Klon sığırların, sağlıklı yavrusu oldu

TÜBİTAK destekli ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında 3 yıl önce klonlanan sığırların çiftleşmesinden doğan sağlıklı buzağıya "Cemre" adı verildi

TEKİRDAĞ (AA) - TÜBİTAK destekli ''Anadolu Yerli Sığırlarının Klonlanması'' projesi kapsamında 3 yıl önce klonlanan sığırların çiftleşmesinden, sağlıklı buzağı dünyaya geldi.

Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sayıları yavaş yavaş azalan Anadolu sığır ırklarını, klonlama teknolojisiyle doğaya kazandırmak amacıyla TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje yürüttüklerini söyledi.

Proje kapsamında Türkiye'nin ve dünyanın ilk klon "Anadolu Boz Sığırları"nı 2009 ve 2010 yıllarında ürettiklerini belirten Arat, şöyle konuştu:

"İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi çiftliğinde bakılan Türkiye'nin ilk klon buzağısı Efe artık 4,5 yaşını dolduran yetişkin bir boğa oldu. Yine aynı üniversitede bulunan Ece, Ecem ile Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinde doğan ve fakülte çiftliğinde bakılan Nilüfer ve Kiraz adlı birbirinin genetik kopyası olan dört dişi klon buzağı 4 yaşını doldurdu."

Arat, klonların yavru almak amacıyla çiftleşme programına alındığını ve ilk yavruların klon olmayan boğaların tohumlamasından elde edildiğini anımsattı. Sadece anneleri klon olan "Kardelen" ve "Karakız" adlı buzağıların bir yaşını doldurduğunu, bu yavruların, klon dişilerin sağlıklı nesiller üretebileceğini gösteren ilk bulgular olduğunu vurgulayan Arat, şöyle devam etti:

"Projede en önemli sonuç geçtiğimiz hafta klon 'Efe' ve 'Ecem'in sağlıklı bir dişi buzağısının doğmasıyla elde edildi. 'Cemre' adı verilen buzağı, ülkemizde iki klondan doğan ilk ve tek canlı oldu. Dolayısıyla o ırk tamamen yok olsa bile, gen bankasındaki hücrelerimizi kullanarak bir ırkı geriye getirebileceğimiz ve ondan da sağlıklı bir nesil oluşturabileceğimizin sinyallerini almış olduk."

 

- Klonlama çalışmalarıyla ilgili yeni proje

 

Arat, TÜBİTAK'a, klonlama çalışmalarıyla ilgili yeni bir proje sunduklarını söyledi.

Klonların yavrularını izlemek, onlardaki genetik değişiklikliklere bakmak, sütlerini incelemek ve normal hayvanların sütleriyle karşılaştırmak için yeni bir proje hazırladıklarını vurgulayan Arat, şunları kaydetti:

"Şu anda dünyanın birçok yerinde, özellikle gelişmiş ülkelerde klonlama çalışmaları belki normal üretim programlarına sokulabilecek. Bu yönde çalışmalar devam ediyor. Bu teknoloji sadece yerli ırklar için kullanılmıyor. Aynı zamanda daha üstün özelliklere sahip etçil ya da sütçül ırkların genetik olarak ıslah edilmiş ırkların sayısının arttırılması, örnek bir sürünün oluşturulması için de kullanılıyor. Bazı bilim otoriteleri ise hala üzerinde çalışmalar yapılması gerektiğini söylüyor."

Arat, gıda zincirine girmeden önce klonlanan hayvanların normal hayvanlarla aynı olduğunu göstermek gerektiğini, klonlama üzerinde çalışan ülkelerin bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Teknoloji Haberleri

Yeni Nesil 5G Teknolojisinin Temel Özellikleri
Cerrahi İşlemlerde Robotik Tıp Kullanımı
Mevlana Kalkınma Ajansı TeknoGirişim Dersi Programı'nın 4. Dönemi Başladı
HÜRJET ses hızını aşmayı başardı