Kat İrtifakı ve Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir? Ev Alırken Dİkkat

Gayrimenkul Uzmanı Yeliz Sakarya, kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farkın genellikle göz ardı edildiğini belirterek, her iki tapu türünün önemine dikkat çekti.

Gayrimenkul Uzmanı Yeliz Sakarya, kat irtifakı ve kat mülkiyeti arasındaki farkın gayrimenkul sektöründe sık karşılaşılan bir sorun olduğunu dile getirdi. Sakarya, "Kat irtifakı, bir inşaat projesinin onaylandığını ve arsa üzerinde hak sahiplerinin paylarının belirlendiğini gösteren geçici bir tapudur. İnşaat tamamlandığında ise kat mülkiyeti tapusu alınarak, yapının yasalara uygun olduğu tescillenir" dedi.

Sakarya, kat irtifakında tapunun "arsa" olarak, kat mülkiyetinde ise "bina" olarak geçtiğini belirterek, her iki durumun farklı haklar sağladığını vurguladı.

Kat İrtifaklı Tapu ile Alım-Satım ve Diğer İşlemler

Kat irtifakı tapulu mülklerde, yanlış bilinenin aksine birçok işlemin sorunsuzca yapılabildiğini ifade eden Sakarya, "Kat irtifaklı tapu ile alım-satım, ipotek, kredi kullanma ve abonelik işlemleri sorunsuzca gerçekleştirilebilir. Ancak değerleme raporlarına göre, kat mülkiyetli taşınmazlar, kat irtifaklılara göre yüzde 20 daha yüksek değerle değerlendirilir" dedi.

Sakarya, iskan belgesi alınan kat irtifaklı mülklerin de projeye uygun yapılmış olduğunu belirterek, bu tür mülklerde iskan alındığında herhangi bir sorun yaşanmayacağını söyledi.

Kat Mülkiyetine Geçiş Şartları

Kat mülkiyetine geçişin şartlarına dikkat çeken Sakarya, vatandaşları tapu alırken dikkatli olmaları konusunda uyardı. "Mülkün mevcut durumu ile proje uyumunun belediye tarafından kontrol edilmesi gerekir. Kat mülkiyetine geçiş için bu şartların sağlanması önemlidir. Bu süreçte müteahhit firmanın rolü büyük, ancak firmanın görevi yapmaması durumunda apartman sakinleri toplu olarak başvurarak kat mülkiyetine geçebilirler" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Zirveye kar yağınca köylü soluğu bahçede aldı
Belediyelerden Atılan İşçiler İçin Bakanlık Devrede
İkiz Dönüşüm İçin İlk Adım Konya'da Atıldı
İkinci EYT Geliyor mu? Prim Tamamlama Fırsatı Gündemde!
Kamuda personel alımı ilanları yayımlandı