ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Enerji ihtiyacının yüzde 70'ini ithalatla karşılayan Türkiye'de yerli kömürün kullanımı giderek önem kazanırken, cari açığın azaltılmasına yılda 2,6 milyar dolar katkı sağlayacak "Türkiye Kömür Gazlaştırma Projesi"nin 2016'da hayata geçirilmesi planlanıyor.
AA muhabirinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2016 Yılı Bütçe Sunumu'ndan derlediği bilgiye göre, Türkiye Kömür Gazlaştırma Projesi, Türkiye Kömür İşletmelerine (TKİ) ait Manisa'nın Soma ilçesine bağlı Eynez'de bulunan 285 milyon ton rezervli linyit sahasında gerçekleştirilecek.
Rezervlerinin ortalama ısıl değeri 2 bin 351 kilokalori olan sahaya yönelik fizibilite çalışmaları tamamlanan proje için bu yıl Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı sonrası ortak girişim şirketi kurulması öngörüldü.
Proje ile kömürün gazlaştırılarak belli ürünlere dönüştürülmesi ile ithal edilen bazı petrokimyasalların yerli kaynaklarla üretilmesi amaçlanıyor. Buna göre, 200 megavatlık bir termik santral kurulacak, yıllık 433 bin ton amonyak, 1 milyon ton üre ve 1 milyar metreküp sentetik doğalgaz veya 540 bin ton metanol türevleri üretilecek.
Türkiye'de üretilerek ithal edilmek zorunda kalınmayacak bu ürünler sayesinde cari açığın yılda 2,6 milyar dolar azaltılması hedefleniyor.
Ayrıca, teknoloji ve know-how transferi sağlanarak, yerli kaynakların stratejik ürünlere dönüştürülmesi amaçlanıyor.
AA