, Kudret Oltan’la başlayan bu süreç gelişerek devam etmeye başlar. Aydın Selay beyin belediye başkanlığı döneminde Kore’ye Gidilir, onlarda Ereğli’ye gelirler. Verdikleri destekle Aydın Bey Gülbahçe’ye Kwangjin parkını yaptırır. Kore sanatını içeren kamelyaların yer aldığı parkla dostluk sembol olmaya başlar.
Kudret Oltan Memleketi adına yaptığı güzel işin farkındadır. Ereğli Belediye Başkanlığı el değiştirir. Genç bir belediye başkanı olan Ahmet Özdoğan göreve gelir. İki ülke arasındaki kardeşliğin gelişmesine katkıda bulunmak için başlatılan kardeşliğe destek vermeye başlar. Kore heyetini Ereğli’de ağırlar. Ereğli’ye gelen Koreliler Kore gazilerine maddi destek yanı sıra değişik hediyeler verirken, Şehit Kamil İlköğretim Okuluna starex Hyundai araba alırlar, değişik hediyeler verirler. Bir heyet, Ereğli belediyesi öncülüğünde Korelilerin davetlisi olarak Kore’ye gider. Çoğunluğu belediye meclis üyelerinden olan heyete Ereğli Kaymakamı Cevdet Can, Ereğli emniyet müdürü Âdem Başarır, Şehit Kamil Atalay İ.Ö.O Müdürü Ali Karamanoğlu’da dâhil edilir. Kore’ye giden heyet burada sıcak yaklaşımlar sonucu Gunam i.ö.o ile Şehit Kamil Atalay İlköğretim Okulu arasında kardeş okul anlaşması imzalanır. Ve 23 Nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramına davet edilirler. Ereğli belediyesinin büyük desteği ile misafirler İstanbul’dan alınarak ülkemizin değişik mekânları gezdirilerek Ereğli’ye getirilir. Ereğli’ye gelen Koreli öğrencileri Ereğlili aileler misafir etmek için evlerinin kapılarını açarlar. Ereğli bu bayramda çok renkli görüntülere sahne olur. Gelen misafirlerin sempatisi saygısı Türk insanına karşı olan sevgisi gözden kaçmaz. Kardeş okula getirdikleri hediyelerin maddi olarak değeri ölçülemez. Bizim atalarımızın kanları karşılığında ne yapsalar karşılayamayacaklarının bilincinde olan bu insanlar, sevgilerinin yanı sıra maddi imkânlarını da Ereğli’deki kardeşliğin pekişmesi için ortaya koydular.
Her şey çok güzeldi. Teşekkürler Kudret Oltan, Teşekkürler Ali Karamanoğlu, teşekkürler Fethi Ertekin, teşekkürler Musa, teşekkürler Kürşat şimdi herkes diyecek ki neden bu isimlere teşekkür ediyorsun inanın bu dostlukta bu insanların katkısı büyük.
Ereğli Belediye başkanı Ahmet Özdoğan maddi ve manevi yükü çeken insan bu kardeşliğin olgunlaşmasındaki payı ve emeği inkâr edilemez. Sağol başkan…
Ereğli belediye meclis üyelerinden Köksal Filorinalı ilk günden Koreli öğrencilerle ilgilenmeye başladı gidene kadarda bunu büyük bir titizlikle yaptı. Hatta bir yemekten çıkarken öğrencileri tek tek sayması üzerine “sayacağım diye yemek yemedin”, dedim. Güldü “aman onlar tam olsunda biz yemek yemesekte olur” dedi. Teşekkürler kendisine… Yine belediye meclis üyelerinden Hanifi Şahin, Erdinç Akça, Murat Zengen, İsmail Sevinç, İbrahim Söker, başkan yardımlarımız Coşkun Gülsoy, Yaşar Palalı. Öğrencileri evlerinde misafir eden Türk misafirperverliğini gösteren tüm ailelere teşekkür ediyorum…
Bu kardeşlik büyüdükçe iki ülke arasındaki sevgide büyüyecek, ilerleyen yıllarda Kore Ereğli’nin kaderini değiştirecek bir yatırımı getirecek.
O günleri görmek için Allah Bize Ömür versin…