Kastamonu'nun sokakları kağıttan üç boyutlu tablolarda

Kat'ı sanatı eğitmeni Telli, kestiği fotoğraf parçalarını tek tek yeniden işleyerek Kastamonu'nun tarihi ve kültürel yapısını üç boyutlu tablolarına aktarıyor - Telli: - "Eğer Kastamonu'ya gelmek isteyip gelemiyorsanız, bu çalışmalar sayesinde sokaklarınd

KASTAMONU (AA) - BİLAL KAHYAOĞLU - Kastamonu'da kat'ı sanatı (kağıt veya deri oymacılığı) eğitmeni Mine Telli, kestiği fotoğraf parçalarını sabırla tek tek yeniden işleyerek, yaşadığı kentin sokaklarını, evlerini, camilerini, tarihi yapılarını kağıt parçalarından yeniden inşa ediyor.

Kastamonu Halk Eğitim Merkezinde 10 yıldır kat'ı sanatı eğitmenliği yapan Telli, dikkat, sabır ve zaman isteyen sanat dalından eserler ortaya koyabilmek için vaktinin çoğunu kağıtların arasında geçiriyor.

Kağıtlardan yaptığı eserlerin büyük bölümünde Kastamonu'nun tarihi ve kültürel değerlerini anlatan Telli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çin'den Osmanlı'ya, Osmanlı'dan da günümüze gelen sanatı yaşatmak için çalışanlardan biri olduğunu belirtti. Telli, Osmanlı'da ilk olarak 14. yüzyılda görülen kat'ı sanatıyla o dönemde önemli eserlerinin ortaya konulduğuna işaret etti.

Telli, Arapça'da kesmek anlamına gelen "kat" kelimesinden türeyen kat'ı sanatında, birkaç adet bastırılan aynı fotoğrafın içindeki detayların ayrıntısına kadar kesildiğini anlattı. Telli, kesilen parçaların üst üste üç boyutlu olacak şekilde yapıştırılmasıyla eserlerin ortaya çıktığını ifade etti.

Eserde, yapılmak istenen objenin veya yerin tüm ayrıntılarıyla işlendiğini belirten Telli, "İstenilen büyüklükte gerektiği kadar alınan fotoğraftaki ayrıntıları kesip üst üste koyuyoruz. Örneğin fotoğraftaki bir binanın pencereleri, balkonları gibi ayrıntılar tek tek kesildikten sonra üst üste yapıştırılıyor." dedi.

Kastamonu'nun tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olduğunu, tablolarında bunu yansıtmak istediğini vurgulayan Telli, şunları dile getirdi:

"Bugüne kadar 50 eser yaptım. Bunlardan 20 tanesini ya hediye ettim ya da sattım. Şu an elimde olan 30 çalışmadan 27'sinde Kastamonu'yu anlattım. Diğer üçü ise çiçek resimleri. Eserlerimde Kastamonu'nun güzide yerlerini anlattım. Bunların içinde kale, saat kulesi, camiler, konaklar çalışıldı. Bu çalışmalarımı herhangi bir maddi kazanç için yapmıyorum. Kastamonu'nun çok farklı bir şekilde kültürüne etkin olarak bir hediyemiz olsun istiyorum. Eğer Kastamonu'ya gelmek isteyip gelemiyorsanız, bu çalışmalar sayesinde sokaklarında geziyormuş gibi hissedebilirsiniz."

Eserlerini iki haftayla iki ay arasında değişen zamanlarda yapabildiğini söyleyen Telli, fiyatların ise model yoğunluğuna göre 100 ile 4 bin lira arasında değiştiğini aktardı.

- "Dijital baskılar bize kolaylık sağlıyor"

Kat'ı sanatının daha önceleri tanınmadığını ancak günümüzde talebin giderek arttığını dile getiren Telli, 90 öğrenciye ders verdiğini ifade etti.

Dijital fotoğraf baskıların kendilerine kolaylık sağladığını söyleyen Telli, "Fotoğraf kalitesi, çalışmalarımız için önem taşıyor. İlimize, tarihimize kültürel bir katkıda bulunmak için bütün yerleri kendi şekillerimizle bütünleştirmek istedik. Öğrencilerimle birlikte bunu düşünürken çekilmiş resimleri bulmakta çok zorladık. Fotoğrafların çözünürlüklerinde sıkıntılar yaşadık. Amacımızı ilimizin bütün tarihi köşelerini boyutlandırıp bir kültürel değer olarak sanatla birleştirip bütünleştirebilmek." sözlerine yer verdi.

AA

Gündem Haberleri

Açık bırakılan rögara düştü, yanındaki arkadaşı dakikalar sonra fark etti
Tekirdağ’da 300 polisle dev denetim
Ambulans kaza yaptı: 7 yaralı
Virajı alamayan otomobil kaldırıma çıktı
Polis memurunun alkollü sürücü ile imtihanı