Kişi başına yılda kaç yumurta düşüyor?

Uzmanlar, yumurtanın hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde temel protein kaynağı olduğunu belirterek, ekonomik ve çevre dostu üretimi sayesinde gelecekte de en çok tercih edilen ürün olacağını vurguluyor.

Dünya genelinde her yıl ekim ayının ikinci cuma günü "Dünya Yumurta Günü" olarak kutlanıyor. HasTavuk Yönetim Kurulu Başkanı Müjdat Sezer, yumurtanın uzun yıllar boyunca en ekonomik ve çevre dostu protein kaynağı olarak kalacağını belirtti. Sezer, yumurtanın sağlıklı, kolay üretilebilir ve ekonomik bir gıda olduğunu vurgularken, içinde barındırdığı vitamin, mineral ve aminoasitlerin önemine dikkat çekti.

Sezer, yumurtanın üretim süreçlerinde düşük karbon salınımı ve su kullanımıyla çevre dostu bir ürün olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"Yumurta üretirken salınan karbon miktarı, kırmızı ete kıyasla çok daha düşük. Aynı şekilde, yumurta üretimi için kullanılan su miktarı da üçte bir oranında daha az. Bu özellikler, iklim değişikliği ve çevresel sürdürülebilirlik konularında yumurtayı geleceğin en çok tercih edilen gıdası yapıyor."

Türkiye’de Yumurta Tüketimi Artmalı

Türkiye'de yılda 100 milyon yumurta tavuğundan yaklaşık 18 milyar yumurta üretildiğini belirten Sezer, Türkiye'deki kişi başına düşen yumurta tüketiminin yıllık 150 olduğunu ifade etti. Gelişmiş ülkelerde bu rakamın 400’e kadar çıktığını belirten Sezer, Türkiye’nin de yumurta tüketimini arttırması gerektiğini söyledi.

"Türkiye'de kişi başına düşen yumurta tüketimi hala 200'ü bulamadı. Oysa ki Japonya, Amerika ve Meksika gibi gelişmiş ülkelerde bu oran 400 civarında. Türkiye'nin üretim kapasitesini artırarak, gelecekte kişi başına düşen yumurta tüketimini 300 seviyelerine çıkarması hedefleniyor." dedi.

Üretim Artışı İçin Destek Şart

Yumurta üreticilerinin üretim kapasitesini artırabilmesi için devlet ve kamuoyu desteğinin önemine dikkat çeken Sezer, yumurta üreticilerinin yatırım yapabilmesi için önlerinin açılması gerektiğini belirtti. Sezer, üreticilerin para kazandığında modernizasyona yatırım yaparak kapasiteyi artıracağını ifade ederek şu sözlerle devam etti:

"Yumurta tavukçuları, devlet ve kamuoyu tarafından desteklenmeli. Üretim artışı için üreticilerin kazanç sağlaması ve bu kazançlarını yatırıma dönüştürmesi gerekiyor. Ayrıca çiftçilerin de mısır gibi temel hammaddelerde desteklenmesi, hayvancılık sektörünün gelişmesi için kritik önem taşıyor."

Sezer ayrıca, ihracatın sürdürülebilirliği için devletin yeni pazarlar açma konusunda yeterli desteği verdiğini ve bu desteğin devam etmesi gerektiğini belirtti.

Yumurtanın Gelecekteki Rolü

Sezer, yumurtanın sağlık ve ekonomik açıdan gelecekte de önemli bir protein kaynağı olarak kalacağını ve dünya genelinde giderek artan nüfusla birlikte yumurtanın daha da kritik bir rol oynayacağını belirtti. Yumurtanın çevre dostu üretim süreçleri ve düşük maliyeti sayesinde, gelecekte gıda güvenliği konusunda da en çok tercih edilen ürünlerden biri olacağını sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Bir yanda domuz eti skandalı, diğer yanda gıda sektörünün ’Oscar’ları
Aksaray'da doğal antibiyotik dikimi başladı
Boykot Edilen Coca Cola'nın Fiyatına Zam!
Kredi Kartı Faizlerinde Yeni Dönem: Bankalar Peş Peşe Mesaj Göndermeye Başladı
İnşaat sektöründe maliyet ve işçilik arttı