Kırıkkale'de FETÖ/PDY davası

MKEK ve Kırıkkale TÜPRAŞ Rafinerisi işçi ile emeklilerine yönelik soruşturmada haklarında dava açılan 9'u tutuklu 23 sanık ilk kez hakim karşısına çıktı- Duruşmada 4 tutuklu sanığın adli kontrol şartıyla tahliyelerine karar verildi

KIRIKKALE (AA) - Kırıkkale'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, Makine Kimya Endüstrisi (MKEK) ile TÜPRAŞ Kırıkkale Rafinerisi işçi ve emeklilerine yönelik soruşturmada haklarında dava açılan 9'u tutuklu 23 sanığın yargılanmasına başlandı.

Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Necmi Ç, Samsun Bafra'dan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. 22 sanık ve avukatları duruşma salonunda hazır bulundu.

Kimlik kontrollerinin ardından duruşmada, "FETÖ/PDY ve örgüte bağlı Tüm Çalışanlar Derneğine (TÜMÇADER) üye olmak" suçlamasıyla yargılanan sanıkların ifadeleri alındı.

Tutuklu sanıklardan Fuat K, savunmasında, FETÖ ve bütün örgütleri lanetleyerek, hiçbir örgüte üye olmadığını söyledi.

Kendisinin 4 bankada hesabının olduğunu ve bunlardan birisinin de Bank Asya'da olduğunu belirten Fuat K, "Ancak daha sonra Bank Asya hesabımı kapattım. Bu bankaya özel bir para yatırmadım. Suçlamaları kabul etmiyorum. Örgüte finansal destek sağlamadım. Emniyette işkence veya kötü muamele görmedim. Etkin pişmanlıktan yararlanmayı da talep ediyorum." dedi.

Diğer tutuklu sanık Cüneyt Ş. de TÜMÇADER'e sadece sosyal faaliyetlere katılmak için üye olduğunu öne sürerek, dernekte düzenlenen seminer ve Kayseri gezisine katıldığını ifade etti.

Dernekten 2015 yılında istifa ettiğini ve suçlamaları kabul etmediğini belirten Cüneyt Ş, bir arkadaşının dini mesajların geleceği tavsiyesi üzerine "ByLock" kullandığını ve bir ay sonra sildiğini ileri sürdü.

Tutuksuz sanıklardan İlyas K. ise savunmasında, 17-25 Aralık sürecinden sonra kafasında oluşan soruların ardından TÜMÇADER üyeliğinden istifa ettiğini belirtti.

Bank Asya'da hesabının bulunduğunu anlatan İlyas K, "İki defa araç aldım sattım. Parayı da buraya yatırdım. Özel olarak para yatırmadım. Zaman gazetesine aboneliğim vardı ancak 17-25 Aralık'tan sonra bunu da iptal ettirdim. Dernekte 15 günde bir perşembe günleri sohbet olurdu. Buraya katılıyordum. Aidat olarak yıllık 120 lira ödüyorduk. Karşılığında makbuz da almadım." ifadelerini kullandı.

Tutuksuz yargılanan ve etkin pişmanlık yasasından yararlanan Derya A. da 15 Temmuz darbe girişimine kadar örgütte ablalık yaptığını ve öğrenci evleriyle ilgili sorumluluğunun olduğunu söyledi.

Dönem dönem haberleşmek için çeşitli programlar kullandıklarını anlatan Derya A, "Eşim beni 'gitme' diye çok uyardı. Ancak ben dinlemedim ve gitmeye devam ettim. Ben Allah rızası için yapılıyor diye orada bulundum. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra örgütle ilişkimi kestim. ByLock'u FETÖ'ye bağlı bir öğrenci yurdunda Dilek isimli bir arkadaş telefonuma yükledi. Darbe girişimine kadar bunun gizli bir program olduğunu bilmiyordum." diye konuştu.

Cumhuriyet savcısının mütalaasının ardından mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Hayati Ş, Raşit T, Necmi Ç. ile Fuat K'nin adli kontrol kararıyla tahliyelerine karar verdi. Dosyadaki eksiklerin tamamlanması için duruşma 18 Mayıs'a ertelendi.

Öte yandan, mahkeme heyeti, Murat V, Derya A. ve Muhammet Burukan A'nın bu dosyadan çıkarılarak soruşturmalarının ayrı dosyada devam etmesini ve adli kontrollerinin kaldırılmasına hükmetti.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti