ANKARA (AA) - BARIŞ GÜNDOĞAN/MEHMET TOSUN - CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, hazırladığı "ByLock Raporu"nu kamuoyuyla paylaştıktan sonra, programın patent sahibi olduğu ileri sürülen David Keynes'in kendisine ulaşmaya çalıştığını ancak görüşmediğini bildirdi.
Aksünger, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Ekim'de kendisi tarafından hazırlanan ByLock'la ilgili raporu hatırlattı.
Bu raporu yazdıktan sonra Keynes'in ayın 10'unda aradığını ancak kendisinin bu konuya basınla paylaşmadığını aktaran Aksünger, "Çünkü manipülasyon olma ihtimali olabilir diye bazı bilgileri, belgeleri araştırdım. Bu sıkıntılı bir konu, bir yerinden baktığımız zaman. Benim makamımı aradıktan sonra benle görüşmek istediğini ifade etmiş." ifadesini kullandı.
"Ben kendisiyle görüşmem zaten. Mail yazmasını istedim." diyen Aksünger, şöyle devam etti:
"Çünkü ismini, cismini bilmediğim bir adamla telefonda görüşmem demek bence manipülasyon yapılma ihtimali çok yüksek demektir. O yüzden ben, maille ne istediğini falan göndermesini istedim. Bizim raporumuza bir cevap yazmış, görüşmek istediğini ifade etmiş. Bizim milletvekillerimizi de aramış. Ben bunla ilgili bütün milletvekillerimize, MYK üyelerimize, Genel Başkanımız da dahil herkes bilgi sahibi olsun diye ayrıca 'bununla ilgili hiç kimse açıklama yapmasın, bir şey olursa bizim makamımıza yönlendirilmesini' istedik. Çünkü bu araştırmayı biz yapıyoruz zaten."
Yaptıkları araştırmanın istihbari bir araştırma değil, kamuoyuna konuyu anlamasına yardımcı olmak için bir araştırma olduğuna dikkati çeken Aksünger, "Tespitlerimizi yazıyoruz. Biz istihbarat teşkilatı değiliz ki araştırma yapalım böyle bir konuyla ilgili." dedi.
- "Belgeleri Başbakanlık Müsteşarlığına gönderdim"
Aksünger, 5 Ekim'de yazdığı 11 sayfalık ByLock raporunu kamuoyuyla paylaştığını yineleyerek, Keynes olayının maniple edilme ihtimaline karşı ellerindeki belge, bilgi ne varsa kimseyle paylaşılmamak üzere Başbakanlık Müsteşarlığına gönderdiğini bildirdi.
Konuyla ilgili incelemeyi, istihbarat ve devlet birimlerinin yapması gerektiğinin altını çizen Aksünger, şöyle konuştu:
"Arkasından da bu Hürriyet meselesi çıkınca, adamın anlattıklarına baktığımızda bana yazılan bir üniversite adresinden mail geldi. Amerika'da bir devlet üniversitesinden mail yazmış. Bu ilginç tabii 'edu' uzantılı bir şey. Orada mensup olunamadan bu iş yapılamaz zaten. Nasıl almış, belki orada farklı bir yöntemle almış bunun hiç birini bilmiyorum. Adamın orada ne görev yaptığını bilmiyorum ama yazdığı mailin içeriği ile baktığımızda Hürriyet'te gördüklerimin arasında bazı çelişkiler vardı. Çünkü bir tarafta 'bunun çok manipüle edildiğini falan gördüm kapattım' diyor. Diğer tarafta 'silikon vadisinde bununla ilgili yatırımcı bulamadık' diyor. Bir taraftan 'ios'ta iş geliştirmeye uymadı' diyor, 600 bin kullanıcı olduğunu söylüyor ama 100 bin kullanıcı bu uygulamayı indirmiş, geri kalan 500 bin kişi android'ten indirmiş."
Bu çelişkileri gördükten sonra insanın kafasında tereddütler oluştuğunu belirten Aksünger, "Kimdir bu adam ne zaman Amerikan vatandaşı olmuş. Bence çok eski değildir bunun ABD vatandaşlığı. Meşhur iktisatçı Keynes'in ismini koymuş zaten kendine. Türkiye'den ne zaman gitmiş, FEM dershanelerine gitmiş, şu kişi varmış bu kişi varmış... Madem öyle bize niye getiriyorsun bu bilgileri, MİT'e veya Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurumlarına götür." diye konuştu.
Keynes'in yazdığı mailde, Amerika'yı kastederek "Biz ülkemizde istihbarattan korkmayız, biz Amerikan hukukundan korkarız" dediğini aktaran Aksünger, "Ben onunla ilgili bir şey söylemedim. Niye bunu söyleme gereği duyuyor. Bu ve bunun gibi aslında içinde bir sürü çelişki barından bir konu bu." değerlendirmesini yaptı.
Keynes'in FETÖ tarafından yönlendirilip yönlendirilmediğine ilişkin bir soru üzerine Erdal Aksünger, "Olabilir tabii. Birçok soru işaretleri var. Ben o tarihte 'FEM'de okudum, yurtlarında kaldım' diyor. O zaman bundan ayrı olmasının ne anlamı var." açıklamasında bulundu.
Aksünger, bu kişinin Türk olduğunu ve yakın zamanda ABD'ye gittiğini tahmin ettiğini ifade ederek, ismini de yakın zamanda değiştirmiş olabileceğine dikkati çekti.
- "Emeline ulaşmış gözüküyor"
Bu programın direkt olarak FETÖ için yapılmış olabileceğine de işaret eden Aksünger, programın da kendi raporunda belirttiği gibi çoğunlukla Türkiye'de kullanılan bir program olduğuna değindi.
"Bunu her indiren FETÖ'cü olabilir mi? Bu bir soru işareti" diyen Aksünger, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini bildirdi.
Aksünger, "Keynes bir gazetede çıkan röportajı sonrası, size tekrar ulaşmak istedi mi?" şeklindeki soru üzerine ise "Hayır, yok. Bence o emeline ulaşmış gibi." yanıtını verdi.
Bu programı uygulamaya koyan kişinin Keynes olduğunu belirten Aksünger, "Şu anda makul şüpheli olarak adı David Keynes olan bir adam söz konusu. Bu o adam mıdır? Onu bilemem ama bir pasaport görüntüsü göndermiş, şu anda o gözüküyor." diye konuştu.
AA