KIRIKKALE (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, "Silah İhtisas OSB'de bu yıl inşallah arsa tahsislerini yapacağız. Şu anda 20 ön talep var. Buraya gelen işletmelerin silah sanayisinde söz sahibi olan işletmeler olması için iyi çalışmalar yapılıyor." dedi.
Müsteşar Aslan ve KOSGEB Başkanı Recep Biçer, Vali Mehmet İlker Haktankaçmaz başkanlığında Kırıkkale Valiliğinde kentin sanayisinin sorunlarıyla ilgili değerlendirme toplantısına katıldı.
Aslan, burada yaptığı konuşmada, Kırıkkale'deki Silah İhtisas OSB'nin Türkiye'de en hızlı kurulan OSB olduğunu belirtti.
Silah İhtisas OSB'nin altyapı çalışmalarının yüzde 70'inin tamamlandığını bildiren Aslan, şöyle konuştu:
"Belki daha hızlı olması gerekirdi ama bir yol kazasına uğradık malumunuz. Müteahhit ayrıldı, yeni bir ihale yapıldı. Önemli olan arazinin belirlenmesi, altyapının bitmesi, elektrik, doğalgaz bunların tamamlanması değil. Önemli olan müteşebbisin oraya gelmesi, bacayı tüttürmemiz. Zor iş müteşebbisleri ikna etmek. Dolayısıyla burada önümüzdeki günlerde bir kampanya yapıp, bir veya iki büyük müteşebbisin en azından inşaata başlaması 64 parselin kısa zamanda dolmasına sebebiyet verir. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Çünkü tek ve ilk silah ihtisas OSB. Bu yıl inşallah arsa tahsislerini yapacağız. Şu anda 20 ön talep var. Buraya gelen işletmelerin silah sanayisinde söz sahibi olan işletmeler olması için iyi çalışmalar yapılıyor."
Aslan, teknoloji geliştirme bölgelerinin ülkelerin hem endüstriyel hem de teknolojik gelişmesinde son derece önemli aktörler olduğuna dikkati çekti.
Türkiye'de 70 teknoloji geliştirme bölgesi bulunduğuna işaret eden Aslan, "Bunlar Ar-Ge üretiminde çok önemli paya sahip. Bunlar, üretilmiş olan teknolojik ürünlerin ticaretleştirmenin sonunda oluşturulacak olan ihracat rakamları ve bu bölgelerde istihdam edilen nitelikli kişilerin sayısı bizim 2023'teki 300 bin sayımıza destek verecek." dedi.
KOSGEB Başkanı Biçer de kurum olarak kredinin dışında 10 değişik destek türlerinin bulunduğunu, işletmelerin kuruluşundan yurt dışına açılmasına, ihracat yapmasına kadar belirli periyotlarda, belirli süreçleri değişik programlarla desteklediklerini kaydetti.
Kredi faiz programında 2016 yılına kadar 11 milyar liranın üzerinde kredi hacmi oluşturulduğunu anlatan Biçer, "Yani bizim bankalara faizini ödeyip, faizsiz olarak bankalardan işletmelerimizin kullandığı kredi hacmi aşağı yukarı 11 milyarın üzerinde. Bizim sadece bu destek programıyla bir seferde verdiğimiz kredi hacmi aşağı yukarı o kadar. Bu son yaptığımız programın bir önceliği vardı. Başbakanımızın aralık ayında deklare ettiği 15 bin KOBİ'ye 50 bin liraya kadar faizsiz kredi büyük ölçüde tamamlandı. Başvuru sayısının çok olması hasebiyle yeni bir program başlandı. Yeni programda şu anda 91 binin üzerindeki işletmeye kredi kullandırmış olacağız." ifadelerini kullandı.
- "FETÖ'nün KOSGEB'den istifadesi biliniyor"
Biçer, bir gazetecinin FETÖ üyelerinin KOSGEB desteği ile yurt dışı gezilerine katıldığı ve bununla ilgili çalışmalarının olup olmadığına ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi:
"FETÖ'nün KOSGEB'den istifadesi biliniyor. Ama bunun nasıl olduğuna bakmak lazım. Bütün destekler FETÖ'ye gitti gibi bir genelleme yanlış olur. Yurt dışı gezilerine firmalar kendileri katılamıyor. Bir organizasyon dahilinde katılıyorlar. Değişik odaları, sivil toplum kuruluşlarını yetkilendiriyoruz. Söz gelimi 10 işletme olunca yurt dışına gidebiliyorlar. Gittiklerinde harcamaları kendileri yapıp iadelerini alıyorlar. Geziye katılanlar arasında tabi ki terör örgütüne bağlantısı, irtibatı olanlar olabilir. Bunlar tek tek inceleniyor. Eğer yasal olmayan bir şekilde destek almışlarsa hem kendi hem bakanlığımızın müfettişleri hem de cumhuriyet savcıları kanalıyla bu işleri belirli bir noktaya getirdik."
AA