Kırmızı etin faydaları ve zararları neler? Kırmızı ette kanser riski var mı?

Kırmızı et yemeyi fazla abarttığınızda kırmızı etin zararları yararlarından fazla olabiliyor. Genç yaşta kırmızı eti çok fazla tüketen kadınlarda kanser riski daha fazla oluyor.

Kırmızı eti muhakkak tüketmeliyiz fakat herşeyin fazlası zararlı olduğu gibi kırmızı eti fazla tüketmek de oldukça zararlı. Özellikle genç yaşlarda fazla kırmızı et tüketen kadınlar, ileride meme kanserine daha sık yakalnıyor. Kırmızı eti, belirli oranda tüketmek gerekiyor.  Araştırmadan çarpıcı bir sonuç ortaya çıktı. Genç yaşta fazla kırmızı et tüketen 2.830 kadında meme kanserine rastlandı. Genç yaşta hergün düzenli olarak kırmızı et tüketen kadınların meme kanserine yakalanma oranı yüzde 22 daha daha fazla.

Araştırmacılar, kümes hayvaları, balık, fındık ve baklagillerin meme kanseri riskini düşürdüğünü belirtti. Ayrıca günde bir porsiyon kırmızı et yerine tüketilen proteinli bir gıdanın meme kanseri riksini yüzde 14 oranında azaltığını ileri sürüldü.
DOĞUM KONTROL HAPLARI DA RİSKİ ARTIRIYOR
Sigara içme alışkanlığı, ırk, kilo, doğum kontrol hapı kullanımı, ailedeki kanser geçmişi gibi faktörler göz önüne alınarak yapılan araştırmada sadece doğum kontrol haplarının da kırmızı et gibi meme kanseri riskini artırdığı sonucuna varıldı.

KIRMIZI ETİN FAYDALARI VE ZARARLARI:
Her besin maddesi gibi kırmızı etin de fazla tüketilmesi sağlımızı olumsuz etkiliyor.
Et protein bakımından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Protein ise vücuttaki dokuların gelişmesi, yeni dokuların oluşması ve hasar gören dokuların tamiri için gereklidir. Ayrıca protein vücuda enerji verir. Ette ayrıca yüksek miktarda:
· Gelişme ve büyüme, sağlıklı gözler, deri ve kemikler için gerekli olan vitamin A
· Sağlıklı kemikler için vitamin D
· Kırmızı kan hücreleri için çok gerekli olan vitamin B12
· Deri sağlığı ve yeni hücrelerin yapılanması için çinko bulunur.
Bazı kırmızı et çeşitleri oldukça fazla yağ barındırırlar. Ette bulunan yüksek miktardaki doymuş yağ, kandaki kolestrol seviyesini yükseltir ve koroner kalp rahatsızlıklarına yol açar. Kırmızı et tüketimi belli sınırlarda yapılmalıdır. Fazla miktarda et tükettiğinizi düşünüyorsanız, bunun yerine balık veya sebze yemeyi deneyin. Et bazlı soslar yerine sebze bazlı sosları deneyin. Balıkla birlikte de fazla tercih edin.
Etleri yağda kızartmak yerine ızgara, haşlama veya mikrodalga kullanarak pişirin. Yağ kullanmanız gerekiyorsa az ve ölçülü miktarlarda kullanın.
Amerika Kanser Derneği yaptığı bir açıklamada aşırı miktarda et tüketimi ve bunun yanında yetersiz meyve ve sebze tüketiminin, mide kanseri ve benzeri rahatsızlıkların oluşmasında önemli rol oynadığını belirtmiştir.
Öte yandan aşırı pişirilmiş etlerin tüketimi de bağırsak kanserine neden olmaktadır. Yemek borusu ve mide kanseri vakaları geçmiş yıllarda oldukça artmaya başlamıştır. Araştırmacılar bunun sebebinin az miktarda lif tüketimi ve çok miktarda yağ tüketimi olduğunu bulmuşlardır. Yapılan araştırmalara göre kanser riskleri:
· Az miktarda lifli besin tüketimi
· Az miktarda meyve ve sebze tüketimi
· Yüksek miktarda hayvansal protein tüketimi
· Yüksek miktarda yağ tüketimi
· Etlerin çok fazla pişirilmesi
· Kızartma, barbekü ve yanlış pişirme yöntemleri
· Sigara tüketimi
Vejeteryan diyetleri bazı koşullarda mantıklı olmalarının yanısıra bazen de riskli pozisyonlar taşımaktadırlar. Vejeteryan diyetleri genelde kolestrol bakımından oldukça düşük değerlerdedirler. Lifli besinler, vitaminler ve çeşitli madeni özütler birçok hastalığı önler ve sağlıklı bir yaşam sağlarlar.
Ancak bu her zaman için geçerli olmayabilir. Az miktarda alınan veya hiç alınmayan protein vücut dengesini bozabilir. Bundan dolayı vejeteryan diyetlerinde protein için kuru meyve ve kuru yemişler, soya içeren besinler, düşük yağlı mandıra ürünleri ve yumurta seçilebilir. Öğünlerde kullanılan et ve yan ürünlerinin yerine sebze seçilmesi sağlığınızı arttıracaktır. Dikkat edilmesi gereken belli başlı şeyler ise:
· Yüksek miktarda sodyum! Tuz içeren tüm gıdalar ve hazır gıdalar dikkatli tüketilmelidir.
· Düşük miktarda protein!! Etin tamamen kesilmesi veya aza indirgenmesinde oluşabilecek protein eksikliği mutlaka giderilmelidir.
· Yüksek miktarda yağ. Yağ tüketimi %30-%20 arasında olmalı ve mandıra ürünlerinde yağsız ve düşük yağ oranlı olanlar seçilmelidir.
· B12 alımına dikkate edilmeli, yumurta ve mandıra ürünleri seçilmelidir.
· Demir oranı. Ette bulunan demir, sebze ve meyvedekilerden daha kolay çözülür.Sebzelerdeki demirin vücuttaki emilimi için C vitaminini bol almak gerekir.
· Kalsiyum için süt ve yan ürünleri seçilmelidir.
· Çinko için yine süt ve mandıra ürünleri seçilmelidir.

Sağlık Haberleri

Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor
Bebekler tehdit altında: RSV virüsü nedir?
Acil Servislerdeki Yoğunluk Sağlık Sistemini Zorluyor
Sağlık Bakanı Memişoğlu: 2024’te 46 Bin Olağan, 7 Bin Olağan Dışı Denetim Gerçekleştirdik