ANKARA (AA) - ZUHAL DEMİRCİ - AB Komisyonu İnsani Yardım Ofisinin (ECHO) Türkiye Başkanı Jane Lewis, Avrupa Birliği'nin mali kaynağını sağladığı, Türkiye'de kamp dışında yaşayan sığınmalara dağıtılan "Kızılay Kart" programına ilişkin, "Şu an kadar 850 binden fazla kişiye ulaştık. Önümüzdeki aylarda 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz." dedi.
AB Komisyonunun 348 milyon avro maddi kaynak sağladığı ve Türk Kızılayı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ortaklığında yürütülen program kapsamında, kamp dışında bulunan Suriye vatandaşı ve İl Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne kayıtlı diğer sığınmacılar, "Kızılay Kart" aracılığıyla ailedeki fert başına aylık 120 Türk Lirası (TL) nakit yardım alabiliyor.
Lewis, eylülde 1 yılını tamamlayacak Kızılay Kart programına ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de geçen ay itibarıyla aylık nakit yardım alan sığınmacıların sayısının 850 bine ulaştığını ve bunun bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Lewis, "Kızılay kart programının ilk etabı için ayrılan bütçe 348 milyon avro. Projenin ikinci etabı için en azından 2018 yılı sonuna kadar devam etmeliyiz." değerlendirmesinde bulundu.
Programa kayıtlı sığınmacı ailelerde fert başına yapılan aylık ödeme miktarının geçen ay itibarıyla 100 TL'den 120 TL'ye artırıldığını hatırlatan Lewis, bu sayede sığınmacılara daha fazla destek olabileceklerinin altını çizdi.
- Hedef 1 milyondan fazla sığınmacı
Lewis, bu eylülde Kızılay kartın 1 milyon kişiye ulaşacağını umduklarını fakat programdan faydalanmak için gereken şartlara sahip uygun kişilerin sayısına bağlı olarak yaklaşık 1,3-1,4 milyon kişiye ulaşmayı hedeflediklerinin altını çizdi.
"Bu programa başladığımızda bazıları bunu başaramayacağımızı söylemişti. Şu an kadar 850 binden fazla kişiye ulaştık. Önümüzdeki aylarda 1 milyon kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. AB'nin desteği ve Türk hükümetinin iş birliği sayesinde insanlara yardım edebildiğimiz için oldukça heyecanlıyız." ifadelerini kullanan Lewis, projenin ilk adım olduğunu, sığınmacılar ve Türk hükümetiyle ortaklaşa çalışarak daha fazlasını yapmayı hedeflediklerini belirtti.
Türk Kızılayı Göç ve Mülteci Hizmetleri Müdürü Bayram Selvi de şu ana kadar yaklaşık 850 bin sığınmacının Kızılay Kart'tan faydalandığını, program sayesinde Türkiye'de yaşayan sığınmacıların mağduriyetlerinin giderilmesi noktasında bir nebze de olsa katkıda bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
Selvi, "Her şeyden önce büyük bir savunmasızlığı ve mağduriyeti önlüyoruz. Minimum da olsa insanların geçimleri için hanelerine bir gelir oluyor." ifadesini kullandı.
AB Komisyonunun projenin ilk etabı için ilan ettiği maddi kaynak miktarının 2017 yılı için 348 milyon avro olduğunu ve gelecek yıl için de birtakım çalışmaların yapıldığını vurgulayan Selvi, "Rakamlar telaffuz edilmiyor fakat ECHO bu konuda kendi çalışmasını sürdürüyor. Rakamlar ortaya çıktıkça da bunların taahhütlerini de artıracaklardır. Program 2018'in sonuna kadar taahhütlenmiş bulunmaktadır." diye konuştu.
Suriye'nin Halep kentinden 7 ay önce Ankara'ya gelen Azize Güli, bu süre boyunca giyim, gıda, sağlık ve barınma gibi en temel ihtiyaçlarını Kızılay Kart aracılığıyla temin ettiklerini belirtti. Programın paydaşlarından Türk Kızılayına teşekkürlerini ileten Güli, proje sonlanana kadar Kızılay karttan faydalanmak istediğini dile getirdi.
Söz konusu kartın eğitim gören 3 çoçuğunun okul ihtiyaçlarını karşılamada önemli katkı sağladığına değinen Güli, "Kızılay Kart sayesinde elektrik ve su faturalarımızı, kiramızı ödeyebiliyoruz. Bu paradan küçük çocuklarımın süt ve bez ihtiyaçlarını da karşılayabiliyorum. Artan parayı da gıda ihtiyaçlarımız için kullanıyoruz. " dedi.
AA