"Kartların internet kullanımına kapatılması e-ticareti yüzde 25 daraltabilir"

ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Ekmekçi:- "Kredi kartlarının online işlemlerde kullanımına onay vermeyenler, 1 Şubat'tan itibaren internetten alışveriş veya ödeme yapamayacak. Bu durum e-ticaret sektörünü yüzde 25'e varan oranda daraltabilir"- TÜBİSAD Yönetim

"Kartların internet kullanımına kapatılması e-ticareti yüzde 25 daraltabilir"

İSTANBUL (AA) - Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, kredi kartlarının online işlemlerde kullanımına onay vermeyenlerin, 1 Şubat'tan itibaren internetten alışveriş veya ödeme yapamayacağını anımsatarak, "Bu durum e-ticaret sektörünü yüzde 25'e varan oranda daraltabilir." değerlendirmesinde bulundu.

ETİD ile Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından yapılan ortak açıklamada, internetten kartla alışverişe onay süresinin 31 Ocak'ta sona ereceği anımsatılarak, uygulamanın e-ticaret sektörüne olumsuz etki yaratmayacak ve kullanım kolaylığını dikkate alacak şekilde revize edilmesi önerisinde bulunuldu.

Uygulamanın sadece Elektronik Ticarette Güven Damgası almamış şirketlerde yapılan işlemlerle sınırlı kalması önerilen açıklamada, bu haliyle devreye girmesinin sektörde önemli bir daralmaya sebep olacağı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, kredi kartlarının online işlemlerde kullanımına onay vermeyenlerin, 1 Şubat'tan itibaren internetten alışveriş veya ödeme yapamayacağına işaret ederek, bu durumun e-ticaret sektörünü yüzde 25'e varan oranda daraltabileceğini kaydetti.

Söz konusu kararla e-ticaret sektörünün yazar kasalarına kilit vurulduğunu belirten Ekmekçi, halihazırda Türkiye'de online alışverişin yüzde 80'inin kredi kartıyla yapıldığı bilgisini verdi.

Ekmekçi, kararın alınmasındaki tüketici güvenliğini sağlama amacını desteklediklerini vurgulayarak şunları ifade etti:

"E-ticaret sektörünün dinamikleri dikkate alınmadan yapılacak sert bir geçiş, ekonomik büyümeye önemli katkı sağlayan ve kayıt dışılığın azaltılmasında itici güç konumunda olan e-ticaret sektöründe yaklaşık yüzde 20-25'lik bir kayba neden olacaktır. Hayata geçirilmesi beklenen uygulama yerine, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın yayınlamış olduğu Elektronik Ticarette Güven Damgası tebliği ile beraber değerlendirilecek bir çözüm, sektörün önünü açacaktır. Güven damgasıyla ilgili hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini ve yakın zamanda uygulamaya konulacağını biliyoruz. Bu uygulama yaygınlaşana kadar kredi kartlarının kapanmasıyla ilgili karar ileri bir tarihe alınabilir ve yeni duruma uygun bir düzenleme getirilebilir."


- "İnternetten fatura ödemeleri de olumsuz etkilenecek"


TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve E-ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş da uygulamanın internetten alışveriş yapmanın yanı sıra gündelik hayatta kolaylık sağlayan birçok ödeme işlemini de etkileyeceğini dile getirdi.

Artık online kanalların çok farklı alanlarda kolaylık sağladığına işaret eden Ertaş, telefon, elektrik, doğalgaz gibi faturalar için ilgili kurumların internet sitesinden yapılacak ödemelerin de olumsuz etkileneceğini kaydetti.

Ertaş, uygulamanın mevcut haliyle fatura ödemeleri, uçak bileti ve konaklama satın almaları, yemek siparişleri, taksi hizmetleri, online uygulama, film ve müzik tüketimleri dahil birçok alanda internetten yapılan ödemeleri de sekteye uğratabileceğini vurgulayarak, "Bu gibi günlük hayatımızdaki etkiler hem tüketici memnuniyetsizliği yaratacak, hem de orta ve uzun vadede yerli ve yabancı pek çok girişimi de olumsuz etkileyebilecek. Tüketici güvenliğini sağlamanın yanı sıra bu olumsuz etkileri de giderebilecek şekilde düzenlemede revizyon yapılabileceğine inanıyoruz." değerlendirmelerini yaptı.

AA

Gündem Haberleri