Kolon Kanserinden Korunma ve Erken Teşhis İçin 9 Altın Öneri

Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdurrahim Sayılır, kolon kanserinden korunma ve erken teşhis için önemli ipuçlarını paylaştı. İşte, kolon kanserine karşı alınabilecek 9 altın öneri.

Ülkemizde kadın ve erkeklerde en sık görülen üçüncü kanser türü olan kolon kanserine karşı bilinçli önlemler almak hayati önem taşıyor. Medical Park Karadeniz Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Abdurrahim Sayılır, kolon kanserinden korunma ve erken teşhis için önemli önerilerde bulundu.

Doç. Dr. Sayılır, kolon kanserinden korunma ve erken teşhis için izlenebilecek 9 altın kuralı şu şekilde sıraladı:

  1. Yeterli lif, sebze ve meyve tüketimi: Lif açısından zengin yiyeceklerle beslenmek ve her öğünde çeşitli renklerde sebzeler ve meyveler tüketmek önemlidir.

  2. Fazla kırmızı et ve işlenmiş et tüketiminden kaçının: Kırmızı et ve işlenmiş et tüketimini azaltmak, kolon kanseri riskini düşürmede etkili olabilir.

  3. Düşük yağlı ve şekerli beslenin: Sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren bir diyet benimseyin.

  4. Sigara ve tütün ürünleri kullanmayın: Sigara ve tütün ürünlerinden uzak durarak kolon kanseri riskini azaltabilirsiniz.

  5. Alkolden uzak durun: Alkol tüketiminizi sınırlamak veya tamamen kaçınmak, kolon kanseri riskini azaltmada önemlidir.

  6. Su tüketiminiz artırın: Günlük olarak yeterli miktarda su içmek sağlığınız için önemlidir.

  7. Düzenli egzersiz yapın: Haftada en az 150 dakika orta şiddetli egzersiz veya 75 dakika yüksek şiddetli egzersiz yapmayı hedefleyin.

  8. Düzenli doktor kontrolünü ihmal etmeyin: Düzenli olarak doktor kontrolünde olun ve önerilen kolon kanseri tarama testlerini yaptırın.

  9. Kolonoskopik tarama yaptırın: 45 yaş ve üstü kişiler için önerilen bu tarama yöntemi, kolon kanserinin erken teşhisinde önemli bir rol oynar.

Doç. Dr. Sayılır, kolon kanseri tarama yöntemlerini de açıklayarak, kolon kanserinden korunma ve erken teşhisin önemini vurguladı. Bu önerileri takip ederek, kolon kanseri riskini azaltabilir ve sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz. Ancak, kişisel sağlık durumunuzun kontrolü ve riskleri azaltmak için bir gastroenteroloji uzmanıyla görüşmeniz önerilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Antibiyotik tedavisi neden yarım bırakılmamalı?
Kreşlerde Salgın Riski
Kolorektal Kanserlerde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Çocukların Duygusal Sorunlarına Kum Terapisi Çözümü
Her 8 Saniyede 1 Kişi KOAH Nedeniyle Hayatını Kaybediyor