Milletvekili genel seçimleri yüzde 41 oy alan bir partiye iktidar imkanı sunmazken, yeni meclis aritmetiği koalisyonu çözüm olarak sundu. Ancak TBMM'de 80'er milletvekiliyle temsil imkanı yakalayan MHP ve HDP ile 132 milletvekili bulunan CHP'li yöneticilerinin sorumsuz açıklamaları ve 258 vekilli bulunan AK Parti ile eşit bakanlık talepleri, "koalisyon" olanağını da zora sokuyor. AK Parti dışındaki partiler yeni dönemi adeta "kırmızı çizgi" kıskacına aldı.
258 VEKİLE EŞİT ŞART
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'hükümeti kurun' çağrısı sonrası twitter hesabından "Amacımız, ülkemizi bulunduğu sıkıntılı durumdan bir an evvel çıkarmaktır" dese de CHP'ye yakın kaynaklardan şimdiden olası koalisyon için şartlar gündeme getirilmeye başlandı. Buna göre AK Parti ile koalisyon; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın CHP'de olması şartına bağlandı. İkişer yı dönüşümlü Başbakanlık ve TBMM Başkanlığı'nın da verilmesi şart koşuldu. 258 milletvekiliyle halkın yüzde 41'nin oyunu alan partiyle, 132 milletvekiliyle halkın yüzde 25'inin oyuna alan parti temsilde eşitlenmek istendi.
'ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK' İSTEĞİ
Halkın ancak yüzde 16'sının oyunu alabilen MHP ise taleplerini Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın istifasına kadar ilerletti. Bahçeli, basına yaptığı açıklamada "Beştepe'den çıkıp 1071 rakımına gelip anayasal çerçevede kendisine şöyle bir yuva yapması lazım" dedi. Bahçeli, çözüm sürecinin sonlandırılmasını ise şartları arasına koydu.
Türkiye partisi olmak iddiasıyla seçimlere katılan HDP, seçim sonrasındaki tablonun verdiği avantajla yeniden eski söylemine sarıldı. HDP, 15 maddelik bir bildirge ile koalisyon seçeneklerini değerlendirerek, Öcalan'ı ön koşul olarak sundu.
aktuel.com.tr