Kardeşlerinin eğitimi için hayallerine tutundu

Kocaeli'de yaşayan ve bazı sorunlar nedeniyle lise eğitimini bırakmak zorunda kalan 21 yaşındaki Aslı Akgün, aşçı yardımcılığı eğitimini tamamladıktan sonra yöneldiği Kore mutfağında şef aşçı oldu - Küçük yaşta çalışmaya başlayan, yaşadığı sorunlara rağme

KOCAELİ (AA) - Kocaeli'de, yaşadığı çeşitli problemler nedeniyle liseyi bırakmak zorunda kalan 21 yaşındaki Aslı Akgün, eğitim alarak Kore mutfağı şef aşçılığına yükseldiği kariyerinde, hayalindeki restoranı kurarak kardeşlerinin iyi eğitim almasının hayalini kuruyor.

Baba ve annesinin ayrılmasından sonra yaşadıkları sorunlar nedeniyle lise eğitimini ilk yıl bırakmak zorunda kalan Akgün, çalışma hayatına 12 yaşında başladı.

Kocaeli'nin İzmit ilçesindeki çeşitli restoranlarda çalışan Akgün, daha sonra arkadaşının vasıtasıyla başladığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi'nde Aşçı Yardımcılığı Eğitimi'ni başarıyla tamamladı.

Babası Japon mutfağı şef açışı olan Akgün, inatla ondan daha iyi bir şef olabilmek için Kore mutfağına yönelip kendisini geliştirerek kentteki Güney Koreli bir otomobil fabrikası ile 5 yıldızlı bir otel ve büyük restoranlarda görev yaptı.

Lise ve ortaokulda eğitim gören kardeşlerinin daha iyi şartlarda yaşamasını isteyen Akgün'ün hedefi, kendisine ait bir restoranda Türk ve Kore mutfağını harmanlayarak yemekler yapmak.

İstanbul ve Ankara'da düzenlenen yarışmalarda birincilik ve ikincilik elde eden genç kız, hayata zorluklarla başlayanlara hedefleri doğrultusunda yılmadan yürümelerini tavsiye ediyor.

- "Zorluklar nedeniyle küçük yaşta çalışmaya başladım"

Akgün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuk yaşta yaşadığı zorluklar nedeniyle esnafın yanında çalışmaya başladığını söyledi.

Arkadaşının, Beyaz Kalpler Eğitim ve Gelişim Merkezi'ndeki eğitmeniyle çalıştığı yere gelerek merkezdeki eğitimlerden bahsettiğini, önce psikolojisi bozuk insanların buraya gittiğini düşünerek teklifi kabul etmediğini dile getiren Akgün, şöyle devam etti:

"Daha sonra araştırınca kabul ettim. Ailemizin bize veremediği sevgiyi bu merkezde aldık. Burada 1 yıl aşçı yardımcılığı eğitimi aldım. Başarıyla eğitimi tamamlayıp sertifikamı aldıktan sonra İzmit'teki Güney Koreli otomobil fabrikasının mutfağında çalışmaya başladım. 2,5 yıl burada çalıştım. Sonra 5 yıldızlı bir otelde çalıştım. Şu anda yine Korelilerle çalışıyorum."

Küçük yaştan itibaren babasıyla bazı problemler yaşadığını anlatan Akgün, "Pek baba görmedim ama olduğu zamanda çatışmalarımız olurdu. Babam Japon mutfağı ustası, Japonca biliyordu. 'Bir gün ben de aşçı olacağım ve babamın mutfağının tam tersini yapacağım.' dedim. Sevmediği bir şeydi. O yüzden Kore mutfağını seçtim. İzmit'in Alikahya semtinde de Koreli çok. Kore mutfağına ilgim biraz inatla başladı." ifadelerini kullandı.

- "Hayalin peşinden koşmak gerekiyor"

Akgün, lise ve ortaokulda eğitim gören 2 erkek kardeşi bulunduğunu aktararak, "Kardeşlerimin eğitim durumları çok iyi. Zaman var, ihtiyaçları karşılanıyor. Bu saatten sonra kendime yapabileceğim tek iyi şey, kendime küçük bir yer açmak. Bu, her aşçının hayalidir. Kore ve Türk mutfağının birleştiği kendime özgü menülerim var. Onları hayata geçirmek istiyorum. Kardeşlerim için de hayat devam ediyor, onlar için daha güzel bir hayat hazırlamaya çalışıyorum. Kardeşlerim için okumadım, onlara 'Siz okuyun' diyorum. Ben de üniversite okumak istiyorum. Liseyi açıköğretim vasıtasıyla tamamladım." diye konuştu.

Üniversiteye kayıt yaptırdığını ancak maddi yetersizlik nedeniyle devam edemediğini söyleyen Akgün, üniversite eğitimine devam etmek istediğini, bunun da iş hayatına olumlu yansıması olacağını kaydetti.

Akgün, Kore mutfağı hakkında araştırmalar yaparak kendisini geliştirmeye çalıştığını belirterek, Korece'sini daha da ilerletmeyi amaçladığını dile getirdi.

Aslı Akgün, kendisi gibi zorluklar yaşayan kişilere umutlarını kaybetmemelerini ve hedeflerine yürümelerini tavsiye ederek, "Kendi ayakları üzerinde durmak zor. Başım sıkıştığı zaman başımı yaslayacak bir omuz aramıyor değilim. Yaşım küçük. Umudu kaybetmemek gerekiyor. Hayalin peşinden koşmak gerekiyor. Ne istediklerini bilmeleri gerekiyor. O hedefe doğru yürümeliler. Engeller çıkıyor. Hayatın başındayım, daha çok engeller de çıkacak ama umudu yitirmeden devam etmek gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

AA

Kültür Sanat Haberleri

Işıl Yücesoy’un ‘İzninle’ oyunu Bursa’da sahnelendi
Ankara’nın tarihi hanları geçmişe pencere açıyor
Osman Hamdi Bey'in 'Kaplumbağa Terbiyecisi': İki Versiyon, İki Farklı Müze
Ferdi Tayfur’u ’Ben de özledim’ diyerek andılar
Binlerce İzleyiciyle Buluşan Oyunlar