ANKARA (AA) - HÜSEYİN YİĞİNER - Ankara'nın Çubuk ilçesinde müzik öğretmeni Seda İskenderözdeş'in müzik kültürü ile milli ve manevi değerlere sahip öğrenciler yetiştirmek için kurduğu "kemanlı mehter orkestrası", müziğini tüm Türkiye'ye tanıtmak istiyor.
Çubuk Bekir Yılmaz Ortaokulunda müzik öğretmenliği yapan Seda İskenderözdeş, öğrencilerden kurduğu keman orkestrasını "kemanlı mehter takımı"na dönüştürdü. Geleneksel mehter takımı kostümleriyle ellerindeki kemanlarla mehter marşlarını çalan öğrencilerin performansı, izleyenlerin beğenisini kazanıyor.
Müzik öğretmeni İskenderözdeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, müzikle, babasının kendisine doğum gününde aldığı orgla tanıştığını ve müzik öğretmeni olduğunu belirterek, öğrencileriyle vakit geçirmenin kendisini çok mutlu ettiğini, bugüne kadar 400'ün üzerinde öğrenciye enstrüman çalmayı öğrettiğini, çok sayıda öğrencinin güzel sanatlara yönelmesini sağladığını, milli ve manevi değerlere sahip sanatçılar yetiştirmek istediğini söyledi.
Çubuk ilçesine geldikten sonra çoğunluğu öğrencilerden 55 kişilik keman orkestrası kurduğunu dile getiren İskenderözdeş, daha sonra mehter geleneğinden etkilenerek, bu orkestrayı mehterle harmanladığını ve ortaya ilginç bir orkestranın çıktığını ifade etti.
İskenderözdeş, şöyle devam etti:
"Keman orkestrasını kurduktan sonra 'biz neden keman ve mehteri birleştirmeyelim’ diye düşündüm. Bunun üzerine Bekir Yılmaz Kemanlı Mehter Orkestrası’nı kurdum. Orkestramız ile kısa sürede 3 konser verdik ve ilçe halkı tarafından çok beğenildi. Hedefimiz güzel sanatlara eğilimli öğrenciler yetiştirmek. Kemanla mehteri de birleştirmemizin sebebi, milli tarihimizi, manevi duygularımızı, çocuklarımızın vatan millet sevgisini güçlendirmek. Çocukluğumda gerçekleştiremediğim hayalimi çocuklarımın ve öğrencilerimin gerçekleştirmesi için çaba harcıyorum. Hayalim, öğrencilerimizle birlikte Türkiye'nin seyredebileceği programlarda konser vermek."
Bekir Yılmaz Kemanlı Mehter Orkestrası’nın mehterbaşı olan matematik öğretmeni Bilal Koç ise kendisini de Seda öğretmenin "keşfettiğini" anlattı.
"Seda hocam, öğretmenler odasında otururken ‘sesin çok gür senden iyi bir mehterbaşı olur’ dedi. Ben de projeye dahil oldum. İçimde böyle bir cevher varmış, ben de yeni öğrendim." diyen Koç, mehterbaşı olduktan öğrencileriyle diyaloglarının değiştiğini, öğrencilerin derslerine olan ilgisinin arttığına şahit olduğunu anlattı.
Okul müdürü Engin Önal da müzik öğretmeni Seda İskenderözdeş'in çalışmalarının sadece Çubuk'ta değil, Ankara genelinde örnek olduğunu ifade etti.
Öğrencilerden Şevval Eda Saat ise keman çalmaya başlayınca derslerinde başarısının ve öğrenme gücünün arttığını, kendini daha rahat ifade etmeye başladığını, sosyal yönünün, milli ve manevi duyarlığının kuvvetlendiğini dile getirdi.
AA