Gazeteciliğe ilk başladığım yıllarda rahmetli Selçuk Es kendi çapında hazırladığı Konya Ansiklopedisini Anadolu’da Hamle, daha sonra da Yeni Konya gazetelerinde yayınlıyordu. Zamanın yazarlarını olduğu gibi onun yazılarını da ilgiyle izliyordum.
Sonraki yıllarda rahmetli Yalçın Dikilitaş bir ansiklopedi hazırlamaya başladı. Onun bu çalışmasına destek amacıyla bazı maddeler önermiş, birkaç madde yazımında katkıda bulunmuştum. Yazık ki Yalçın Dikilitaş’ın ömrü vefa etmedi bu çalışmayı devam ettirmeye.
Şehrimizle ilgili bir ansiklopedinin yokluğunu yıllarca hissettik. 2010 yılında bir ışık göründü. M. Ali Uz başkanlığında akademisyenlerden oluşan bir kurul, ansiklopedi çalışmalarına başladı. Bu kurulun varlığı ve böyle yüklü bir götürüsü olan yayının arkasında Konya Büyükşehir Belediyesi ve Kültür AŞ. nin olması umutlu olmamız için yeterliydi.
Yayınlanan ilk cildin koordinatörü Ercan Uslu, Editörü Dr. Mehmet Birekul’du.Yayın kurulu ise şu isimlerden oluşuyordu. M.Ali Uz (Başkan), Prof. Dr. Haşim Karpuz (Başkan Yardımcısı) Ercan Uslu, Ali Işık, Bekir Şahin, Hasan Yaşar ve Dr. Mehmet Birekul. Ansiklopedinin yirmi dört kişiden oluşan bir bilim kurulu var.
Dokuz ciltten oluşan ansiklopedide 3617 madde yer alıyor ve her ciltte ortalama 130 madde yazarının emeği yer alıyor.
Dokuzuncu yani son cildin koordinatörü M. Sami Küçüktığlı, Editörü M. Ali Orak, Yayın Kurulu M. Ali Uz (Başkan) Prof. Dr. Haşim Karpuz (Başkan Yardımcısı) Ali Işık, Bekir Şahin, Hasan Yaşar, M. Ali Orak ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Birekul. Bilim Kurulu 15 kişiden oluşuyor. 9. Cildin sonuna bir ek ciltde ilave edilmiş.
Bir ansiklopedi hazırlamak hayli zor ve maddi gücü gerektiren bir uğraş. Bildiğim kadarıyla İstanbul, Bursa ve Kayseri’de yayınlanmıştı şehir ansiklopedisi. Bu dev esere emeği geçen herkese teşekkür ve minnet borçluyuz.