Kırıkkale'de meme kanseri taramaları

Kırıkkale'nin nüfusa oranla meme kanseri taraması yaptıran kişi sayısında mart ayının üçüncü haftasında Türkiye birincisi olduğu bildirildi

KIRIKKALE (AA) - Yerel gazetelerin imtiyaz sahipleri ve hayırseverler tarafından düzenlenen kampanya ile yardımsever vatandaşların katkılarıyla alınan mobil kanser tarama aracı sayesinde Kırıkkale'nin nüfusa oranla meme kanseri taraması yaptıran kişi sayısında mart ayının üçüncü haftasında Türkiye birincisi olduğu bildirildi.

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Feramiş Ender Güngüneş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 2015 yılında 62 bini kadın 159 bin kişinin kansere yakalandığını belirtti.

Kanserle mücadelenin önemine değinen ve amaçlarının erken teşhisin önemini anlatarak insanların hayatını kurtarmak olduğunu dile getiren Güngüneş, 2007 yılından sonra kurulan Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri (KETEM) sayesinde Türkiye'de düzenli olarak kanser taramaları yapıldığını anımsattı.

Sağlık Bakanlığı tarafından ulusal tarama programı olarak meme, kolorektal (kalın bağırsak), serviks (rahim ağzı) ve prostat kanserlerine yönelik taramaların KETEM'ler vasıtasıyla ücretsiz yapıldığını aktaran Güngüneş, şunları kaydetti:

"Kırıkkale olarak 2012 yılından sonra bu taramaların hepsini yapıyoruz. Ancak kırsal kesimdeki vatandaşlara ulaşamıyorduk. Vatandaşlarımızın çoğu KETEM'in yerini dahi bilmiyordu. Mobil aracımızla bu vatandaşlarımızın ayağına giderek tarama işlemlerimizi hızlandırdık. Özellikle kırsal kesimlerde meme kanseri taramalarının merkezi sistemlerle çözülemeyeceğini fark ettik. Haftalık 50 vatandaş olan tarama sayımızı son haftalarda 314’e kadar çıkardık. Bu rakam Bursa da 839, Mersin de 806, Ankara da 770, İstanbul da ise 597. Nüfusa oranla diğer illere göre çok daha iyi durumdayız. Hedefimiz ise uluslararası oran olan yüzde 70 taranmış nüfusa ulaşmak."

Güngüneş, yerel gazetelerin imtiyaz sahipleri tarafından düzenlenen kampanya ve yardımsever vatandaşların katkılarıyla alınan mobil kanser tarama aracı sayesinde mart ayının üçüncü haftasında meme kanseri taramalarında nüfusa oranla Türkiye birincisi olduklarını ifade etti.

- "İnsanlara bu işin farkındalığını, erken teşhisin önemini kazandırdık"

Mobil kanser tarama aracı sayesinde ücretsiz yapılan taramalarla ciddi anlamda fark oluşturduklarını vurgulayan Güngüneş, şöyle devam etti:

"Kanser Daire Başkanlığı istatistiklerini haftalık olarak yapıyor. İstatistiklerde nüfusa oranla aralık ve ocak ayında Türkiye'de en fazla meme kanseri taraması yapan ikinci ildik. Mart ayının üçüncü haftasında ise Türkiye'nin nüfusa oranla en fazla meme kanseri taraması yapan ili olduk. İkinci Kırşehir üçüncü ise Bartın oldu. Bu oranları ilçelerde yapılan taramalarla elde ettik. Rahim ağzı ve kolon kanser taramalarında da ilk 10'dayız. Dünyada her geçen gün kanser nedeniyle ölümler artıyor. Kanser insanlara kısa sürede rahatsızlık yapmadığı için başvurma konusunda ihmalkar davranılıyor. İnsanlara bu işin farkındalığını, erken teşhisin önemini kazandırdık. Taramalar neticesinde ilk 300 taramada 42 problemli hasta olduğunu gördük. Bunun 9'una da kanser teşhisi konuldu. Yüksek bir kanser oranına rastlandığını tespit ettik. Tarama sayıları arttıkça tablonun da değişeceğini öngörüyoruz."

Kentteki tüm vatandaşlara ulaşmak istediklerini havaların iyi olmasıyla beraber 174 köyü de gezeceklerini vurgulayan Güngüneş, 1-7 Nisan arasında kutlanacak Kanser Haftası etkinlikleri kapsamında taramaları artırarak, farkındalık oluşturabilmek için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini sözlerine ekledi.

AA

Gündem Haberleri

Depremde vefat eden 408 öğretmenin ismi anıtta yaşatılacak
Enes Güran’ın gözünün altındaki iz, diş izi mi?
Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti