"Komşunun antibiyotiği öldürebilir"

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Bilge: - "Komşu veya bir tanıdığınızın kullandığı ilacı kullanmak çok yanlış bir yaklaşım"

ESKİŞEHİR (AA) - Eskişehir İl Sağlık Müdürü Uğur Bilge, gereksiz ve bilinçsiz antibiyotik kullanımına dikkati çekerek, "Komşu veya bir tanıdığınızın kullandığı ilacı kullanmak çok yanlış bir yaklaşım. Komşunun antibiyotiği öldürebilir." uyarısında bulundu.

Bilge, yaptığı yazılı açıklamada, antibiyotiklerin bakteri kaynaklı enfeksiyonların temel silahı olmasına rağmen, uygunsuz kullanımları ve ilaç etkileşimleri sonrası, ishal, karaciğer bozukluğu, böbrek bozukluğu, hatta ölümcül yan etkilere yol açabildiğini belirtti.

Doktor tavsiyesi olmadan veya aşırı doz antibiyotik kullanımlarının sağlık sorunlarına neden olabildiğini vurgulayan Bilge, şunları kaydetti:

"Özellikle kış döneminde viral enfeksiyonlarda grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklar artmakta ancak her öksürük, balgam, ateşi olan insanda bakteriyel bir enfeksiyon olduğu anlamına gelmez. Hastalar bu tür belirtileri olduğunda antibiyotikle düzeleceği kanısındalar. Böyle kullanım sonucunda vücutta antibiyotiğe karşı direnç oluşur ve gerçekten antibiyotik gerektiren enfeksiyonlara karşı antibiyotik vücut direnciyle karşılaşmaktadır. Antibiyotik, her enfeksiyon oluştuğunda kullanılması gereken bir ilaç değildir."

Bilge, hastalıklar kaşısında özellikle bir başkası için yazılmış ilacın kulanımından kaçınılması gerektiği uyarısında bulunarak, şunları ifade etti:

"Solunum sistemi veya herhangi bir enfeksiyon rahatsızlığı birbirine çok benzer. Komşu veya bir tanıdığınızın kullandığı ilacı kullanmak çok yanlış bir yaklaşım. Komşunun antibiyotiği öldürebilir. Şikayetleriniz olduğunda daha önceden kullandığınız ilacı kullanmayınız. Mutlaka bir hekime başvurunuz. Hekim size antibiyotik önermiyorsa antibiyotik yazmasında ısrarcı olmayınız. Antibiyotiklerin böbrek, karaciğer hasarına ve uygunsuz ilaç etkileşimlerine yol açabileceğini hatta ölümcül komplikasyonları da olabileceğini unutmayınız. Birçok hasta antibiyotiklerin zararlı olabileceğini düşünmemektedir. Karaciğer ve böbrek üzerine olan yan etkileri ve direnç gelişimi hastaya anlatılmalıdır, hasta veya yakını ile birkaç gün içindeki beklentiler paylaşılmalıdır. Hastaya durumunun tekrar değerlendirilebileceği ve uygun görüldüğünde antibiyotik tedavisine başlanacağı belirtilmelidir."

AA

Sağlık Haberleri

Türk Kızılay’dan AIDS iddialarına ilişkin açıklama
Koenzim Q10 Yok Sakatat Tüketin
Karapınar’da Dünya Diyabet Günü etkinliği
Mantarların Sağlık Üzerindeki Mucizevi Etkileri
Egzersiz ne zaman yapılır?