ANKARA (AA)- DUYGU YENER - Ülkesinde 3 yıldır diyalize giren ve hastalığı nedeniyle işini bırakmak zorunda kalan Kırgız genç, Türkiye'de annesinden alınan böbreğin robotik cerrahi ile nakledilmesi sayesinde sağlığına kavuştu.
Robotik cerrahide söz sahibi olan ve Avrupa'da bu alanda 4. sırada yer alan Türkiye, sağlık turizmi kapsamında yurt dışındaki hastalar için de umut oluyor.
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te yaşayan böbrek hastası MuratBek Joldaşov ve annesi Zhiparhan Joldaşova da organ nakli için Türkiye'yi tercih etti. Kırgız anneden alınan böbrek, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde robotik cerrahi ile yapılan operasyon ile oğluna nakledildi.
Nakil sonrası sağlığına kavuşan ve diyalize girmekten kurtulan MuratBek Joldaşov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kırgızistan'da üç yıldır diyalize girdiğini, hastalandıktan sonra işini bırakmak zorunda kaldığını anlattı.
Diyalize girmeye başladığı günden itibaren nakil için uygun bir yer araştırdıklarını ve Türkiye'de böbrek nakli operasyonlarının başarılı bir şekilde yapıldığını öğrendiklerini ifade eden Joldaşov, "Türkiye'de nakil olmama karar verdik. Buraya gelmek için çok çaba sarf ettik" dedi.
Tedavisinin ülkesine döndükten sonra da devam edeceğini dile getiren Joldaşov, gelecek planları arasında öncelikle kız arkadaşıyla evlenmek olduğunu söyledi.
-"Türkiye'ye minnettarım"
Anne Zhiparhan Joldaşov da oğlunun kendisinden alınan böbrek ile sağlığına kavuşmasından büyük mutluluk yaşadığını belirtti.
Duygularını gözyaşları içinde ifade eden Joldaşov, "Böbreğimin uyumlu olduğunu öğrenince çok sevindim. Çok duyguluyum, böyle bir şey olduğuna inanamıyorum. Öncelikle ameliyatı gerçekleştiren tüm ekibe, hastane yönetimi ve çalışanlarına, Türkiye'ye teşekkür etmek istiyorum. Bunu bize yaşattıkları için minnettarız ve ömür boyu unutmayacağız. Türk insanının ne kadar sıcak ve iyi olduğunu burada gördük. Sizi çok seviyoruz" dedi.
-"Robotik cerrahi ile günlük yaşama dönmek daha kolay"
Operasyonunu gerçekleştiren Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Organ Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mehmet Kılıç ise robotik cerrahi yöntemi sayesinde hastaların günlük yaşama dönmesinin daha kısa sürdüğünü belirtti.
Laporoskopik yöntemler kullanılmaya başlandıktan sonra hastaların normal hayata daha erken dönüşünün sağlandığını vurgulayan Kılıç, "Robotik cerrahi ile el hareketlerimiz çok daha rahat, ileri derecelerde oluyor. 540 dereceye kadar hareketler yapabiliyoruz. Görüntüyü 20 kata kadar büyütme imkanı olduğu için çok daha konforlu ve rahat ameliyat yapılabiliyor" ifadelerini kullandı.
AA