Kira Artış Oranı Mayıs'ta Zirve Yaptı, Haziranda Gerileme Başladı

Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, yıllık kira artış oranındaki düşüşün yılbaşından beri en düşük seviyeye ulaştığını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) enflasyon verilerine göre, Türkiye genelinde kira artış oranı mayıs ayında yüzde 125,14 ile zirve yaptı. Haziran ayı itibariyle bu oran düşüş eğilimine girdi. Gayrimenkul Uzmanı Şule Alp Duman, özellikle temmuz ayında yürürlükten kaldırılan yüzde 25 kira artış sınırına rağmen, kira oranlarındaki düşüşün dikkat çekici olduğunu belirtti.

Duman, "Enflasyonla mücadele çalışmalarının başarıya ulaşması halinde, kira artış oranlarının daha da gerilemesini bekliyoruz" dedi.

Kira Artışında Enflasyon Etkisi Sürüyor

TÜİK'in eylül ayı verilerine göre, kira en yüksek ikinci harcama kalemi olarak öne çıkmaya devam ediyor. Yıllık kira artış oranı yüzde 117,43 seviyesinde kalırken, bu oran önceki yıllara kıyasla hala yüksek. Duman, bu durumu değerlendirirken, yılbaşından itibaren en düşük kira artış oranının bu dönemde görüldüğünü ifade etti.

Duman, "Kira artış oranı mayıs ayında yüzde 125,14 ile zirveye ulaştı, ancak haziran ayı itibariyle gerilemeye başladı. Temmuz ayında kaldırılan yüzde 25 tavan sınırına rağmen kira artış oranı düşüş gösterdi" dedi.

Ekonomik Düzenlemeler Kira Artışını Düşürebilir

Şule Alp Duman, temmuz ayında uygulamadan kalkan yüzde 25 kira artış sınırının yerine, 12 aylık enflasyon ortalamasına göre belirlenen yüzde 65’lik sınırın uygulandığını hatırlattı. Ekonomiyi yöneten yetkililerin enflasyonu düşürmeye yönelik adımlarının başarılı olması halinde kira artış oranlarının daha da düşmesini beklediklerini dile getiren Duman, ekonomik düzenlemelerin piyasadaki kira fiyatlarına olumlu yansımasının beklendiğini söyledi.

Duman, "Ekonomik istikrar sağlanırsa, kira artış oranları daha dengeli bir seviyeye gelebilir" diyerek, kira piyasasındaki beklentilerini açıkladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bakan Şimşek'ten Sporculara Vergi Uyarısı
BİM Artık Müşterilerinin Birikimlerine de Talip
Çin Teşvikleri ve Jeopolitik Riskler Emtiaları Yukarı Çekti
Bakanlık ekmeğe el attı: Haksız fiyat artışına izin verilmeyecek
Fahiş fiyat ve stokçuluktan kazandıklarını cezaya verdiler