Kocaeli'nin yer hareketleri "kayıt" altında

17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde ağır yıkımın yaşandığı Kocaeli'de, çeşitli noktalara kurulan 30 deprem kayıt istasyonundan elde edilen verilerle deprem haritaları ve master planlar hazırlanıyor, riskli alanlar takip ediliyor- Sismoloji ve Deprem Eğiti

KOCAELİ (AA) - ŞENGÜL OYMAK - 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nde en ağır yıkımın yaşandığı Kocaeli'de Büyükşehir Belediyesince farklı noktalara kurulan 30 deprem kayıt istasyonundan elde edilen verilerle, deprem haritaları ve master planlar hazırlanıyor, riskli alanlar izleniyor.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Zemin ve Deprem İnceleme Şube Müdürlüğü Sismoloji ve Deprem Eğitim Merkezi Şefi Jeoloji Mühendisi Nezir Mavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, AFAD ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ortaklaşa yürüttüğü "Kocaeli Yerel Deprem Kayıt Ağı"nın 2007 yılından bu yana Türkiye Kuvvetli Yer Hareketi Gözlem Ağı'na (KOC-NET) bağlı olarak hizmet verdiğini söyledi.

Bölgede meydana gelen depremlerin anlık olarak izlenmesi, elde edilen verilerin çözümlenmesi, arşivlenmesi ve veri tabanının oluşturulması, depreme dayanıklı yapı tekniklerinin geliştirilmesi, deprem risk haritalarının hazırlanması ile şehir planlamasında kullanılması amacıyla belediye sınırları içerisinde 30 kuvvetli yer hareketi istasyonu kurulduğunu aktaran Mavi, bu istasyonlar sayesinde Kocaeli Yerel Deprem Kayıt Ağı oluşturulduğunu dile getirdi.

Mavi, Kocaeli Sanayi Odası ile imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde, kentte bulunan büyük sanayi kuruluşlarına kuvvetli yer hareketi istasyonları kurulmaya başlandığına işaret ederek, şu ana kadar sanayi kenti Kocaeli'ne önemli sanayi kuruluşlarının desteğiyle 8 istasyon kazandırıldığını belirtti.

- "Veriler sayesinde değişik deprem senaryoları üretiyoruz"

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'nun deprem konusuna çok önem verdiğini ve bu alanda önemli çalışmalar hayata geçirdiğini aktaran Mavi, "Bu proje, bir belediyenin Türkiye’de ilk defa yaptığı bir çalışma. Depremi önemsemesi, deprem verilerinin arşivlenmesi, bir atlık oluşturması, deprem bölgesinde yaşayan insanlar olarak bu depremi önemsediğimizi gösterir." diye konuştu.

Mavi, kuvvetli yer hareketi istasyon sayısını 41'e çıkarmayı amaçladıklarını aktararak, şöyle konuştu:

"Yaptığımız bu çalışmayla hem AFAD'a destek oluyoruz hem de ortaklaşa eğitim çalışmaları yapıyoruz. 2007 yılından beri aldığımız bu kayıtlarla deprem haritalarını, deprem master planlarını, elimizde oluşabilecek deprem yıkım alanlarını tespit ediyoruz. 'Zemininiz Ne Kadar Sağlam?' uygulamasıyla verileri vatandaşlarımızla paylaşıyoruz. Vatandaşlarımız, ev yaparken, bir yerden ev satın alırken, bu bilgilerden faydalanıyor. Bazı önemli sanayi kuruluşlarında da konumlandırdığımız bu cihazlarla aynı zamanda, bina ve zemin ilişkilerini de inceleyebiliyoruz."

Burada yapmak istediklerinin, binaların zemine göre yapılması gerektiğini anlatmak ve alınan verilerle yıl içerisinde depremselliği ölçmek ve bunu bilimsel çalışmalarda kullanmak olduğunu anlatan Mavi, "Özellikle fay hattı boyunca fazla yaşam alanın olduğu yerlerde ve sanayi kuruluşlarında kurulumunu önemsiyoruz. Deprem esnasında depremin verebileceği hasarlarda, hasarın nerelere fazla etki ettiğini göstermesi açısından bu istasyonların arttırılmasını planlıyoruz. Bu kayıtlar, AFAD’a otomatik olarak iletiliyor. Aynı zamanda biz de arşivliyoruz. Bu veriler sayesinde değişik deprem senaryoları üretiyoruz. Oluşabilecek depremleri, öngörüleri hep beraber çalışarak inceliyoruz." şeklinde konuştu.

-"Erken müdahale sistemi projesi üzerinde çalışıyoruz"

Kocaeli Yerel Deprem Kayıt Ağını oluşturan 30 istasyondan elde edilen ivme değerlerine göre, sismik tehlike bölgeleri haritasının sürekli güncellendiğini vurgulayan Mavi, "Biz bu projede istasyonlarımızı AFAD ile işleterek, erken müdahale sistemi projesi üzerinde çalışıyoruz. AFAD , Gebze Teknik üniversitesi ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülmesi planlanan ve halen görüşmeleri devam eden 'Kocaeli Erken Uyarı ve Acil Müdahale Sistemi Projesi' ile ilimizde bulunan 30 istasyon İstanbul için Erken Uyarı Sistemi olarak, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesince işletilen 120 istasyon da Kocaeli için erken uyarı sistemi olarak çalıştırılması projede düşünülmektedir. Proje hayata geçerse ilk defa bir yerel yönetimce bir ilde erken uyarı sistemi kurulmuş model ve örnek olacaktır." ifadesini kullandı.

Mavi, merkezde vatandaşlara ve öğrencilere yönelik deprem eğitimleri düzenlediklerini, bu kapsamda vatandaşlara istasyonları da gezdirdiklerini sözlerini ekledi.

AA

Gündem Haberleri

Tüm yurt kardan nasibini aldı
CHP Kazandı Kıymete Bindi
Karı gören Ankaralılar Elmadağ'a akın etti
Murat Kurum, depremde evi yıkılan başöğretmenin yeni evine misafir oldu
Aksaray, Niğde ve Karaman'da Yoğun Kar Yağışı ve Tipi: Karayolları Trafiğe Kapatıldı