CHP Konya Milletvekili Atilla Kart Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından cevaplandırılması istemiyle yazılı soru önergesi verdi. Karayollarındaki taşeron işçilerle ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını soran Kart, önergesinde şu görüşlere yer verdi: “11 yılı bulan AKP İktidarlarında çalışanlar, emeğiyle geçimini sağlayanlar; ağırlaşan ekonomik şartlar karşısında perişan durumdadır.Taşeronlaşma ve geçici sözleşme ilişkileri sebebiyle iş güvencesinden yoksun olan; iş cinayetleri boyutuna varan iş kazaları sebebiyle de can güvenlikleri tehlikede olan çalışanlar tedirgin haldedir. Medya üzerindeki oto sansür ve toplumda yaratılan korku ve baskı iklimi sonucunda; toplum ve çalışanlar tepkilerini her ne kadar açık bir şekilde dile getiremiyorlar ise de, Türkiye’de, Hükümet eliyle “sosyal patlamanın” sosyo-ekonomik şartları büyük ölçüde yaratılmış durumdadır.
Hükümet, artık bu temel gerçeği görmeli ve yüzleşmelidir. Hükümet, gelir dağılımı adaletsizliğini giderecek kalıcı çözümleri ivedi olarak hayata geçirmek zorundadır. CHP olarak, bu yöndeki somut önerilerimizi, Anayasa Uzlaşma Komisyonu dahil olmak üzere tüm Komisyonlarda dile getiriyoruz.
Bu süreçte, şimdiki hal, Karayolları çalışanlarıyla, SSK emeklilerinden yapılan kesintiler konusunu dile getiriyor ve soruyoruz;
(1) Karayolları bünyesinde, taşeron işçisi olarak görev yapmakta olan ve açmış oldukları davalar Yargıtay aşamasından da geçmek suretiyle işçiler lehine sonuçlanan Yargı kararları da göz önüne alınarak; Yargı kararları doğrultusunda, bu işçilerimizin kadro kapsamına alınması yönünde, Bakanlık ve Hükümet tarafından sürdürülen herhangi bir çalışma var mıdır? Çalışma varsa, hangi aşamadadır? Yoksa hangi gerekçeyle bu çalışmalar yapılmamaktadır? Yargı kararlarının uygulanması Anayasal zorunluluk olduğu halde, bu yönden eden herhangi bir çalışma yapılmamıştır?
(2) Karayolları bünyesinde taşeron işçisi olarak çalışan kaç kişi vardır? 9 bin kişinin çalıştığı yönündeki bilgiler doğru mudur?
(3) SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin, ağırlaşan hayat şartları sebebiyle, emekli olduktan sonra ikinci bir işte çalışmaları (genellikle taksi işletmecisi olarak) üzerine, elde ettikleri ücretlerinden yapılan kesintinin yasal dayanağı nedir? Bu kesintiler sebebiyle elde edilen Bütçe geliri nedir? Bu yolla kaç kişiden kesinti yapılmaktadır? Anayasa Mahkemesi kararına göre bu kesintinin yasal dayanağının olmadığı açıklık kazanmış olmasına rağmen, bu kesintiler hangi yasal ve takdiri gerekçeyle yapılmaktadır?”